Pimpelbilder

Matilda har lagt in lite pimpelbilder för att komma ihåg föregående års underbara fiske.
 
 
MUMMA
 

Nu börjar stigningen

Har fått lite känningar av att det är dags för stigning av lake i Lidan. På Torsdag så kommer kylan igång i våran del av Moder Svea. Eftermiddagen skall det gå över till de magiska blågraderna och så långt ögat kan nå så blir det bara bättre och bättre. Noppi skall ju som vanligt vara värst med 10 grader bättre -minst under samma tid. Kan ju bli så att det blir bottenfruset på Storhamra på annandag påsk? Kylan kommer lägligt eftersom det är mycket blött i marken och kan ge en god tjäle så att pimpelsäsongen blir lång och härlig. Med allt regnande som varit i år så borde det ju ta slut på denna varan och inte ge oss för mycket förstörande snö som begränsar spridningen på sjöarna. Får ta en genomgång av pimpelgrejerna i helgen om det inte blir tidigare så att man kan åka upp till Stor-tandsjön och Tallsjön i helgen. De ligger Nord-Väst om Noppikoski så det tar ju en stund att åka dit. 5-6 timmar borde det ta om man inte har bly-fot. För egen del finns det nog inte ork över till helgen då det jobbas lite väl mycket just nu. Skall man köra bil så skall man kunna hålla sig alert med och det är inte optimalt med att ladda upp med en sådan vecka som denna. Tallsjön har jag fiskat på förut då jag och Albin åkte dit på premiären för ett par år sedan och det var en av de mest njutningsbara tävlingar jag varit på. Tänk bara att få åka ifrån slaskväder hemma för att kliva ut i ett vinterland med 20-30 cm mjuksnö med lika tjock is i ett ymnigt snöväder utan vind. Att man sedan får napp nästan direkt och även 9 st små rödingar gjorde ju inte saken sämre. Enda nackdelen denna gången var att det då var endast 3 timmar fiske och känslan att åka hem igen var nästan lika tragisk som den brukar vara på annandag påsk kvällsresa hem från Noppi. Nu kan man i vart fall lägga undan metegrejerna förutom något löjspö för att bunkra löja inför vintern. Fram med borr, halkbroddar, stövlar och utrustning för att byta linor på spöna och se över alla länkar och krok så att det är top-of the-line hela vägen.
Kommer säkerligen att gå bättre i vinter då Albin har lovat mig en grundkurs i pimpelfiske.

Helgnöje

Har haft marksysslor i helgen då tvättmaskinen rasade i veckan. Högar med tvätt har rensats upp och tvättrummet har länsats. Döm om min förvåning när jag såg att bastun fanns kvar!
Första lakefiskarna har stått på bron i Lidan men resultatet vet jag inte för det har inte varit så intressant.
De är ute lite för tidigt. Om 3 veckor kommer nog fisket i Lidan vara som bäst.
 Fisket som bedrivs är det lättast tänkbara. Det som behövs är lina, en pirk eller ett sänke, en krok och agn bestående av. Nors, sill räka eller vad man kommer över. Själv högaktar jag norsen som det bästa betet medans det finns många beten som funkar. Snorgärs har nämnts som ett kanonbete för laken med det har jag själv inte testat. Jag fiskar med ett jerk-spö med 0,30 flätlina, wigglerpirk på 60 gram försedd med en länk till kroken bestående av 14 st 8 mm fjäderringar som avslutas med en beak kattkrok i storlek 4/0 eller 6/0 beroende på storleken på betet. Pirken dunkas i botten med ganska snabb intervall för att sakta lyftas upp en halvmeter emellanåt för att reta upp fisken. Nappen som kommer är mycket varierande. Från ena dagen att vara som en blyg spigg för att nästa gång vara som en uppretad berggylta.
Tänk på att från bron så står man högt över vattnet och det är bra med en långskaftad håv. Sätt gärna tillbaks fisken som inte skall tas om hand. Själv tar jag max 1 per säsong så att jag får äta romstuvad lake som är en favorit. En fisk mellan 3-4,5 kilo är alldeles lagom så räcker det till hela familjen.
Från järnvägsbron togs ju den 3:e största laken i Sverige som var 95 cm och vägde 7120g Fångstmannen Stefan Heineman tog den en Torsdagskväll vid 5-tiden på eftermiddagen. Den låg sedan som skådebröd i butiken tills den skickades på uppstoppning och går som vandringspris i västsvenska specimenserien.Han ville helst släppa tillbaks den men hade ingen godkänd våg med sig så se till att ha kamera och en bra våg med er om ni ställer er där.

Mellantid

Sitter och avundas alla som kommit ut på is och inser att min egna vinterdebut får vänta lite till.
De närmsta veckorna blir det nog jobb för hela slanten. Både på Dafgårds och i butiken. Så det blir nog ingen ork över innan isen nårmar sig eller hopen med arbeten minskar. Ser lite avundssjukt på masar och de som bor längre norrut att det är många som redan gjort sin premiär på i förhållande till årstiden bra isar. Kan bli i månadsskiftet som det blir första gången för mig. Ögonen spanar norrut och på hemmaplan har flygarn lovat att hålla ögonen öppna för att ge info om isläget. Trollarna har fortsatt bra fiske på Vänern med fin prickfisk i stort sett i alla båyar. På Västra Silen i Dalsland börjar det minska med regnbåge (äntligen). Det är ju inte bra för de vilda fiskarna med så många flyktingar att dela mat och lekplats med. Har ögonen öppna på 112-på liv och död som skall visa från Strömsund när poliserna och filmteamet var och hälsade på oss vid Hammerdalssjön i påskas. Kan vara juk om man får se nån man kännar igen. Det är ju en och annan! Kan det vara så att snygg-Lars får ett eget TV-program efter detta ihop med sin bror? Det menar du inte? Framtidem får utvisa detta och kanske PEO blir den nye Aschberg. Han har ju frillan. Men vem Fn skall vara Gert? Kanske grodan visar sig eller den dagens segrare Ahlgren som missade grodan på sista avgörande på Storhamrasjön. Fast Patric hade ju en liten fördel att han fiskat där förut. Frågan är om de kommer att göra en head to head av grodan eller om en ny skapelse skall få plats på prishyllan.

Nya wobbler

I väntan som Seegermyr är i väntan mellan 2 jobb så går jag i väntan mellan 2 fisken.
Snart kommer istiden till oss och då mår jag bra.
Trollingfiskarna och abborrpimplarna har högtid för tillfället så fort det ges en möjlighet att komma ut.
Åker man ut kring Hindens rev så är det väl som att likna vid Norgefiske (fast fisken är mindre).
Ett kort spö med en häckla på och en större Vänerpirk i botten, helst en 140 mm så är det klart. Häcklan full med abborre och runt om båtarna hoppar det lax och öring så i den milda grad att man inte kan tro att det funnits några dåliga isättningar av prickfisk. Sitter och är fortfarande nöjd med min insats på sista fisket som var Havsfiske-SM.
Att bli 12:a i det startfältet är inte att förakta. Speciellt när man inte varit ute på havet sedan förra SM.
Men snart blir det fiske med lättare utrustning. Pirkar, krokar och länkar, samt ett och annat pimpelspö dyker in och fyller lagren. Har även tagit hem lite customlackade wobblers till trollarna så att det kan finnas lite mer som ger huvudbry.
Får se vilken som avgår med segern i höstens sista fisken. Tror själv på VBK (nr2 uppifrån) men det blir väl som vanligt att det sprider ut sig och alla får sin egen favorit.
Hörde att uppe i Dalarna har Masarna (och även Svegarna)redan gottat sig och blött sina pirkar. Hmm man kanske borde flytta ditåt så att pimpelsäsongen blir längre?
Nej inget att gnälla om för snart kör det igång hos oss med. Då blir det pimpel ända fram till annandag påsk på Storhamrasjön i Noppikoski. Samma visa varje år. Glädje när man träder ut på isen, rycker upp några abborrpinnar, väger in. Sedan kommer man till hemfärden och man bryter ihop. Redan innan man kommit till Orsa så har man insett att säsongen är slut och många månader återstår innan man får beträda fruset vatten.
Men 4-5 månader pimpelsäsong är inte heller att förakta. Det kommer många roliga tävlingar innan dess. Tolken, Åsunden (både Ulricehamn och Östergötland), Kyrksjön, Viken, Norasjön, Hjälmaren, Norrsjön, Siljan, Hammerdalsjön, Fyråssjön, Landsomsfjärden och Storhamra för att nämna några som kommer att besökas i vinter. Ja nu rinner snålvattnet i mungipan och man bara längtar tills man får komma ut på is.

Sune Mangs har varit i Frankrike.

Har varit i Frankrike nu i början av veckan. Var iväg för att kolla på en packningsutrustning.
Verkar vara genomtänkta grejer som kommer att underlätta för oss.
Långa dagar som avslutades med lite längre middagar än man är van vid.
Har nu testat en hel del med gåslever, sniglar, anka, entrecote, ostar, sufflé och mycket mer på denna lilla resa.
Någonting att äta, någonting att dricka är nog Fransmännens filosofi för de ville nog att vi skulle få en gastronomisk upplevelse som vi sällan skulle glömma och de lyckades. Det var väl mest ostarna som inte föll mig i smaken. Roquefortost provades men det gick inte att få i sig då jag inte är förtjust i grönmögelost. Getosten var även den frän i smaken men passade bättre på en pizza som förtärdes på flygplatsen. Vinerna var alla mycket bra och det kommer från en som inte nosmalt är förtjust i vin. Vinerna var förhållandevis söta över lag.
Genom landskapet satt man och drömde över om att få se någon stackare som satt och fiskade längs vägen men det var nog inte rätt område då jag inte ens såg några fiskesträckor där man kunde sitta mer än 2 man.
Rätt läge att åka iväg då vi flög över ovädret och landade på andra sidan gav oss skapligt väder nere i södra Frankrike 2 timmar från Toulouse i den lilla byn Maleville. Magen är fortfarande stinn och man har väl blivit lite kräsen på denna resa.

RSS 2.0