Örlen 18/3-18

Äntligen har Tibro fått inviga Örlen med en pimpeltävling med utgång från deras klubbstuga. 
De har ju länge suktat efter att få köra Örlenmästerskapet men då vintrarna har varit lite sisådär så har det ju inte gått att genomföra som planerat. Men idag var förhållandena prima att bege sig ut på isen. En vintrig morgon med dubbla siffror efter minus-strecket. Endast lite vind och inte ett enda moln banade väg för en strålande dag på sjön.
 
På parkeringen kom det gladeligen folk även utifrån som Stangemannen som inte ville pulsa i stöp och snö på Barken. Ove och Mats från Vattnan likaså och Teittinen från Knalleland från södern. Även 2 damer som jag inte hann uppfatta vart de kom ifrån men välkomna var de i alla fall. Nu var det bara vad skulle sjön bjuda på idag?
Många har ju svurit vid den helige graalen att de aldrig kommer att sätta sin fot på sjön igen då den är mycket nyckfull. 
 
Att sjön har många sidor och de flesta är av det sura slaget vägs ju upp av att det blir sådant fiske emellanåt att man undrar om det finns bättre vatten. Men själv har jag kommit fram till att den beter sig som Mjörn och så fort du släpper ned en balans så nappar det. Visst kommer du att få lite på 3-krok och tafs med men inte så det räcker. Och när vi nu gick ut ifrån klubbstugan så var vi ett bra stycke ifrån den "vanliga" utgången men dte gick ju att lokalisera sig ganska bra ändå trots att man såg helt fel innan man kom ut på isen.
 
Men planen var spikad sedan innan och det var att gå till udden på andra sidan och där plocka upp fisken med balans. Och då jag kom ut på isen såg jag att det inte var ett lämmeltåg dit så det var bara att traska iväg. Stangemannen som fått insidertips av chefen stannade direkt utanför ön och måste nog ha fått myror i brallan av att gå så kort på en tävling. Försökte manipulera honom att hänga med över men han var obeveklig. Så det var bara att traska vidare då det var 3 man som var före mig och det visade sig att Ove nog led av någon form av växtvärk och tandlossning då han bara ångade iväg och det gick inte att hinna ikapp.
 
Förste att hinnas ikapp var Askolin. Vi hade ju bestämt oss för att punktmarkera denna demon idag då han var outstanding förhandsfavorit. Men han vek vänster och jag fick då sätta Challe på punktmarkeringen istället så skulle jag ha koll på Ove. Jag traskade iväg till råken och då tog utgångstiden slut så jag borrade första hålet och släppte ned en 55:a med 3-krok men det blev som följetongen i vinter helt dött. Fortsatte ett par hålmed tafs för att fortsätta med balanspirk. Men det hände ingenting och inte heller för Ove. Så jag begav mig av emot Askolin och Challe då det var välborrat i området längs med lannerna.
 
Djupet vi fiskade på låg på runt styva 10 meter och det var bara Challe som fått fisk när jag gick förbi dem och fortsatte en bite till men efter ett gäng hål kom jag tillbaks till dem. Och hela repertoiren fick gås igenom och Benny guldfot kom innifrån tarmen och vi hade då lika med inte ett napp!!! Men han gick några meter till och fick ett flythål med ett gäng fiskar i och nu hade han retat upp Askolin. Thomas kontrade med att plocka fisk vart han än borrade och man kännde sig ganska värdelös när han plockade den ena efter den andra och jag hade fortfarande inte haft ett enda napp. 
 
Ove kom då bortifrån och sällade sig till gänget och det var ju skönt för vi hade ju fått precis lika mycket och då var jag ju inte sämst. Och med den nyvunna känslan av att inte vara sämst så kännde jag en stöt på 3-kroken och hoppsan jag hade fått min första fisk på 14 meters djup. Men Ove var ju inte sen med att kontra och kvitterade ganska omgående. Men efter en hel hög med hål så bytte jag till balansen och ganska snart fick jag fisk nummer 2. Men det hände inget mer på den heller och Ove hade nu fått ett hål med fisk i pluralis. Så nu var goda råd dyra. 
 
Askolin var det inget att göra åt och då han fiskade på tafs så testade även jag det med och till slut fick även jag en på tafs. Och vad skall man tänka då. Efter drygt 3 timmar har man fått 1 fisk på 3-krok, 1 fisk på balans och 1 fisk på tafs. Inte ett enda napp utöver detta. Jobbigt då att se hur de flesta runt omkring plockar fisk och även har en hel del napp som de missar. Vad skall man då göra?  Jag fortsatte med tafs och gick längre ut. Det var ingen större skillnad på djupet trots att jag gick 100 meter ut. Skillnaden var nog bara 70 cm men resultatet samma. Såg då att de fick fisk längre in igen och jag slog ett sista hål innan jag skulle ge mig. 
 
Då jag suttit ett par minuter i hålet ryste det till och fisk nummer 4 kom. Ned igen och döm om min förvåning så fanns även fisk nummer 5. Ned igen och nu missade jag mitt första napp för dagen. Nästa fisk missades med men sedan kom fisk 6 och 7 upp med. Men sedan blev det inget mer och jag förstår ändå mindre av denna sjön igen. 7 fiskar och något på 7 hekto var ju ett bra snitt i alla fall. Men Askolin var dagens gigant med 3,4 kilo och Kronvall vann veteranerna med 3,1 kilo. Stange blev 2:a med strax över 2 kilo När det gäller damerna så var det mycket speciellt.
 
Therese "krossen från Skara" hade ett snitt på 765 gram. att det var enda fisken som plockades upp av en dam då de övriga blev helt utan. Knepigt för då det är surfiske brukar damer knäcka "gubbarna" ordentligt. Min vikt räckte nog till en placering i mitten och jag får vänta ändå längre på att få vara med om något bra fiske på Örlen. Men till slut skall jag  nog få vara det. Det var ju många fritidsfiskare som kom och rapporterade om bra fiske tidigare i veckan med 15-20 kilo. Men inte idag inte. Men nästa gång!!!!
 
Utöver dessa så var det folk som var ute på Hinna idag och det är väl ingen is man skall rekommendera gemene man att gå ut på när den håller 7-8 cm och är inte den jämnaste i världen. Och i slutet av förra veckan var det en som gick igenom då han bara var där för att kolla isen. Så var försiktiga.
 
Bättre då att vänta till nästa helg. Då vintern har varit oss nådig så finns det nu ganska bra isar i Skaraborg så det kan bli att det blir 2 kul sjöar nästa helg med ev Vristulven och Bottensjön!!!!!!! Vristulven blommade ju senast och sedan har vi inte kommit ut på isen. Bottensjön har vi inte haft tävling på de senaste 10 åren då reglerna där inte är anpassade för tävlingsfiske. Men vi får se om det är möjligt . Annars går ju OS-pimpeln av stapeln. Och då Storhamra inte går att genomföra det på så har det flyttats till Siljan. Hade ju egentligen varit kul att testa detta område för det var ju där Lilja blev min pimpel-idol då han vann SM där. Och kan han göra det så kan jag.
 
Vore ju kul att sitta mitt i en klunga och plocka upp mest fisk av alla och inte sitta i skymundan och få enorma för att inte säga absurda mängder då ingen ser. Och det har ju hänt förut och de segrarna vårdar jag ömt i mitt minne. Att få sitta mitt på Gåxsjön med 70 man omkring sig med SM-medaljörer från samma år (saknade bara Storm) och ändå gå segrande ur striden, det är stort. Att sitta på Stora Hornsjön med flera storfräsare omkring och segra gillar jag med. Men seger i vikar där andra säger att det inte finns fisk är ju kul det med men inte lika stort. Så håll ut i veckan så får vi se vart det bär i helgen.
 
Sköt om er så ses vi

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0