Kyrksjön och Viken 10-11/3 2018

Årets höjdpunkter i Skaraborg  när det gäller pimpelfisketävlingar.
Kyrksjön vid Mölltorp är en sjö som är riktigt välfylld med fisk och det är sällan fladderpåsar som gäller där. Men med tanke på hur fisket har varit under hela vintern innan så var det inte uppskruvade förväntningar utan bara en känsla av att nu skall vi ha lite roligt fiske.
 
Och fisket tidigare har ju varit djupfiske för det mesta och det är bara vid ett fåtal tillfällen det har gått att få något vettigt om det är mindre än 4 meter mellan isen och botten. Så tanken var ju att antingen sitta i starten eller att gå till ön/sundet som vanligt och hitta dem på rätt djup. Valet blev ön då det var allt för många som stannade för att fiska i startdelen. Så jag och Ronja traskade över hela viken och ni skall veta vad jobbigt före det var. För det fanns på sina ställen blöt snö (stöp) som det hade fruset en is-skorpa på och den bar inte riktigt emellanåt så det var flera steg man fick ta i detta och där det inte fruset till alls. Och om det var fruset ordentligt så låg det snödrivor på flera centimeter som gjorde det fruktansvärt jobbigt att gå.
 
Så när vi väl hade pulsat oss över sjön så kunde vi njuta av lite vacker fågelsång då ett par kråkor sjöng det allra vackraste de kunde och jag minndes då att det var melodifestivalen till kvällen. Same, same! Tror nog att de körde någon sorts parodi (om det nu går) på årets bidrag men det var ju underhållande. Kanske skulle valt en krok med glitter och rosa på dagen till ära men det är ju lätt att vara efterklok. Så det fick bli att börja med 55:a med tafskrok för att leta reda på fisken.
 
Och redan i första hålet satt det en med bud på fler men jag fick borra mig inåt. Men flera hål utan napp gick jag över på 3-krok och fiskade mig utåt och när jag kom i höjd/djup med hålet med fisk så nappade det och då blev det en radda med fiskar. Så det var ju bara att laborera med vad man kan köra med och fortfarande få fisk. För att sitta på 8-10 meters djup med en lätt pirk är ju inte lätt. Och om man gick upp på en större pirk så nappade det inte. Så det var ju bara att välja mellan pest eller kolera och fortsätta med den lätta. Tafs var helt värdelöst och det verkar som det gått troll i det fisket för min del.
 
Men då det dog ut så fortsatte jag igenom sundet för att se om det var några grisar eller i alla fall några bättre fiskar då de brukar samla sig där men det var solitära fiskar utan någon grövre storlek så det var bara att borra omkring och plocka en i varje hål. Men till slut insåg jag att det inte var någon mening att hålla på med detta så det var bara att bege sig tillbaks till området där jag fick fisk. Men man såg ju klungan som satt i startdelen och de flyttade ju inte på sig så jag insåg att det var kört. Men det kan ju räddas upp av att hitta den lite finare fisken så det var ju bara att kämpa på.
 
Och till slut knäcker det till lite extra därnere och jag krokar något som får linan att töja sig. Och sakta men långsamt kommer den upp med goda knyckar och så länge det finns liv finns det hopp. Men tyvärr så vart det en 4-kilos madame som fattat tycke för mina grejer men jag fick upp den och räddade pirken. Och när slutskottet gick var det bara att gå tillbaks och koncentrera sig på korven. För det var mycket riktigt bättre fiske på de förutspådda platserna och man kanske skall köra lite mer safe??? Nä det är ju inte min starka sida så man får väl vara lite galen nästa gång med.
 
Men Kronvall visade att gammal är äldst och att det banne mig inte skall vara någon uppstickare av småglinen som tror att de är nåt och väger in dagens tyngsta påse med 6,9 kilo Herrseniorerna vanns av Fredrik Ahlstrand Järpås med 5.4 kilo Ek vann ÄHJ och Alvin Ahlgren vann YHJ Ronja vann YDJ Och jag var bra på att äta korv.
 
Söndagen på sjön Viken
Viken är en sjö där det likt såväl Gryvel dammen som Storhamra har massvis med vinnarställen. Men ett av dem är sommarstugeviken som genererat de flesta segrarna. Men då flera andra har haft koll på när det är bra fiske där och har tidigare knäckt stället och det har bara blommat ibland. Sedan är det en sjö med norsabborre och den kan man ju hitta vartsomhelst men oftast ute på frivattnet. Har hänt att de kommer in i den skärgårdslika delen av sjön med så allt är möjligt överallt. Sedan är det skapligt med tävlingsfisk på de flesta ställen. Normalvikt på fisken meelan 10 och 100 gram med bonusar emellanåt.
 
Viken är den enda sjön jag har 2 segrar på och även ett par andraplatser så visst går det att göra bra ifrån sig på andra ställen än de invanda för varje gång jag placerat mig har det varit på andra ställen. Så denna gången var man i valet och kvalet om vart man skulle gå. Förstahandsvalet med sommarstugeviken gick bort då för många skulle bege sig dit. Så då var ju valet startviken, min egna vik, grundflaket eller nors-abborre. Min egna vik gick ju bort eftersom den är för grund, Grundflaket trodde jag inte på och norsabborrarna hade rapporterats vara för långt bort för att vara rimligt. Och då ronja skulle träna fotboll efter  fisket så fick det bli startviken.
 
Och återigen fick man slita för att ta sig till fiskeplatsen då det var ändå mer snö här och emellanåt var det en decimeter med snö. Men man fick bita ihop och kämpa på de 17-18 meter jag tog mig ut på isen innan jag var framme. Och det var ca 4 meter där jag började. Men inte ett napp och jag flyttade mig inåt viken.för att slå nästa hål. Stendött där och jag börjar fundera på plan B och C. Men då känner jag ett litet tickande i spöt och krokar dagens första. Allteftersom ökar det farten och det blit 69 fisk till i hålet. YES jag är på rätt ställe och nu var frågan bara när de andra kommer tillbaks för jag har ju bara 3 kassar i konten!
 
Men en sådan tanke skall man aldrig tänka. Det är lika illa som att räkna fisken på vägen upp för då tappar man den. Och mycket riktigt så blir det bästa hålet för dagen. Men man känner hela tiden att det finns fisk och det är bara att få dem till att nappa. Men då det bara blev sporadiskt nappe så började man sväva ut från området men ingenting hände rnär man kommer bort från viken. Ser även att det är många som rör sig omkring och rapporter om att det är folk som flytt sommarstugeviken i stort sett utan fisk. Så man tänker då att man sitter i guldsits och det är en ökendag i sjön och det är bara där jag är som det nappar.
 
Så man går tillbaks i området  och plockar lite ströfisk och får till slut plocka fram Vänerpirken för att väcka dem och sedan plocka upp dem med smågrejer. Så det var med blandade känslor man gick in till invägningen. Och det var länge jag hade ledningen med mina 139 fiskar och 3,9 kilo. Men känslan var att det borde vara vikter upp över 10 kilo i alla fall med tanke på andrahålet. Förhandsfavoriten Rotsén kommer in med 7,8 kilo vilket var bra nära den vikt vi gissade på att han skulle vinna med (9 kg). Men sen kom grabbarna från sommarstugeviken med omnejd.
 
Det visade sig att ryktena inte var helt sanna då det var riktigt fina påsar för många därifrån. Värst var Challe Fasth med drygt 12 kilo fisk och nytt PB. Så han gjorde som Kronvall på lördagen och satte alla ynglingar på plats. Men Thomas "Mäster" Askolin var lite uppnosig och satte emot men kom till korta Men vann Seniorklassen på 11 pannor. Och det var kul att se så många fiskat så jämnt så man ångrade sig att man inte gick med idag heller. Kanske får lära mig att bli en klungfiskare och gå dit alla andra går? Nä tror inte det. Men man kan nog prova nån gång.
 
Nu är det bara att invänta nästa helg och nu på söndag (tror jag) skall det äntligen bli Örlenmästerskapet som Tibroklubben länge har försökt att köra. Men de dåliga vintrarna har satt käppar i hjulet för dem men nu äntligen skall det bli av. Och en liten förklaring av mig så gott jag kan så är det en sjö där det är djupfiske som gäller. Det är fin fisk över sjön och balanspirk kan vara ett bra alternativ till vertikalen. Men om man hör med urinvånarna så är det även svart diamantmormyska som gäller. Men vad vet jag?
 
Så se till att sköta om er och utrustningen så ses vi snart igen

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0