Mete i Lidan april 2018

Nu kan vi väl räkna bort vintersäsongen då till och med Steve Björk Sveriges gladaste snöskottare har gått och vunnit Norrdonsnappet. Själva håller vi på för fulla muggar med de aktiviteter han saknat sedan senast med gräsklippning, Jordbruk, jaga myror, knott, myggor getingar, humlor kolla fästingar mm. mm.Och Steve bara längtar efter detta?????
 
Men vi har också haft premiärer på metet och redan förra helgen var det egen premiär då det längsta spö jag har skulle vallas och se om man klarade av att hantera det och det var nästan löjligt lätt att få fisk då det nappade kopiöst med småflier, blandat med mört och abborre. Borta var stämmen och ingen Id hade visat sig så länge jag  var kvar. Men jag fick i alla fall kontakt med ett par ordentliga braxar och senare under dagen hade de andra fått lite fina bitar. Så planen sattes för dagens DM-tävling på samma sträcka. Vad som skulle hända under en vecka vet man ju aldrig och under våren så går ju skiftena ganska raskt. SÅ det som gällde förra helgen kunde vara helt annat nu. Det räcker ju med en regnskur under fel dag så är förutsättningarna ändrade.
 
Men vi samlades och lottade platser och det blev en ny plats för min del. Favoritplats för många men själv har jag bara suttit där en gång då det var Västra meteserien för ett par år sedan och fick en plats där jag inte kunde plocka upp nåt spö längre än 5 meter för träden var i vägen. Inte lätt för en tradmetare att slå sig in där inte. Till höger hade jag Pirre på kantplats och mästerfiskaren Askolin på min vänstra flank. Andra plats kant brukar ju inte passa mig men vi får se om jag kan ändra på det spöket!
 
Grundmäsking med en ny blandning med jokers, frysta maggot, majs mask och lite annat godis för att testa vad som kan fungera för att få igång bottenfisken och då helst de gula braxarna och vi brukar ju komma överens ganska så väl. Och bjuder jag på lite extra godis så kaske de bjuder till lite extra de med? Hade ju kollat med de flesta vad de hade för mäsk och det var ju inte 2 som hade samma häxblandning och det är ju kul att ingen kommer fram till samma slutsats när vi fiskar på samma sträcka år efter år. Men ingen gång är ju den andra lik.
 
Starten gick och det var förhållandevis lugnt på nappfronten och det var nog nästan bara jag och Pierre som fick lite fisk i början men sen blev det trögare för oss med. Men då det var förhållandevis små fiskar blandat av mört och björkna så gjorde jag en rokad och satte på fjolltacklet i stället med 1,5 grams flöte och 18-krok agnat med en pinkie och blodis. Nappade frenetiskt på detta och allteftersom blev fisken större och större tills jag fick en liten brax. Skiftade då tillbaks till standardgrejerna och fick ett par fiskar. Men efter en stund så avtog fisket och jag fick ta fjollriggen igen.
 
Skiftade fram och tillbaks flera gånger och hade även ut 9-metaren med 15-grams flöte och fick fisk på alla. Testade runt lite grand med hur man skulle underhållsmäska. För det är ju skillnad mellan vilken säsong det är och hur man skall göra detta.Skillnad även om man kastar eller koppar ut mäsket då vissa sätt kan ge problem med vattnets myggor löjorna. För om man får dem på platsen kan det vara i det närmaste omöjligt att bli av med dem. Kanske är något för Steve men inget för mig.
 
Men sista timmen blev ingen höjdare för mig då det blev problem med dels att fisken på platsen var av den mindre storleken dels att det var löjor i vägen så att det var problem att få behälla betet på kroken. Men slutllígen klarade jag av att komma igenom och då nöp det direkt. Finns ju ett trix att bli av med löjan och det är mögligt mäsk. Men problemet är ju att det får INTE komma ned till mäskplatsen för då är den förstörd. Ingen regel utan undantag för emellanåt så kan det vara melodin det med.
 
Körde på tills slutsignalen och kunde summera att jag troligtvis klått Askolin (8 kilo) men Pierre var jag distanserad av. Trodde han hade dubbla vikten men det visade sig "bara" vara 2 kilo Mina 10,2 kilo räckte till en 4:e plats idag och förhoppningsvis så blir det ett resultat jag kan räkna bort i slutänden. Och det var ju själve FN att man inte kan lyckas på hemmaplan vid första tävlingen. Vann på sektionen gjorde Jens Jungevik på 14 kilo Pierre 2:a och Challe 3:a på 11 pannor. Och det var ju ganska jämnt även på andra sektionen där Blom segrade.
Landslagskval nästa helg. Även den på samma sträcka. Kan ju bli mer intressanta inputs på hur man skall gå till väga. För jag är ännu inte så gammal att jag inte kan lära mig nått. Jag gör det varenda dag!
 
Så nu summerar jag mina intryck från idag och skall förbereda mig helt annorlunda tills på tisdagen. Sedan får jag summera igen om jag skall hålla kvar vid samma plan som tänkt sedan länge. Dagens resultat ändrar inte på någonting alls i den planen men det kan ju bli en fullständig rokad i veckan som kommer. Synd bara att det måste förbokas i så god tid innan med vilka larver man skall ha i mäsket och på kroken. För det går ju att blanda in i oändligheten med detta. Kanske man inte skall ha några alls i mäsket? Kanske man skall loosfeeda kontinuerligt? Kanske man bara skall grundmäska? Kanske man bara skall ha Tapas (plockmat) inbakat i lera? Frågorna hopas och man får se nästa helg om man gör rätt.
 
Sköt nu om er och blanda mäsket i tid så ses vi

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0