Sommartid. Vad händer med fisken?

Allting har en ände utom korven för den har 2. Vintern har nu avslutats av många i södra delen av Sverige då isarna försvunnit i en mycket rask takt. Och det var nog snart en månad sedan det gick att beträda fruset vatten i närområdet och istiden var alltför kort. Men nu har vi till och med ställt om till sommartid med allt det innebär. Men vad händer då under ytan? Många upplever ju att desto längre isen ligger så blir ju fisket bara bättre och bättre. Abborrarna blir bara större och större med en bättre napp-frekvens. För oss sörlänningar kommer ju kulmen vid påsk som då blir en bonanza av huggvilliga bumlingar. Men beror det då på att det är Jämtland eller? Nej naturligtvis inte. Om isarna hade legat hemma så hade det varit precis lika bra även med korta spön. Men nu får man ta fram jigspöna i stället och börja leta efter vart de håller hus. Nu finns det inte längre några gamla borrhål att tillförlita sig på utan bara börja om från början. Skillnaden ligger då i sommartiden. För så fort vi ställer om till sommartid så slår abborrarnas mat-och-sov-klocka till med full styrka och det ringer för matdags. Grymt att se skillnaden dag för dag säger Jörgen Storm som i helgen var ute på storabborr-jakt. För att på lördagen endast gälla med 7 cm balansare och söndagen byttes ut mot först 9 cm och sedan 11 cm innan det blev något vettigt fiske säger ju en hel del.
En av Jörgens alla klunsar i helgen. Hör mig för lite runt omkring och Trumman nämner att han var väldigt glad över att det var just sommartid då han spelade in gäddfeber som blev en helg med fiske utöver det vanliga som går till historien. För tänk om det varit vintertid då, skulle det då ha nappat lika bra? Evert flikar även han in att han var ute på ett göspass samma natt som klockan slog över till sommartid och såg till och med på lodet att gösarna steg från 8 till 6 meters djup samtidigt. Man kan ju inte tro det som Trumman brukar säga.
Stefan och Evert taggade för en ny säsong. Även Jämtarna nämner om samma fenomen och Arvid Einarsson nämner om en sjö hemmavid där han får mörtar som snittar på 120 gram fram tills sommartiden men efter sommartidens inträdelse snittar de 2 hg Såklart att det fyller konten fort då säger Arvid med ett litet snett leende. Även gäddfiskarna raskar på för att få de allra grövsta fiskarna nu för det är ju inte bara för att det är som tyngst under leken utan nu med sommartiden så äter även de som om det voro sista dagen i vattnet. Sköt om er så ses vi

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0