Metpass i Lidan

Då det stundar ett par metetävlingar till passade jag på att åka ned till Lidan för att testa 9-metarn som blivit lagad. Spö, metrev, bete och hink var det enda som togs med och jag gick ned till brinken på ungefär plats A5 då det satt några på övre udden. Frågade dem om hur det nappade och de svarade inte ett dugg. Bara änder som simmar omkring och stör. Plockade då fram 15-gramsreven och lodade djupet och maskade på.
 
Redan första driften hade jag napp men missade krokningen. Sedan var det napp i varje utlägg och när de andra frågade när jag drog upp en fisk om det var den första fick de till svar att det var den 4:e. De packade ihop och for hem. Fortsatte att dra lite fisk men det märktes att man var ringrostig för det var flera fiskar som missades i krokningen. Det är ju A och O att hålla igång mellan tävlingarna för att hålla krokningen klockren. Det är väl lite som att cykla. Visst tar men sig fram på cykel även om man inte cyklar så ofta men att trixa med cykeln vid lång frånvaro från sadeln är inte särskilt lämpligt. Då kan man lätt bli ett nytt Youtubeklipp.
 
Men att det är gott om fisk i Lidan nu är ju inget att tveka på och på en liten stund fick jag 4-5 kilo med småbrax och björkna. Även en del pimpelfisk och snorluvor så man kom att tänka på Norsholm igen. Det är ju en fantastisk skillnad på våra olika vatten. För en pimplare kan jag säga att skillnaden mellan kanalfisken och Lidan är monumental. Samma som att fiska i en sjö runt Malung t.ex milsjön eller fiska i en sjö i Jämtland. Den ena ger mikroskopiska fiskar som är svåra att få att nappa medans den andra nappar det friskt med fisk i fin storlek.
 
Fick ihop kräftbete så att det nog skall räcka och testen av spöt får ge godkänt. Det var skönt att få igång ett långspö där man inte behöver stå i 45 graders lutning för att hålla rakt.
Och att Lidans höstfiske är lite speciellt är ju inget konstigt. Små skillnader i fiskesättet ger en hel del mer eller mindre napp men alla sätt ger napp. Frågan är bara: Vad ger mest? Man kan ju aldrig veta innan men man kan ju hoppas att det inte är för mycket löja inne så att man får fiska bottenfisken. Sedan är det ju vem som behärskar detta fiske bäst som går segrande ur striden.
 
Det nappade på alla beten och djup. Och det var npg bara betespresentationen  som spelade roll vad man skulle få för fisk. För om man får mest snorluvor och småabborre så är man rökt. Det är brax och björkna som gäller och då får det inte ta lång tid mellan nappen. Ej heller får man sega in fisken utan de får bli flygfisk in och de snabbaste är ju de 3-hektos som flyger genom luften. Går man på dem som är lite större  och får börja håva så får de vara bra mycket större och då helst över kilot för att man skall tjäna på att dra dem. För det tar för lång tid att hålla på och trassla med håv. För på den tiden man håvar en fisk och plockar ur den därifrån så hade man hunnit ta en fisk till om man tar flygfisk.
 
En hel del fisk var även uppe i ytan och jagade så jag tror att det var både Asp och Gös med inslag av några prickfiskar och abborrar som var i farten. Så även spinnfiskare skulle kunna ha det riktigt kul i Lidan nu. Och snart kör det väl igång i Ullersundet med landfisket som kan ge en hel del fin fisk.
Men nu är det bara att kämpa på de 2 sista metehelgerna. Men feskehälja nästa helg blir bara 1-dagars för mig om det blir då vi ska på kräftskiva på kvällen och det kan bli helt utan om Ronja skall på fotboll.
Helgen efter det så är det ju R.S.T i Örebro men vet fortfarande inte vart. Det brukar ju vara i Svartån men där är det lite si och så med pålningarna längs kanten som har sett sina bästa dagar och Örebro kommun har nog inte gjort något åt saken. Höstträffen blir ju inte av längre då det är för osäkert att vistas ute på plattorna.
Sedan är det sista DM i Internationellt just i Lidan på söndagen innan metesäsongen är över.
 
Men det är nu 2-3 månader innan det finns is så vi får väl hålla oss till tåls och hoppas på att denna vintern kryper isen längre söder ut så att vi inte behöver åka bil så länge i vinter och sova hemma är ju heller inte fel.
 
Sköt om er så ses vi!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0