Cancerpimpeln på Lien i Östergötland

Årets upplaga av cancerpimpeln som nu har många år på nacken och är en trevlig tillställning där behållningen går till cancerforskningen. Lien  är ju en fiskrik sjö med många ansikten även här och emellan¨de olika fiskena skiftar det ordentligt. Och som Björn Borg skrev innan tävlingen att det är en sjö där man m.åste planera och att vinnarplatsen aldrig är densamma. Sådant gillar jag och har då Gryveldammen i Älvdalen som favorit inom detta gebit men det finns ju flera sjöar som kan ha så många olika vinnarställen. För om det bara är att gå till samma ställe och fiska på samma sätt så är det ju ingen höjdare utan bara rutin.
 
Och södagen börjades med en 3-timmars biltur till Tjällmo och man fick kliva ut på en parkering med kanonförhållanden såväl väder som isläge. Lätt med snö på isen som såg fastfrusen ut så man kunde nog slänga av sig halkskydden. Vädret var i stort sett helt utan vind och någon miusgrad. Det såg heller inte ut som att det fanns någon risk för solen att tränga igenom och göra det ohållbart att ha kläder på sig.
 
Parkeringen fylldes i rask takt och vi blev över 200 startande och jag hade inte satt hela min plan ännu för man får se hur sent jag kommer ut på isen. Starten gick och alla raskade ut över isen och de jag ville se vart de gick fick jag aldrig se men kunde gissa. Och alla som skulle längre bort var i stort sett i horisonten men man såg i alla fall vilken riktning de begav sig. Och det var ohållbart att sikta på samma startplats utan man fick göra en jämkning och se vad det kunde bli.
 
Lätt vänster och förbi ett par öar hittade jag ett sund som såg ut som ett lämpligt ställe för lunsar och efteråt har jag fått reda på att i vanliga fall brukar det vara så. Satte mig så att jag kunde få en bild över hur dagen skulle vara då jag kunde se en herrans massa andra is-krigare och snabbt kunde få bilden klar. Och redan efter 3 hål var bilden kristallklar. Inte ett napp och inte heller sett någon av det 100-tal pimplare runt mig hade heller fått något just då jag tittat ditåt. Och från min utkikspunkt kunde jag se in i 3 vikar, mellan 3 öar öppet vatten, längsmed land. Ja allt man ka önska sig så det var bara att traska vidare. 
 
Fick emellanåt se någon enstaka som fick en liten fisk och det var bedrövligt att se. För det var ganska många duktiga fiskare som endast fick småloppor och dem kan jag ju bara fiska i Siksjön så vi får hoppas att man hittar lite bättre med fisk. Fiskade mig bortåt vassviken i borterkanten  och hittade en liten vik som såg kul ut med massor av möjligheter. Fick där min första och sedan 3 i nästa hål. Fick då upp förhoppningarna om denna viken som var helt -borrad så jag borrade fler hål i viken än jag gjorde under hela lördagen men fick bara 2 stycken .Snackade lite med P-O från Nora och han visade ig att det egentligen gick att få fisk men för min egen del hade jag inga förhoppningar.
 
När sedan Möller kom förbi och började plocka fisk där jag inte ens kännde napp så jämnförde vi och jag hade då 11 fiskar (kanske ett hekto) och han 87 så det känndes som ingen mening att försöka däe utan bege sig ut på upptäktsfär med mina traditionella grejer. För Stange har ju tykat mig emellanåt för favoritpirken och det vore ju kul att få bevisa hur bra den är när han är på plats. Så jag körde på en 70 mm Vänerpirk med krok i storlek 8 och började marschera iväg över viken för att se om det fanns någon bättre fisk. Krokarna agnades med maggot då det inte är någon vits med mindre beten om det nu skall vara något.
 
Gick ut i höjd med öarna för första hålet och traskade vidare då jag inte trodde det fanns något där. Hittade då en råk med stöp runt som såg intressant ut då den kan ge lite ljusnedsläpp till fisken under. Här var det ca 7 meter djupt och ganska lagom för Vänerpirken och då jag gjort några ryck tyckte jag att jag kännde något så jag ökade farten på pirken så nöp en fisk följd utav 5 kompisar så jag hoppades bara att ingen skulle se mig inifrån land då mina armar lever sitt egna liv och rör sig mycket mer ön vad som önskas.
 
Nästa hål var det fisk i och då jag känd ett par så testade jag att släppa ned tafspirken som användes under lördagen på Stora Hornsjön men det gav ingenting så jag släppte ned Vänerpirken igen så började det nappa. Men det blev inte fart på fisken men jag kan väl gissa på att jag hade klarat mig bättre om jag enbart gått med Vänerpirken då snittet på fisken mångdubblades. För det blev ungefär lika många under andra halvan av tävlingen men snittet var mer rätt för mig så jag vägde in något på 800 gram och det var flera riktigt duktiga fiskare som hade liknande så det är ändå ingen vikt att skämmas för.
 
Konstigt att man aldrig lär sig fiska loppor igen då det var mitt gebit för många år sedan men nu är det bara problem med dem (förutom Siksjön) Och att det var många som hade problem med fisket blev man varse om då det var fladderpåsar överallt och vinnarvikten på knappt 5 kilo i vanliga fall knappt skule räcka till prisplats. Men vanligaste vikten var nog 1,5-2 kilo. Men huvudsaken är ju att vi har gjort ett slag emot cancern.
 
Nästa helg är det kulturkrock då det är många roliga tävlingar som finns. Första tanken är ju slaget om Runn som även söndagens tävling ingår i PSC vilket lockar. Men i Skaraborg är det även höjdarsjöar som gäller då Tibro kör dubbelhelg med några av distriktets trevligaste vatten. På lördagen är det på Kyrsksjön i Mölltorp och på söndagen är det 5-timmars på sjön Viken. Bägge sjöarna har fler ansikten än Fantomen på operan och bägge brukar generera bra med fisk i varierande storlek. Så Ronja fick bestämma och då blir det fiske i Skaraborg istället för på Runn.
 
Och det är viktigt att påpeka att alla är välkommna dit och rekommenderas att göra det för det är fiskrika sjöar som kan vinnas överallt och Viken har även en hel del klunsar i sjön samt norsabborre så man kan gå ut och fiska matfisk och ta hem det hela på det med. Olika vinnarplatser här med så alla kan vinna.
 
Men kom ihåg att det är gott om djur ute nu och när vi åkte till och från tävlingen i söndags så var det mängder av rådjur ute och rävar finns nog överallt. Även en älg visade intresse för att serveras på roadkill restaurangen men ångrade sig i sista sekund. Det var kring Olshammar som vi fick detta finbesök. Men så många djur som vi såg från vägen är det sällan man ser. Så kör försiktigt så ses vi.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0