Pimpeltävling på sjön Viken i morgon 6/2

Skönt med en tävling till på "hemmaplan"
Trots att vintern inte har varit så vidare snäll emot oss med regn, plusgrader och starka vindar så har Tibro SFK hittat en sjö med bärbar is. Och det är inte mindre än sjön Viken som skall ställa till med kalas och samlingsplatsen är grusgropen där 5-timmars brukar starta. Så för alla som brukar vara med första helgen i Mars så vet de vad som gäller men nu i och med att Knallen har fått problem med ismaskinen då Mats tankat i diesel i den så kommer de att köra sin Knalleserie ihop med denna tillställning.
 
Var ju tänkt att de skulle vänta med att vara med i vårat distrikt fram till Örlen-tävlingen men får tyvärr redan nu krypa till korset då vi för en gångs skull kan erbjuda bättre isar än dem. Tibro och Tärnan kommer att köra sin klubbmatchsamtidigt som Volvoklubben kommer att tävla samtidigt och borga för att deltagarantalet blir bra. Sedan är ju Jokernappet inställt 2 timmar bort och de deltagarna hälsas välkomna här med då det finns vatten att fiska på så att det räcker. Tyvärr kunde det inte göras en rokad i PSC för att få denna tävlingen att ingå men en annan gång kanske?
 
Vad gäller då med fisket? Jo sjön Viken är ju en fiskrik sjö trots att det är en del av Göta Kanal. För de som fiskat i Kanalen så finns det inga likheter alls då krondiket är helt slätt och matfattigt medans sjön Viken innehåller gott om bägge. Fisket varierar från gång till annan och alla olika sorters fiske kan vara vägvinnande. Allt mellan mormuska till Vänerpirk eller balans kan göra sig gällande och vissa vikar har oftare än andra en stor fiskmängd. Populära ställen som sommarstugeviken med omnejd 20 minuters marsh åt vänster kanske har spelat ut sin roll men det blir ju färre och färre som går dit men det är ju bara tillfälligheter som styr vart fiskarna har simmat och vill nappa.
 
Ut mot Älgön som jag tror den heter kommer det nog vara en hel del som styr kosan. Det är nog flera som märkt att det har varit djupfiske större delen av säsongen i våra delar men någon gång borde de simma in grundare. Men vid Älgön så finns det både och med djupen samt att nors-abborren kan samla sig där emellanåt och då är ett av de hetaste ställena. Tar lite längre tid att gå till men kan vara värt mödan. Vill man annars fiska lite mer "inomskärs" så kan man välja att fiska utanför starten eller åt höger. Alla ställen kan vara vinstgivande.
 
Men som regel i Viken så skall man ha flaxande pirk och inte för liten men ingen regel utan undantag. Och om man hittar skaplig fisk grunt så är det bara att köra på. Kan vara brutalfiske även om det knappt är vatten under isen. Och att det sedan finns rejäla bumlingar i sjön är ju inget att tveka på för själv har jag sett den största borre jag sett i just Viken. En fisk som fyllde hela hålet endast med ryggfenan och jag undrade om det var en rejäl gös som försökte ta balansen på 70 cm vatten 2 gånger men visade då retligt upp sidan som demonstration. Att Patric Eriksson tog nytt klubbrekord på 1870 om jag inte minns fel var ju bara att gratulera till men den jag såg var markant större. Och då har man ändå varit i Jämtland och fiskat.
 
Men en varningens finger får också visas upp då sjön kan vända någon annan kind till och bjuda på någon form av surfiske med. Och att det då är fisk i Mats-storlek på 5-20 gram som gäller och kanske även i litet antal med. Men förhoppningsvis skall vi bli förskonade från sådant och att sjön bjuder till nu när vi får finbesök av så många på isen. Att det kommer lite Värmlänningar och Örebroare till sjön tvekar jag heller inte på för det är många som är förtjusta i sjön. Och vad vinnarvikten blir så har det tidigare varit allt mellan 2 och bort emot 18 kilo på tävlingen så skillnaden är markant. Själv vann jag en gång på 7,2 kilo då fiskat grunt. Som djupast 2,5 meter. Men eftersom det tidigare varit djupfiske som har gällt så hyser jag inte allt för stora förhoppningar om att det är något annat som gäller så 10 centimetaren skall plockas fram och laddas.
 
Angående beten så går det inte att säga innan om det behövs eller ej då det kan vara vilket fiske som helst och därmed med eller utan agn. Öga brukar funka skapligt och ibland så är blodisar ett måste. Men som den inbitne optimist jag är så är det just nors-abborren som gäller. Och den kan visa sig på alla djup och fångas mellan 0,5-15 meters djup och inte nödvändigtvis på botten.
 
Vad som gäller söndagen så får vi mer information på morgondagens tävling då Tibro kanske har ytterligare ett äss i rockärmen och kan bjuda på ännu en dag på en pimpelis. Men det vet vi mera om i morgon För jag hoppas att det kommer mycket folk till denna fina pimpelsjö.
 
Sköt om er och kör försiktigt så ses vi.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0