Nu är det dags!

 Nu är det dags och det går inte att vänta längre.
Att isen gått bort i Orsa Finnmark är ju beklagligt men det kommer ny. Frågan är bara om den blir tillräcklig tills nästa helg. Men som den inbitna optimist jag är så har jag fullt förtroende för kung Bore. Väderrapporterna varierar från dag till dag och som vanligt är det ömsom vin ömsom vatten eller skall man säga ömsom is ömsom vatten?
 
Kollar man på Noppikoski och Sveg de kommande dagarna skall det vara övervägande minusgrader men inte kallare så det blir 2-siffrigt. Hoppas det kan räcka ändå så man får göra sitt premiärfiske på Stortandsjön och Tallsjön nästa helg. I väntan på det så är det bara förberedelser som gäller. Har väntat in i det längsta med att se över pirkarna men kan inte vänta längre nu.
 
Hur det skall vara med ansningen av ytan på en pirk delar di lärde om. Enligt vissa skall det vara blankpolerat medans vissa vill ha pirkarna så ärgade/skitiga som möjligt. Däremellan finns alla kategorier. En del har alltid helblanka pirkar t.ex Heikki Vuotolainen som alltid är farlig på isen och har 2 SM-guld i bagaget som vittnar om vilken duktig pimplare han är. Sedan finns det en uppsjö med pimplare som aldrig putsar pirkarna över huvud taget och ändå hävdar sig på tävlingarna. Det kan dock vara en avvägning hur man skall göra med finishen på pirken.
 
Att ha bägge kategorierna i skryllan kan ju vara bra för det är nog samma med fisken som med oss människor. Ena dagen vill vi ha blankt och skrikigt medans andra dagar skall det softas och vara dova toner för att man skall trivas. Har själv märkt vid vissa tillfällen att en skitig pirk fiskar bättre än en blank. Detta har hänt vid ett flertal
Dags för ansning av några pirkar.
 
 
 
tillfällen över hela landet och man blir inte klok på vid vilket tillfälle det gäller att använda en speciell pirk. Men känslan i kroppen gör ju att man helst släpper ned en pirk som är blank och vacker. Funkar det inte kan man byta till annan färg t.ex en bronsfärgad och se vad som händer. Men just brons är väl den pirken som har flest nyanser.
Är den välputsad är den nästan lika ljus som en silverpirk och är den ansatt av surt vatten eller till och med har ärgat så är den mörk som natten.
 
Vad som önskas ute vid en tävling beror väldigt mycket på var och när man är ute på isen. Den största variationen var mellan 2 rivaliserande klubbar i Sverige då jag var till den ena klubben och sålde pirk och de där synades med lupp och inte minsta lilla por fick finnas på ytan. När jag sedan åkte till den rivaliserande klubben på premiär året efter satte jag mig och högglanspolerade mina pirkar för att skryta om vilka fina pirkar jag hade. Väl där kom det dit en massa spekulanter men de flesta frågade mig vad fasen jag hade gjort med pirken och sa då som det var. Kommentarena var eniga från kunderna: så vill vi inte ha dem! Resultaten blev inte en enda pirk såld!
 
Året efter åkte jag återigen på deras premiär och tänkte att de är ju ändå inte intresserade av mina pirk så jag låter bli dem. Tyckte själv inte att det var jättekul att servera dessa opolerade pirkar som till och med en del var gröna av ärg. Kunderna kom igen och nu var det annat ljud i skällan och pirkar såldes i parti och minut. Resultatet var att de köpte nästan alla pirkar jag hade och kvar låg endast ett par blanka pirk ensamt i lådorna. Så man blir ju inte klok på oss fiskare heller.
 
Hur skall man då göra med pirkarna då?
Ja det beror ju på hur blanka pirkar man vill ha. Tar man en standardpirk som kommer från de flesta grossisterna så finns det ju olika sorter där med. Ta t.ex Bergman,Olles SM-pirk. Pilo, Vicke, Mattse med flera som ärtillverkade i rostfritt eller liknande. De kan blänkas upp med autosol eller häxans för att bli så blanka som de kan bli. Men lystern blir inte 100%ig. Det finns gjutna pirkar som Inge, Hedenskog special och Pipa Special som har ett yttre skal som man inte kan göra något åt och kanckar man de i stenbotten är det som att skala en banan och bara innanmätet finns kvar. Det hindrar dem inte från att leverera fisk men är ju ingen fröjd för ögat. Sist finns det de handgjorda pirkarna där materialet har de sidor tillverkade i det material det skall vara. Silver är silver. Mässing är mässing,koppar är koppar och brons är brons. Dessa är då ädelmetaller och har mycket större spektra i nyanserna.
 
Ädelmetallerna har då en tendens att då de blir ansatta av syror som finns såväl i luften som i de flesta sjöar matar då ytan på dem i varierande hastighet. Har själv sett med fasa då en nyputsad pirk redan efter ett par nedsläpp i en sur sjö mattats ut ordentligt då det sura vattnet fräter i ytan. Att det sedan var så ytligt att det räckte att släpa pirken mellan hålen för att den skulle bli blank igen är en annan sak.
 
Om man inte vill ha blanka pirkar är det bara att låta dem vara men sedan så beror det som sagt på hur blanka Ni vill ha dem. För att få bort det värsta från en pirk så lägger man den bara i byxfickan och tar den med på en tur. Har Ni militärbyxor så går det fortare då materialet i fickorna är så pass grovt att det putsar pirkarna fort. Har ni sedan bomullsfickor så tar det mycket längre tid. Med detta så räcker det enligt mig me även jag vill ha blankare pirkar emellanåt och tar då dessa fick-putsade pirkar och putsar dem med autosol eller häxan och toapapper eller bomullstyg beroende på vilken lyster jag vill ha. Vill man gå ett steg längra så tar man tidningspapper för den sista ansningen men nu pratar vi överkurs.
 
Det finns en uppsjö med poleringsmedel men man får passa sig så att det inte sitter kvar något polermedel på pirkarna då fiskarna kan reagera på detta. Kan ju annars vara en idé att lägga pirkarna i vanlig ketchup. Men låt dem inte ligga i flera dagar för då äter ketchupen upp ytan och den blir aldrig den samma. Men även den ytan kan vara en dräpare vissa dagar och resultera i ett kanonfiske.
 
Hoppas dessa tips ger er lite mer kött på benen när det gäller ansning av pirk så det fyller just Era krav på en pirks finish.
Och alla som träffar Mats! Se till att han inte lämnar närområdet och far upp till Dalarna innan tävling för de har ryckt i startsnöret till ismaskinen nu och den får absolut inte störas!

Kommentarer
Postat av: morgan rehn

Ett tips!Fukta lite cigarettaska och polera med(rökare).Det fungerar att få bra finish på pirkarna av egen erfarenhet!

Svar: Hejsan Morgan!Tack för ett tips jag själv inte har provat men får göra en test av detta med.
Har själv putsat med diverse olika frukter bland annat äpple och apelsin för att nämna några. Men man får torka rent ordentligt efteråt för syrorna är häftigare än vad man tror.
Kul att äntligen en Värmlänning kommenterar här.
Hoppas vi ses på isen snart.
Du kommer väl till nyårssmällen eller blir det premiär på Baggtjärn?
Tomas Leijon

2014-11-19 @ 23:26:55
Postat av: Storm

Vänta nu Tomas !
Har aldrig använt en gjuten pirk från Inge, måste vara en dålig kopia.
Har en i fickan tills vi träffs ;-)
Hae't Gött !

Svar: Det kan ju vara skillnad på original och kopia.Original är säkerligen en "vanlig" pirk med plåtsidor medans kopian är en avgjutning.
Inte första gången i sådana fall.
Tomas Leijon

2014-11-21 @ 12:52:31

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0