Trad-DM Skaraborg 2017 Mariestad

Vårsäsongens sista tävling för min del innan sommaruppehållet var trad-DM vid potatislagret i Mariestad.
En sträcka som kan bjuda på allsköns blandning av fiske. Kan liknas som allt emellan surt kanalfiske till fläskafiske efter grov fisk i mass. Men då det är trad-mete så brukar det vara ganska svårfiskat. Vattnet innehåller en hel del grov fisk så naturligtvis så var min inbillning att det var det som gällde. Men backupen var ju solklar med ett par fjollgrejer de lux om det skulle vara segt fiske.
 
Men vi samlades 37 man starkt med Skaraborgare för att gå igenom regler och taktik och min var ju att det skulle jobbas på efter di grove med bottenmete med mask och majs. Majsen var med eftersom det finns en hel del grov färna i vattnet och masken, ja den tar ju allt!
Rotsén går igenom reglerna på ett föredömligt sätt innan start.
 
Lämmeltåg över gärdet för att ta sig fram emot tävlingssträckan.
 
Startvyn nedströms från plats nummer 10. Så nära trädet men ändå så långt bort.
 
Trädet nedströms brukar ju vara en het plats där mycket fisk brukar ställa sig under grenarna. Men plats nnummer 10 brukar ju fungera med men då på rullspö. Händer ju ibland att det går med löjspö också men de gångerna är lätträknade. Så jag laddade upp med bottenmete och 9-meters och plockade bara upp löjpiskorna om det skulle vara ökenfiske. 2,5 och 5-meters fick läggas fram med apterade revar och fjollkrok då löjorna här nappar som i kanalen. Bäst på småbeten och inga vidare mängder eller fart.
 
Starten gick och jag började med 9-metaren i hopp om att det skulle vara lite action där. Men tji fick jag och det var bara någon enstaka fisk som kom upp över huvud taget. Så bottenmetet plockades fram och då jag hade ett fint träd på andra sidan jag kunde fiska under så fick det bli det. Clipsade linan så jag inte skulle kasta in i grenarna och efter ett par kast hade jag även fått in riktningen. Det blåste från höger och betydligt mer än de 1-4 sekundmeter de utlovat så något matchmete blev det inte tal om. Hade vinden varit från vänster så hade det varit lugnt.
 
En fin mask toppad med ett majskorn skulle vara melodin tyckte jag och efter lite gnällande (som verkar vara lite Mårten-likt och genuint) så fick jag slutligen napp. Lyfte spöt och krokade ett botten-napp!!! Men plötsligt började det gunga i toppen och tron om den där braxen över 2 kilo växte sig stark. Fisken var väldigt svårarbetad och det tog en bra stund innan man kunde veva in den de ca 30 metrarna jag kastat ut. Tog det försiktigt då en 2-kilos kan vara vinnarfisken idag. Men då fisken kom upp i ytan 10 meter ut undrade jag jag fått på. Besvikelsen var stor då jag såg vad det var.
En mager ål på över metern hade kalasat på betet.
 
Efter lite trassel vid håvningen då den inte var medgörlig att löja med i håven upp så blev den returnerad efter fotografering. Ny mask och nytt majskorn och ut igen. Hade ganska snabbt napp igen men denna gången blev det inte mer än så. Ronja, som hade nummer 14 kom över och berättade att hon hade 4 fiskar på fjollgrejerna så efter ytterligare ett test med 9:an så tog jag fram 2,5 metaren för att se om det gick någon småfisk intill kanten. Här i Mariestad är det närmare metern djupt direkt och där brukar det simma lite blandat med fisk intill vass-stråna och näckrosorna.
 
Betade på med 2 blodisar och släppte i. Nästan direkt sjönk flötet och en liten abborre fick syna påsen. Nytt nedsläpp och ny abborre. Kanon tänkte jag. De är små men i den här farten så kan det ändå bli något. 2 mörtar på raken och sedan stopp. Det blev modellen resten av tävlingen att man fiskade av de andra platserna utan resultat för att sedan gå in och fiska med blodis för att få ett par småttingar. Abborre, mört och löja nappade emellanåt. Men på de andra hade jag inte några säkra napp ens när jag betade med blodis på 9:an.
Såhär såg det ut långa stunder. Inte ett säkert napp under hela tävlingen på 9:an.
 
Plockade ihop 33 fiskar totalt (alla på 2,5 meters med blodis) som vägde 398 gram och en 6:e plats i DM. Pierre Erikson tog hem seniorsegern med 1,6 kilo på plats 1 med T.A.P och det brukar heller inte vara vanligt att det är bättre med T.A.P på tradmete men han bemästrade det väl. Vinnare av vandringspriset blev återigen Charles Fasth då han klådde Pierre med ca 30 gram
Challe med sin brorsa. Är de inte lika så säg!
 
Men annars var det en fin dag vid Tidans strandkant. Synd att det inte blev något höjdarfiske men man kan ju inte få allt. Bara att knyta ihop säcken med vår-fiske och förbereda sig på hösten begivelser med Lag-DM i Int-mete, SM i trad och avslutningen i Int-serien. Där är det ju fortfarande spännande och det är många som har chansen. Och då det går i Lidan så kan det ju bli den som vinner där som blir Distriktsmästare då vikterna troligtvis skjuter i höjden om det inte blir löj-fiske. För då stannar vågen nog under 20 Kg
 
Men sköt om er i sommar och ta hand om varandra så ses vi.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0