Grande Finale i helgen!

Helgen som kommer är det stor Grand Finale med de långa spöna för i år.
Lördagen är det traditionsrika R.S.T som skall avgöras i år i Mariestad på piren och söndagen avslutande DM i Internationellt mete för Skaraborg i Lidan i Lidköping.
 
Lördagen så kör vi traditionellt med samling i båthamnen för att fiska på piren. Fisket kommer att ske såväl i Tidan som i hamnbassängen och det är 2 skilda världar som möts men vilken sida som kommer att vara bäst vet man aldrig i förväg. I Tidan så är det förhållandevis grunt fiske och nederbörden som har kommit skall ryktesvis färgat vattnet brunt och börjat röra på sig lite. Om det är på gott eller ont vet man inte i förväg så det får vi se men själv tror jag på att det är mest på gott.
 
Fisket i Tidan kan ske på de mesta sätt med fiske allt från strandkanten som till bottenmete mitt i strömfåran. Men man skall inte räkna med några hissnande djup då det är förhållandevis jämngrunt där. Kan man hitta några näckrosbälten så kan det vara en höjdare med inslag av de flesta arter beroende på väder.
 
Fisket i hamnbassängen är då den djupa delen och senast så var det ju vinstgivande att stå i den lilla bukten och fiska med långa spön toppknutet och plocka fetmörtar. Braxen och sutare kommer säkerligen visa sig även de men om löjan har barrikerat sig så är det bara att mala på med de silverblänkande fiskarna. En varning för bottenfiskarna är att det brukar vara en hel del ål i hamnbassängen som vill ge sig in i leken och det brukar komma upp flera exemplar som mest ställer till problem då de inte räknas i tävlingen och skrämmer de övriga fiskarna.
 
Men vi får kämpa på och se om vi har något att sätta emot Örebroare och Värmlänningar i årets upplaga av Distriktskampen. Många av dem har ju toppat formen med många fina placeringar i förra helgens Feskehälja i Åmål. Så med dessa resultat så är ju Värmlänningarna favoriter. Men Örebroarna har ju även de en hel del duktiga fiskare så även de vill ju ge sig in i leken. Men vi i Skaraborg får väl förlita oss på Järpåsfiskarna som tog hem 2 silvermedaljer i Bollnäs och Rotsén som knep 4:e platsen på samma SM. Men jag räknar ändå oss som underdogs.
 
Till söndagens DM i Internationellt mete så är det ett getingbo som heter duga. Thomas Askolin leder just nu med 3 poäng och 23410 gram. Men som sagt så är det ju ett getingbo av sällan skådat slag där 7 man kan bli Distriktsmästare och 9 man kan ta medalj. Samtliga kan kvala in till SM. Så det är ju jämnare än någonsin och helt olikt de tidigare åren då det har funnits någon seriemördare (oftast Rosenkvist) som har tagit dör på serien redan efter 2 tävlingar. Men i år är det helt andra förutsättningar.
 
Charles Fasth har plockat upp mest fisk av alla 26760 gram men ligger "bara" på en 5:e plats. På sista plats ligger Daniel Blom men han har endast varit med på 1 tävling innan och plockade då upp 23750 gram och kan även han vinna. Men det kan bli en hel del räknande för att kolla upp vem som kommer på vilken plats efteråt om det inte är någon av tidigare 1:or som vinner. För det är 7 man som kan få 3 poäng och då räknas vikten samman från de 2 tävlingar som man har räknat poängen på.
 
Och då det var ymnigt fiske i våras i kanalen så är det inte en så medioker segervikt därifrån även om den är långt ifrån Challe och Bloms vikter från Lidan i våras. Där hade de runt 24 kilo var och segervikten i kanalen var drygt 11 kilo. Men det är ju de som sitter i förarsätet i första hand så om någon av dessa herrar tar en 1:a på lördag så blir det svårt att klå dem. Men det finns många olika scenarion som kan uppstå om det inte blir 2 st 1:or som gäller så det kan bli rokader så det ryker om Challes penna på söndagens eftermiddag då DM skall summeras.
 
Fisket i Lidan just nu då. Ja då jag inte var ute och testade förra helgen eller har sett någon som varit nere så kan man ju bara gissa. Även i vårat område har det ju regnat och det har troligtvis satt lite fart på vattenrörelsen och det tror jag endast är positivt. Har inte sett om det har blivit brunare vatten men det brukar ju inte vara något problem med Lidan för fisken är ju van vid Gangesfärgat vatten. Och att det då kan locka in lite fisk på sträckan snabbare än det har gjort tidigare är ju min förhoppning.
 
Hur skall man mäska då? Ja eftersom man inte vet riktigt vad man ger sig in på och Lidan inte har haft så extremt fiske då det är lågt vatten så har det ju inverkat på fisket men visst finns det ju fisk men får vi igång dem. Så här års så kan det ju bli lite av varje men jag hoppas som sagt var att strömmen skall kunna få igång fiskarna att nappa och samla sig på sträckan och vi får ett kul fiske. Värsta scenariot är att löjan dominerar och ställer till problem med att nå bottenfisken. Då blir det nog inte så många rokader i resultatlistan. Men om det blir braxenfiske så kan allt hända.
 
Tror nog att alla vill dominera denna sista tävlingen och ge Askolin en match. Blom som precis kommit hem från VM vill nog visa att det är han som bestämmer. Challe som fick ihop 2060 i Göta Kanal och blev sist!!! Pierre vill nog ha en ordentlig revansch från kanalen senast då han tappade en hel del braxar men plockade upp de stora i alla fall. Så aspiranter finns det gott om och vi får se på söndag vem som drar det längsta strået.
 
Ställningen just nu:
1 Thomas Askolin    3 p 2+1 23410 g
2 Tomas Leijon         4 p 3+1 25050 g
3 Jan Persson         5 p 3+2 18180 g
4 Michael Hjelm       5 p 2+3 18160 g
5 Charles Fasth       6 p 1+5 26760 g
6 Pierre Eriksson     6 p 4+2 14020 g
7 Pelle Hagman       7 p 4+3 17470 g
8 Fredrik Blom        9 p  5+4 10770 g
9 Robin Henriksson   9 p 5+4 6650 g
10 Håkan Wallin       11 p 6+5 5640 g
11 Daniel Blom           1 p  1  23750 g (endast 1 tävling)
 
Så än har inte den feta käringa börjat sjunga och vi får se vilket ljud det bli i pipan på söndag.
Kör nu försiktigt till tävlingarna för det börjar ju komma ut en hel del djur ur skogarna nu.
Ses nästa gång!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0