Mete i Lidan april 2018
Nu kan vi väl räkna bort vintersäsongen då till och med Steve Björk Sveriges gladaste snöskottare har gått och vunnit Norrdonsnappet. Själva håller vi på för fulla muggar med de aktiviteter han saknat sedan senast med gräsklippning, Jordbruk, jaga myror, knott, myggor getingar, humlor kolla fästingar mm. mm.Och Steve bara längtar efter detta?????
Men vi har också haft premiärer på metet och redan förra helgen var det egen premiär då det längsta spö jag har skulle vallas och se om man klarade av att hantera det och det var nästan löjligt lätt att få fisk då det nappade kopiöst med småflier, blandat med mört och abborre. Borta var stämmen och ingen Id hade visat sig så länge jag var kvar. Men jag fick i alla fall kontakt med ett par ordentliga braxar och senare under dagen hade de andra fått lite fina bitar. Så planen sattes för dagens DM-tävling på samma sträcka. Vad som skulle hända under en vecka vet man ju aldrig och under våren så går ju skiftena ganska raskt. SÅ det som gällde förra helgen kunde vara helt annat nu. Det räcker ju med en regnskur under fel dag så är förutsättningarna ändrade.
Men vi samlades och lottade platser och det blev en ny plats för min del. Favoritplats för många men själv har jag bara suttit där en gång då det var Västra meteserien för ett par år sedan och fick en plats där jag inte kunde plocka upp nåt spö längre än 5 meter för träden var i vägen. Inte lätt för en tradmetare att slå sig in där inte. Till höger hade jag Pirre på kantplats och mästerfiskaren Askolin på min vänstra flank. Andra plats kant brukar ju inte passa mig men vi får se om jag kan ändra på det spöket!
Grundmäsking med en ny blandning med jokers, frysta maggot, majs mask och lite annat godis för att testa vad som kan fungera för att få igång bottenfisken och då helst de gula braxarna och vi brukar ju komma överens ganska så väl. Och bjuder jag på lite extra godis så kaske de bjuder till lite extra de med? Hade ju kollat med de flesta vad de hade för mäsk och det var ju inte 2 som hade samma häxblandning och det är ju kul att ingen kommer fram till samma slutsats när vi fiskar på samma sträcka år efter år. Men ingen gång är ju den andra lik.
Starten gick och det var förhållandevis lugnt på nappfronten och det var nog nästan bara jag och Pierre som fick lite fisk i början men sen blev det trögare för oss med. Men då det var förhållandevis små fiskar blandat av mört och björkna så gjorde jag en rokad och satte på fjolltacklet i stället med 1,5 grams flöte och 18-krok agnat med en pinkie och blodis. Nappade frenetiskt på detta och allteftersom blev fisken större och större tills jag fick en liten brax. Skiftade då tillbaks till standardgrejerna och fick ett par fiskar. Men efter en stund så avtog fisket och jag fick ta fjollriggen igen.
Skiftade fram och tillbaks flera gånger och hade även ut 9-metaren med 15-grams flöte och fick fisk på alla. Testade runt lite grand med hur man skulle underhållsmäska. För det är ju skillnad mellan vilken säsong det är och hur man skall göra detta.Skillnad även om man kastar eller koppar ut mäsket då vissa sätt kan ge problem med vattnets myggor löjorna. För om man får dem på platsen kan det vara i det närmaste omöjligt att bli av med dem. Kanske är något för Steve men inget för mig.
Men sista timmen blev ingen höjdare för mig då det blev problem med dels att fisken på platsen var av den mindre storleken dels att det var löjor i vägen så att det var problem att få behälla betet på kroken. Men slutllígen klarade jag av att komma igenom och då nöp det direkt. Finns ju ett trix att bli av med löjan och det är mögligt mäsk. Men problemet är ju att det får INTE komma ned till mäskplatsen för då är den förstörd. Ingen regel utan undantag för emellanåt så kan det vara melodin det med.
Körde på tills slutsignalen och kunde summera att jag troligtvis klått Askolin (8 kilo) men Pierre var jag distanserad av. Trodde han hade dubbla vikten men det visade sig "bara" vara 2 kilo Mina 10,2 kilo räckte till en 4:e plats idag och förhoppningsvis så blir det ett resultat jag kan räkna bort i slutänden. Och det var ju själve FN att man inte kan lyckas på hemmaplan vid första tävlingen. Vann på sektionen gjorde Jens Jungevik på 14 kilo Pierre 2:a och Challe 3:a på 11 pannor. Och det var ju ganska jämnt även på andra sektionen där Blom segrade.
Landslagskval nästa helg. Även den på samma sträcka. Kan ju bli mer intressanta inputs på hur man skall gå till väga. För jag är ännu inte så gammal att jag inte kan lära mig nått. Jag gör det varenda dag!
Så nu summerar jag mina intryck från idag och skall förbereda mig helt annorlunda tills på tisdagen. Sedan får jag summera igen om jag skall hålla kvar vid samma plan som tänkt sedan länge. Dagens resultat ändrar inte på någonting alls i den planen men det kan ju bli en fullständig rokad i veckan som kommer. Synd bara att det måste förbokas i så god tid innan med vilka larver man skall ha i mäsket och på kroken. För det går ju att blanda in i oändligheten med detta. Kanske man inte skall ha några alls i mäsket? Kanske man skall loosfeeda kontinuerligt? Kanske man bara skall grundmäska? Kanske man bara skall ha Tapas (plockmat) inbakat i lera? Frågorna hopas och man får se nästa helg om man gör rätt.
Sköt nu om er och blanda mäsket i tid så ses vi
Särna-nappet och Grande Finale på Kyrksjön i Bottnaryd.
Efter påsken i Jämtland så vatr det en resa neråt på måndagsmorgonen till Särna för att deltaga i byatävlingen på älven där och träffa några andra pimplioter innan säsongen avslutas. Och det var en trevlig resa ned med en hel del ren längs med vägen men alla flyttade på sig så det blev ingen söndags-stek med i bilen.
Men väl framme och ut på isen så gick jag ut till samma vik som året innan. Och man var förvarnad om att isen på Grövelsjön var så tjock att det inte gick att använda skruvdragare. Så det var att ta på veven igen för här behövs det ju inte så många hål. Förkylningen hade ju inte gett med sig mer än att näsan slutat rinna men orken fanns ju inte där. Så man hittade hela klungan på plats och min del där jag fick lite abborre på förra året var ledigt så jag slog mig ned där. Men inne på mörtrakan var det smälltjockt så det fanns ingen möjlighet att slå sig in där.
Men starten gick och man såg inte en enda veva upp någon fisk men helt plötsligt var det tyngre i mitt spö så jag kunde hala upp en abborre utan att ha kännt napp redan i första hålet så det bådade ju gott. Men ridån gick sakta nedåt allteftersom tiden gick för det var endast de som satt så långt in att isen började gå uppåt då den lyfts i kanten och det var faktiskt en gång det blev en ledig lucka som jag kunde knö mig in men gav snabbt upp eftersom jag inte fick något napp alls. Och det häftigaste som hände där var när en fiskebroder körde fast med borret då en liten ispropp släppt från borren och det var med mycket möda som borret kom loss, Detta mycket tack vara att det var en som hade yxa med sig ut så man kunde krossa isen omkring.
Men efter detta var min ork slut så jag började traska tillbaks med planen att fiska där ingen annan var och då med min kära Vänerpirk för att få någon annan konstig firre då all fisk räknades. Så jag hittade en o-borrad fläck och borrade ett hål. Fram med Vänerpirken och hala ut att 10-tal meter och stannade och ryckte lite. Inget napp och mer lina repades av. Fortsatte fiska mig nedåt men fick avbryta då mina 30 meter inte räckte till för att nå ned till botten. Mörker. Så det var bara att traska vidare.
Utanför starten träffade jag på lite andra pimplioter igen och de hade heller inte fått något så det känndes tröstlöst. Och när inte ens Sven-Göte haft napp så insåg jag att det var nog bättre att gå upp och käka korv. För nu blir det inte så många korvar framöver för det tryter ju på säsongen. Patrik å andra sidan fiskar bara bättre och bättre på denna tävlingen och kunde nu plocka hem 4:e platsen med 2,1 kilo. Värst blev ju Thomas Axelsson som myskade upp 3,9 kilo mört inne i viken. Han är ju lite småjäklig med sin myska. Han drog ju över 10 kilo på Borgsjön under lördagen.
Men jag vägde själv in min fisk som tryckte vågen ned till 29 gram. Inte dåligt då jag inte hade ett napp!
Men under veckan har man funderat på om man verkligen skall avsluta säsongen så här. SÅ om det blir någon tävling på hemmaplan så får det allt bli den med. Och trots hård värme så kunde det anordnas en kula på Kyrksjön i Bottnaryd. Så det var bara att skruva på race-skären igen och ge sig ut på isen. Vi var ju 10 stycken som skulle slåss om fisken idag och sjön är ju inte överdrivet stor. Den är som bensintjärn formad som ett U och en bensintjärn i varje ben. Och man hade fått lite tips vart jag skulle gå men var det rätt utgångsställe för det?
Men jag och Ronja startade direkt vid utgången och fiskade oss längs med kanten mot bron. Och efter ett par hål fick jag första borren. Men den var solitär och man fick borra några hål till innan nästa fisk nappade. Man kikade åt båda håll men det var inga som fick några större mängder så det var bara att fortsätta bortåt. Bortåt bron började det nappa lite mer och det var blandad storlek på fisken. Men man var lite orolig eftersom de som gått bort i nästa del inte kom tillbaks men de kom snart en efter en och sa att det bara var mört och gädda i farten.
Men efter ett tag testade även jag att gå över i den bortre delen och när vi kom ut på djupt vatten igen (2 meter) så nappade det lite mer. Men det var ganska litet snitt på fisken här men i alla fall så nappar det. Och att klå resultatet från Särna var ju redan avklarat. Men inte ens badplatsen ville ge ifrån sig några finingar och 2 gäddor på kroken med en del mört blandat med abborren och ingen logik eller systematik i vart fisken stod så var det bara att blindborra. Och helt plötsligt fick man ett hål med lite fisk i men det var ingenting omkring, förutom ibland. Men jag petade ihop 75 fiskar och 1538 gram vilket gjorde att man lättare kunde avsluta säsongen.
Men suget var fortfarande stort så vi tänkte testa Stråken när vi ändå var i området. Så på med grejerna igen men när vi kom fram till vattnet såg vi att det var Game Over, Isen var inte i närheten av bra och vi satte aldrig ut foten på den utan begav oss hemåt istället. Så man får vara nöjd med att avsluta med en hedrande 4:e plats och nu är det bara den stora rokaden mellan korta och långa spön som skall göras. Men grattis till dagens segrare Sven-Åke Karlsson på 3225 gram följd av Inge Svensson 2925 gram och 3:a Mikael Johansson på 2059 gram.
Och på vägen hem åkte vi förbi trandansen och man blir förvånad över hur mycket detta spektakel lockar folk. Mängder av husbilar, husvagnar, bussar, personbilar så man undrar varför denna uppståndelse. Det är ju bara tusentals fåglar som är på genomresa. De äter upp det mesta de kommer över men då det blir spektakulärt så matar man in dem på samma ställe varje år så kan man ta parkeringsavgift av dem som vill stanna för att titta på fåglarna. Tänk om det kunde ses om på samma sätt med hur man går tillväga med den kinesiska skarven. En art som inte hör hemma här men har fredats och åter upp allt som kommer i dess väg. De öar de häckar på är helt stendöda och täckta med avföring som om de vore en parkeringsplats i Rumänien.
Skulle man se till att det småskaliga vattenkraften drogs bort samt biotopvårdade vattnen så skulle det kunna inbringa stora pengar då det gäller sportfiske. För kan de dra in stora pengar på dessa fåglar som mellanlandar varje år och orskar trafikstockningar samt livsfarligt för alla trafikanter då allt för många koncentrerar sig på tranor istället för att ratta sin bil. Totalt livsfarliga trots att gubbarna inte ens har basker! Och kunde man se till att rätt lobbyister jobbade för oss så kunde nog lagen ändras så att det inte ligger fullbelamrat med nät på lekbottnar och i samlingsvikar så skulle Vänern bli en riktig pärla året runt. Att önska att det inte gick båt-trafik och isbrytare på botten är ju en utopi men kanske även sjöfarten kunde lära sig planera sina frakter och inte sköta sina transporter på vintern.
Med dessa ändringar kanske man skulle kunna få igång ekofisket ordentligt med hållbara regler. Och kanske till och med barnen skulle kunna få äta inhemsk fisk i stället för Alaska polloc eller gud förbarme Norsk Fjordlax. Är ju skamligt att våra barn skall få sätta i sig dessa hemskheter och tro att det är normalt. Kanske till och med kan Spikens Fiskeläge mitt i Vänern börja sälja inhemsk fisk i stället för att importera dynga och exportera Vänerpärlorna.
Men det är ju inget man löser genom att skriva några rader här så jag får väl koncentrera mig på rokaden i stället. För nu åker vintergrejerna upp på vinden och sommargrejerna plockas fram. Men när det blir premiär för dt får vi se.
Sköt nu om er och ta hand om varandra så ses vi snart igen.
Tack alla sköna pimplioter för denna vinter.