Mitt pimpel-SM 2018

SM i pimpelfiske avgjordes nu i helgen på Steningeviken i Mälaren. Knepigt att berätta om "mitt SM" då jag inte deltog. Men det kan ju ändå reflekteras lite över hur en åskådare ser på tävlingen. Alla har nog sin egna syn på det hela och reflekterar över olika saker. Och jag är ju inte som alla andra här heller utan ser med mina egna ögon på olika saker.
 
Första dagen var det individuellt och parallelltävlingen hölls på en annan sjö så den kunde man ju inte vara med på eller övervaka. Men jag gick ut en sväng för att heja på Ronja i första hand och fick snabbt se att hon redan plockat en hel del fisk och jag kunde lugnt traska vidare. Träffade på Andersén som fått en god start och hade säkerligen redan 1 kilo innan jag gått förbi honom. Känndes lite sjukt att säga att 1 kilo var bra men Mälaren stod ju som bekant inte att känna igen. Vid detta laget skulle det vara 4-5 kilo som var en godkänd påse men inte idag.
 
Fortsatte bortåt och såg hur besvärade fiskarna var då borrarna inte alls var sugna på att äta ordentligt. Och det var ingen egentligen som knäckt koden för dagen men slutligen sprang jag på Engvall som fått en redig kluns utanför herrgården. Men i övrigt var det klent. Såg då en Täbyfiskare som plockade lite fisk och hade hittat en liten fläck med en stor sten som samlingsplats under isen. Men ytan där dessa fiskar stod på var ack så liten och det gick inte ens att någon höll sig på 5 meters avstånd så kunde de komma åt fisken.
 
Den ena storfräsaren efter den andra passerades och alla med ungeför samma resultat - magert. Inte ens de som gör alla fel som finns klarade av att få fisken och Gisela Rimmevik rapporterade om att hon fått någon konstig fisk. Och efter att ha luktat på hennes händer insåg jag att det var en nors hon fått. Ja då är det klart tänkte jag och funderade då på att vara med på söndagens parallelltävling som skulle gå på samma område. För det kan ju vara så att norsabborren står där och väntar på rejäla grejer istället för de vanliga tävlingsgrejerna.
 
Men dagens tävling skulle ju avklaras. Så jag spatserade tillbaks mot starten då jag träffar på her Steiner som  sitter och småler åt dagens resultat. 5 st fingerstora abborrar ligger ensamma i botten på konten och ingen förhoppning om att något skulle ändra sig då tävlingen var så långt gången. Men det är ju inte över förrän den feta kärringen sjunger.
 
Så tillbaks vid starten var det bara att vänta in de tävlande och det var ju några resultat som trillade in för våra pimplare från söder. Jäkligt trevligt att Andersén knep in på bronsplats och nu kan titulera sig landslagsman på nästa års NM. Även Ronja knep en bronspeng i YDJ Challe kom in på en 5:e plats Men vad hände där? Roul Steiner knep 4:e platsen då han avslutat med 3 bumlingar i samma hål. Ja då var saken klar. Jag skall fiska parallellen. Och då kommer jag även hålla mig ur vägen för de som fiskar lagtävlingen.
 
Dag 2 och lagtävlingen. Lagtävlingen var ju även den en seg tillställning och fisken gick fortfarande på mager diet och det blev Sveg och Nora som varvade varandra i resultatlistan och det är ju de 2 bästa klubbarna just nu så det är föga förvånande. Men det blir ju som ett chackspel och taktiken spelar större roll än någonsin. Diskussioner ang regeländringar tas up lite här och vart med tankar på hur reglerna skall ändras och motioner läggas men det finns redan på de flesta frågor som jag har sett florera på många sajter.
 
Skruvdragare. Har avslagits tidigare och man hade ingen fördel av detta på SM så diskussionen blossade inte upp så mycket.
Mobiltelefon. Har avslagits tidigare då det är av säkerhetsskäl
GPS/ekolod. Har avslagits tidigare.
Och när det gäller de 2 senaste så går det egentligen inte att göra annat än att avslå dem då det inte finns något sätt att ha kontroll på det. Men diskussionen kommer ändå komma upp varje gång det kommer ut att någon använt sig av det.
 
Att det även kommer upp diskussion om "icerunners" är ju även det svårt eller omöjligt att kontrollera. För även om man tar bort de som inte fiskar från isen så kan det ju vara ett annat lag som agerar "icerunners". Men visst hjälper det om man är en stor klubb som kan ha folk ute överallt på isen som styr fisket likt man har en kapten på Nordiska. Men det är nog bara att släppa det precis som i det Internationella metet där det ofta är "bankrunners" som styr de deltagandes fiske med rapporter om hur det går över hela tävlingsarenan och ger en fördel för laget med "bankrunners"
 
Men nu skulle jag fiska och planen var klockren. Då man insåg att segraren skule sätta sig direkt till höger in i vassen och plocka loppor så var ju min teori naturligtvis tvärtom. Då jag sett att det plockats upp en hel del nors i lagom storlek och även att det kommit upp en del granna fiskar så är det ju helt säker satsning att gå med Vänerpirken och plocka norsabborre. Så jag tog ju min Vänerpirk och började min tur direkt utanför starten där jag så många norsar komma upp på lördagen och enligt rykten kom det även upp fina abborrar i slutet av tävlingen och gjorde rokad i prislistorna.
 
Men det nappade ingenting och jag gjorde som jag brukar med Vänerpirken och gick 100 meter mellan hålen. Min krok i storlek 8 var betad med 3 maggotar och skulle vara helt o-emotståndlig för borrarna. Och efter ett par hål bort emot herrgården nappade det frenetiskt och visst kan det ju vara så att även di grove bara är och mumsar maggot och inte biter ordentligt. Men jag måste ju veta. Så ned med blåmyska med 1 maggot på och lyfta upp en liten loppa så var det ju bara att lyfta på arslet och gå vidare. För jag har 3 timmar på mig att bevisa min teori och den skall inte ödslas bort på loppor.
 
Och det var ju bara att fortsätta bort förbi herrgården och då jag kom bort till området där Roul fått sina fina borrar och Gisela sina norsar så vek jag ut för att fiska mig rakt över viken med jämna mellanrum. Och då det nappade lite såkunde jag släppa ned blåmyskan för att kontrollera om jag skulle stanna eller gå. Men när jag kom ut på 5-6 meters djup nöp det även på riktiga grejer och min krok i storlek 8 fick opereras ur svalget på en abborre som svalt under tiden jag gjorde lockryck. Och nu skule det väl vara klart. Sitta själv med Vänerpirk då det är nors i vattnet så är ddet ju inget som kan gå fel.
 
Men efter dem så var det magert och jag fiskade mig över ända till avspärrningen där det var 12-14 meter djup och sedan följde jag den tillbaks till starten med hål 100 meter emellan. Fortsatte in i startviken för att se hur det gick för de andra och det var som jag trodde. Alla satt i vassen och plockade loppor men jag fortsatte ut igen för skam den som ger sig. Men till slut tog de 3 timmarna slut och det var bara att ge med sig och inse att jag hade fel. Svider djupt in i själen men jag är ju ingen som brukar safea och är mycket nöjd med min insats då jag på 3 timmar fick 5 fiskar som vägde 140 gram. Det var ju i alla fall 14 gånger mer än Robin Nyborg fick ihop på 4 timmar på lördagen!!!
 
Men nu i helgen så är det R.S.T på sjön Alsen som kan vara en riktigt kul tillställning men det är väl som allt annat fiske som varit i vinter. Helt under isen altså!
Men det kan ju vara så att det kommer in matabborrar där med men jag får väl se vad jag bestämmer mig för på lördag morgon. Vattenflödet har ju redan sett till att 2 av de troligaste vinnarplatserna är redan nu avruskade och det blir då nya boliner och man får hålla koll på alla de duktiga fiskarna så man inte får stordäng redan innan vi gått ut på isen. För förra året vann Skaraborg över både Värmland och Örebro och det skall bli kul att se om det händer igen.
 
Såg att R-S-T inte var öppen för alla utan bara från dessa län och jag trodde faktiskt att det var öppet för alla. Men det kanske är tur för om alla kommer och det är mycket avruskat så blir det ju trångt. Inför söndagen så kan det vara så att det blir DM 2 men det får vi se hur det blir och var. Isläget är ju inte det bästa men det är säkerligen någon som har en ismaskin som inte Mats kommer åt.
 
Sköt nu om er allesammans och kör försiktigt så ses vi snart igen

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0