Spättafiske på fredag.

Vi tar en tur ner till Helsingborg på fredag för att försöka minnas hur man fiskar spätta innan SM går av stapeln.
 Det brukar ju ta en dag innan rörelserna stämmer då man inte är ute på havet så mycket som man var förr. Det blir ju bara SM-turen annars så man är ju lite ringrostig när det kommer till detta.
 
Spättafiske i sundet är ju något som alla kan hålla på med då det inte behövs så anmärkningsvärda grejer. Spö och rulle, helst med flätlina men det är inte ett måste. Spöt kan vara ett lite kraftigare spö som du använder vid gäddfiske och rullen kan vara såväl haspel som multirulle. Längst ned knyter du på en metrev antingen med släp eller bunden som ett pater-noster. Vad man agnar med är upp till dig men borstmask är ju ett säkert kort och det kan du beställa direkt till båten om du inte vill åka över till Danmark först för att hämta dem.
 
Övriga beten ställer fantasin på prov. Sill och räka är gångbara men min egen favorit är nog vanlig daggmask. Daggmasken plockas kvällarna före fisket i gräsmattan och kan med fördel färgas in. Ibland är det ur-grymt med dessa gröna varelser. De ser otroligt läbbiga ut då färgen blir extra stark på dem. Ibland kan en kombination av alla dessa beten vara fördel. Kommer även att ta med lite löja för att testa om det funkar bra. Har ju visat sig fantastiskt till mete efter havsöring t.ex. Så varför skulle det inte funka till sundets plattor?
 
Är dock lite orolig för mina daggmaskar då jag inte har sett en enda i gräsmattan den sista tiden. Men en gräsklippning skall väl råda bot på det? För annars får det bli alla andra beten som får hårja fritt på krokarna. Jag kommer även aatt testa en jigg som jag tror på. Den funkar ju även på havsöring och regnbåge så varför inte.
 
Båt och skeppare på fredag ar Vandia med Thomas Nilsson som gäller och den kombinationen går väl knappast att slå i Sverige. Thomas är en otroligt duktig skeppare både på att hitta fisk som att hålla båten. Trodde ju själv att det var överdrivet innan jag själv fick åka med honom. Han håller båten så bra att det blir problem att fiska på samma sätt som med andra skeppare. För han håller båten så still att grejerna inte släpas på samma sätt så man får jobba mycket mer med dem. Fiskar man på som vanligt så kommer man nästan att bli utan fisk så det gäller att jobba med dem hela tiden. Långa kast med 100 gramsvikter utan att kasta av agnet är det bäst fungerande. Naturligtvis olika för varje dag för vissa dagar är det bäst att bara släppa rakt ned för att få fisk direkt.
 
Annars så har abborren kommit in inomskärs nu och vid Ullersundet är det fullt av såväl betesfisk som predatorer. För de som varit med så är det mer betesfisk än vad det är mört i Järvträsk och ständiga jakter med löjsprut som följd sker hela tiden. Abborre,gös och gädda dominerar men någon asp, öring eller lax är också inne och jagar för det är ju här maten är.
 
Men detta är ju bara en liten period för om 40 dagar börjar pimpelsäsongen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0