Feskehälja och R.S.T

Var igår i Åmål då vi fått fiskeplats eftersom vi stått på reservlistan och det varit några avhopp.
Feskehälja är en populär tävling som nu har pågått i 20 år och jubilerar med extra penningpriser. Att kunna vinna 15000:- är ju inte speciellt vanligt när det gäller tradmetetävlingar men här fungerar det. Regler är lite speciella här och redan vid anmälan som bör ske i god tid bör ske minst ett år i förväg. Redan för 2015 är det fullbokat och reservlistan ökas på allteftersom. Själva har vi bokat plats för mig, Albin, Matilda och Micke Hjelm 2 platser var båda dagarna. Tur var väl det för redan innan starten gick igår så var nästa år fullbokat.
 
Att man beställer 2 platser var är ju redan det speciellt då varje startkort kostar 150:-. Vid lottning får man således 2 fiskeplatser som man sedan väljer vilken man skall fiska på och då gissa sig till vilken plats som kan generera mest i påsen. 2 platser är maxantalet på beställda platser och endast om det blir något sent avhopp kan det bli tal om något extraköp av startkort. I och med ett extraköp kan man då ha 3 platser att välja mellan. Man får dock inte byta plats under tävlingens gång och de platser man väljer bort blir då o-fiskade till dag 2.
 
Endast toppknutet är tillåtet och således inga rullspön får användas. Fisket sker i Åmåls 2 hamnar på platser där det inte ligger kvar några båtar. För den o-invigde kan man förklara hamn 1 ungerfär som i Ö-sjön med en bäck som rinner ut i hamnen med en i början tunn kanal som sedan mynnar ut i hamnen med långa bryggor på ena sidan. Hamn 2 är en liten hamn utan bäck där det oftast är mest småmört. Fisket som blir vet man aldrig, Så när man skall välja sin plats får man fundera ut vad som kan vara bäst. Är löjan inne så är det ofta mynningen och långt ut på bryggorna som är hetast. Är det inga löjor inne så är det oftast sträckan längs med fiket och gräs-slänten i bäckfåran med fiske efter braxen och björkna som är bäst. Men vissa år är det längst in i hamnen som de flesta stora fiskarna går. Vid ett mörtår så kan det vara hamn 2 som gäller men då skall man vara ganska ensam om att fiska där och då få till sig alla mörtarna i hamnen.
 
Mäskning är helt förbjuden och enda betena som gäller är mask majs och maggot så väldigt avancerat är det inte men ställer höga krav på dem som fiskar med att göra rätt och det redan från början. Som det varit de senaste åren har det ju inte varit något fläskafiske precis men ändå har segervikterna varit skapliga. Kommer man över ett kilo så har man troligtvis kommit på prisplats även om man själv inte varit nöjd med sitt fiske för att sitta i en hamn utan att mäska gör ju inte att det öser in med ny fisk allteftersom fiskar plockas upp.
 
Att tävlingen är populär visar ju deltagarna på då det kommer folk från Småland, Blekinge, Skaraborg, Värmland och Dalarna för att deltaga. Finns säkert något/några distrikt som inte har nämnts men det är en allsköns blandning av folk som kommer dit. På kvällen anordnas det en liten skojkula på Örnäs camping då Wasa med Lindgrens i täten kör igång en springtävling med max 5-meters metspö i handen och tävlar om blandade priser. Kul grej där de står med armbågs lucka överallt längs med campingen. Själv har jag gått och jiggat abborre längs med kanten där det inte står några metare och det är nog här alla Vänerns större abborrar samlas för om det nappar så är det fin abborre och inga fjollfiskar som kommer upp.
 
Årets tävling då?
Var ju endast med på Lördagen då vi fick våran plats så sent att vi inte bokade boende och Ronja var med i Mariestad på ung sportfiskare med Morgan Wahlfridsson som var mycket uppskattat.
Förresten så på feskehälja har de även en knatteklass som  får fiska i 2 timmar i å-mynningen och alla knattar får pris. Även detta populärt då 2 timmar är mer lagom för de mindre.
Jag och Matilda for iväg och Matilda fick dra startkorten. 1 till henne och 2 till mig. Oförskämt nog drog hon plats 125 till sig själv vilket var på grässträckan på helt rätt plats då det kommer ut ett vattenrör under vattnet och brukar samla brax i överflöd där jämnfört med resten av hamnen. Då hon drog plats 29 och 185 till mig så valde jag 29 som var innåt på andra bryggan medans 185 var i hamn 2. Tänkte då att chansen var större till braxfiske här trots att det var åt fel håll. Hade det varit varmare så hade jag valt hamn 2. Då Matilda fick denna platsen lämnade jag över 9-metersspöt direkt till henne för annars hade hon inte nått ut till rännan eller rörets mynning och jag var helt säker på att hon skulle krossa mig totalt med 5 gånger mer vikt från den platsen. Ut till platsen och riggade upp 5-7-9 meterspön och struntade i löjspöna då det inte var löja inne i hamnen. Starten gick och precis innan start bubblade det en del på platsen och förhoppningarna steg. 1 minut innan start startade länspumpen på båten som låg bredvid och dånade medans den tömde båten med vattenstrålen rakt på min plats och bubblorna försvann.
 
Starten gick och mycket riktigt så hände ingenting. Men efter ca 10 minuter kom det lite bus med flötet och en liten brax fick åka hiss. Ut igen och en brax till. Kom en abborre och tittade på flötet så jag lyfte upp masken istället till den som nöp direkt. Ut igen och fick en mört. Allt på 5:an mellan båtarna. Lade ut 9:an mitt i farleden mellan bryggorna men ingenting hände mer än att en löja drog till en gång. Matilda å andra sidan hade kanske haft ett napp efter 25 minuter. Fjolårssegraren Conny satt snett bakom mig och fick någon mört och brände en grann som till och med kändes ända till min plats. Kanske det var en sutare som brukar komma upp och bli tävlingens största fiskar? Utanför oss satt en annan Värmlänning och plockade o-avbrutet met småbrax och mört så efter 45 minuter hade han säkert 2,5 kilo men sedan tog det stopp helt. Fortsatte tävlingen med enstaka fiskar med mycket långa mellanrum till jag lade ut 9:an igen. Såg några bubblor och flyttade dit flötet och direkt fick jag en liten brax. Ut igen och ytterligare en brax. Fasen vad gott, jag har hittat dem tänkte jag. Men som vanligt så fanns det inte mer fisk. Får höra att det kommit upp 2 fina sutare och får se en som drar en sutare på brygga 4 följt av en brax och en abborre som alla fick håvas. Vägde in ca 6 hekto och hade inte missat ett enda napp förutom löjan som drog på 9-metarn. Matilda fick bara en brax (och en trasmatta) på guldsträckan för det här var ett år då guldsträckan var kass. I varje fall på lördagen. Bäst fiske var för en gångs skull längst in i hamnen där en fiskare fick ihop 5,5 kilo. Kul att det inte var samma vinnarställe som vanligt. Får se på nätet hur fisket var dag 2 då vi tog en vilodag hemma i stället.
 
Nästa helg går årets R.S.T av stapeln och det verkar som om intresset är större än vanligt till denna tävlingen då den skall gå i Mariestad på piren med fiske på båda sidor av piren. Värmlänningarna verkar komma med fler bila än på länge och fisket kan nog bli av det bättre slaget än vi haft på länge under ett R.S.T Även om det i fjol var några som fick höga vikter i Kristinehamn så är det chans att vikterna blir högre här. Kommer nog i alla fall att bli jämnare fiske men vi får se vilken typ av fiske det blir. För att förbereda fiskare som inte har varit där tidigare så kommer lite information om sträckan här:
 
På vänstra sidan av piren är det i den första delen lång-grunt med vass,nate och näckrosor. Här är det blandfisk som gäller av alla arter. Längre ut på piren så djupnar det på snabbare och kommer nog att vara mörtfiske med inslag av brax och abborre. Högra sidan som är in emot hamnen djupnar snabbare och här är det nog mest mört med mindre med braxen men mörtarna är ofta av god storlek. Inslag av sutare på hela området men är inte jättevanligt och om björknan är inne kan det bli race. De nappar över hela området och går ofta tätt om de verkligen inne. Om löjan är inne som de var för 2 veckor sedan så kullkastar de alltihop. För då är det nog bara löja som gäller. Det brukar bli sådana kopiösa mängder att det inte går att komma igenom dem oavsett vilket bete som används.
 
Rullspön rekommenderas att ha med för emellanåt går fisken långt ut. Mest på vänstersidan då fisken ibland står i strömfåran 20-30 meter ut. Kan då bli alla arter och om det är mask majs eller maggot som gäller vet vi först på lördag. Bloodworms tror jag inte skall behövas då de oftast inte är så fjolliga i matintaget här. Skapliga beten coh krokar i storlek 10-14 kommer säkerligen att gälla förutom för Åke Jejely som kan köra med storlek 4 som vanligt.
 
Hoppas nu att så många Skaraborgare som möjligt ställer upp så vi kan matcha de andra distrikten så bra som möjligt. Det är ju en del prestiche i denna tävling och vi får nog lägga in en formtopp för att kunna ro hem det för även om det är hemmaplan så slår vi ur underläge mot både Värmland och Örebro.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0