Larver

Sitter och förbereder mig inför seriestart såväl i Knallens serie som våran egen DM-serie.
Vad det gäller utrustningen så har jag nog fördigt det mesta men det sista som görs i ordning är ju larverna.
För att få så bra beten som möjligt så får men ligga i lite. Maggot och pinkies är ganska lättskötta bara man inte ger dem för mycket temperaturväxlingar. Gäller både värme och kyla. I bägge lägena så förpuppas de ganska snabbt och är i stort sett obrukbara vintertid. På sommaren kan man ju alltid ha dem i mäsket eller varför inte meta på dem.
Alla larver får krypa igenom ett såll av varierande dimension för att ta bort de som inte håller måttet och rör på sig.
Detta har ju de flesta hållt på med någon gång. Men hur är det med blodisarna då?
Många köper ju sina blodisar direkt på tävling och kastar sedan i det överblivna i vattnet. En del köper mycket så att de skall ha ett tag och då krävs det lite omvårdnad. Beroende på varifrån man köper dem så kan kvaliteten variera ordentligt.
Vissa plockas i Sverige och vissa importeras. Oftast då ifrån Polen, Balt-stater eller Ryssland där priset är betydligt lägre. Men som vanligt så får man vad man betalar för och de importerade räcker ju om man skall använda dem endast den dagen men om man skall spara dem en längre tid är det uteslutet. Inom en vecka så är de oftast döda allihop. Men vad gör det för om de kläcks så kan det ju komma in någon annan art i Sveriges fauna? Eller om de bär på någon parasit som heller inte hör hemma här?
Nej bättre är det då att satsa på helsvenskt. Man vet vad man får och inte sprider vidare något oknytt.
Om man sedan vill ha dem längre än bara aktuell dag så har jag lite tips.
 
Kortare förvaring: Lägg in burken som den är i kylskåpets dörr.
 
Längre förvaring: Lägg dem i kallt vatten i en öppen burk i kylen  och plocka bort om du hittar någon död larv för annars tar den dör på resten, och det fort.
 
Säker längre förvaring med större kvantiteter: Gör som ovan men byt vatten på larverna. Börja med att hälla av larverna i en akvariehåv och låt det rinna av. Fyll upp den tilltänkta burken med kallt vatten. Var dock försiktig i början för om du har klorerat vatten så tar det död på larverna snabbt. Har ni klorerat vatten ta då med dig vatten från fisketuren eller smält lite snö eller is för att fylla upp burken. Tag sedan ett durkslag som passar i burken och lägg på larverna. Låt de sedan krypa igenom durkslaget till endast de döda finns kvar i silen. Tag de döda larverna och avlägsna dem. Själv slänger jag dem i akvariet där vi har våra fjolårsyngel av karpar som snabbt väger med så fin mat. Man kan även frysa in dem och lägga dem i mäsket under sommaren. När det sedan är dags att fiska så brukar jag själv dagen innan tävling först hälla av vattnet igenom akvariehåven och rinna av. Sedan upp på tidningspapper för att torka upp lite. Trycksvärtan är inget problem för larverna utan har mer en medicinsk effekt på dem. Efter upptorkning så lägger jag upp dem i burkar som är försedda med diskunderlägg i burken. Det kan även gå bra med tidningspapper. Se bara till att larverna torkat tillräckligt. Annars finns risken att de fryser då det blir kallt ute. Sedan kan larverna förvaras i vilken ficka som helst som håller rätt temperatur. Om det är kallt ute så förvara dem i innerfickan tills de behövs.
 
Hur länge kan man då förvara blodisar?
Gör man rätt och byter vatten på dem lagom ofta (beroende på vattenkvalitet) så kan man ha dem i flera månader. Själv har jag lyckats ha levande blodisar i mer än 3 månader. Med inporterade- en vecka.
Maggotar har jag haft 4 månader och pinkies i 8 månader. De var rätt slaka då men kröp omkring ändå.
Lycka till med eran larvförvaring.
Ett durkslag lagt i en burk med vatten fungerar som rensning av larver.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0