Blom med i VM-laget

Daniel Blom kom med i Svenska landslaget som nästa år skall fiska i Polen.
Daniel var ju med på EM där förra året och knep en sektionsseger dag 2 vilket är få förunnat i mete-Sverige.
Kan ju vara så att han har knäckt någon av koderna för att göra bra ifrån sig då det verkligen gäller på den internationella arenan. Andreas Sandberg och Mikael Tono vår 2 andra duktiga fiskare som kom med i laget. Det är dock 2 till som jag inte kunde namnet på efter en kort rapport från Daniel.
Själv tränade jag och Mikael Hjelm för att eventuellt klämma in oss i kommunlaget som kan bli väl så tufft med tanke på att vi har blivit fler i klubben som metar men inte är tillräckligt för 2 lag. Men vem vet? Nästa år kanske det dyker upp några nya eller gamla fiskare så att vi kan dubbla antalet lag i serien?
Vi var och testade på våra små karpar flankerade av Ronja som var mer på upptäcksfärd än intresserad av fisket idag. Valde dock detta framför att gå på shoppingtur med Mor och Storasyster som är hemma på besök.
Mäskade även idag med 1 Kg på min favoritplats ihop med 4 burkar majs för att få dem till att äta större beten.
Vet dock inte vad vi gör för fel för det är bara ynglen som nappar. Har inte fått någon av fjolårskalvarna att bita sedan i början av sommaren. Pratade med de som bor vid gården och de ser dem simmandes allt som oftast så de finns ju kvar. Men frågan är vad skall man göra för att få dem att nappa?
De mindre nappade dock skapligt och jag fick 56 stycken varav 2 spegelkarpar.
Som Ni ser är det ju inga lunsar direkt då de knappt täcker botten på mäskhinken.
Åkte förbi önskesjön idag igen och ställde mig återigen frågan varför de vill ha sjön helt död.
En sjö som ligger mitt i skogen väldigt mysigt och skyddat utan någon fisk förutom kanske någon utsvulten gäddslinka. Nej häv i så mycket fisk som möjligt så kanske den sjuder upp till liv igen. Blir det någon form av aktivitet i sjön så finns chansen att den repar sig annars blir det väl bara ett vattenhål för våra 4-benta vänner och fjäderbeklädda flyktingar som resultat. Kanske får gräva lite i näsan och se om man kan skaka fram de pengar som behövs men jag vet nog redan svaret på detta. Vare sig Björklund, Loket eller någon annan har hört av sig genom tiderna för att dela ut storkovan till mig. Detta trots att man en gång har haft 13 rätt så är man inte förmögen. Det skulle vara på vänner i sådana fall. Och det är inte att förakta. Så många vänner som finns ute i vårat avlånga land kan inte mätas i pengar.

Landslagskval

Kort rapport för våra fiskare.
Blom blev 4:a och Challe 5:a på sina respektive sektioner.
Bara småfisk denna dagen. Det finns ju större exemplar i Rögle dammar.

Karpkamp

Eftersom vädret för en gångs skull skulle vara bra på onsdagens förmiddag och jag och Albin var lediga samtidigt tog vi en tur till den lilla karpdammen.
Vädret var växlande med strålande sol och vindstilla för att växla till mulet och blåst nästa sekund.
I vart fall så satt vi ju på land och behövde inte använda någon avancerad utrustning. Varsitt matchspö laddat med flöte och krok som betades med maggot. Mäskade med 1 Kg och casters på "min" vanliga plats. Var trögt i början men efter jag gick ett varv runt pölen och fick ett par ströfiskar så släppte det lite. Albin drog mest i början men i slutet ökade jag och tog hem familjefejden. 28-17 i slutresultat. 2 st var spegelkarpar. Fisket efter de stora var alldeles lysande. Allihop lös med sin frånvaro! Undrar bara hur man skall få dem till att nappa?
På vägen hem stannade vi vid Hälleflysjön för att titta om det var någon aktivitet. Som vanligt såg sjön mycket inbjudande ut men inga säkra fiskvak. Jag tvekar själv på att det finn någon fisk i sjön. Ryktena gjorde ju att Götene SFK skall ha satt i såväl vitfisk och abborre samt ett gäng sommarlandskarpar i sjön men jag tror att det bara är fiktiva rykten. Jag, Matilda och Ronja var där förra hösten och metade i 3 timmar utan att ha ett säkert napp. Eventuell hade Matillda napp då flötet försvann 3 gånger men det kan ju också vara vinden som spelade oss ett spratt och linan drog ned flötet i sidvinden. Man kan bara spekulera i hur man skall få denna sjön till att bli fiskproducerande igen. Det var ju virkeslager i sjön förr i tiden och hela botten är fylld av bark. Kan det räcka att muddra sjön? Kanske hela sjön behöver tömmas och grävas ur? Men markägaren själv är bara intresserad av att ha kräftor i den men de klarar inte av sjön. Vi satte för ca 20 år sedan i ett 1000-tal kräftor men de har inte klarat sig.
Kanske sjön blir för varm på sommaren? Vore ju kul att ha en egen sjö någonstans men man får fortsätta drömma. Sådana plånböcker har sällan vanliga dödliga fiskeintresserade så att man kan köpa nån del av Sverige och lattja lite.

Regniga bågfisket

Efter styrelsemötet under Lördagen avslutade vi mötet på Norra Laxgölen Hökensås.
Att det skulle dugga under eftermiddagen var vi förberedda på men fisket vet man ju aldrig när det gäller regnbågar.
Snabbt ute vid sjön vid middagstid möttes vi av glada fiskar som vakade, hoppade och bjöd på tailwalks över större delar av sjön. Det tog inte lång tid innan första fisken nappade och Challe som var snabbast av oss landade första fisken.
Snabbt på plats var våran egen blåsmurf Anders Rotsén med assistans vid håvning.
Efter en stunds fiske började det suga i tarmen så Bagarn startade upp grillen. Själv avbröt jag fisket för att ladda igång såväl röken som ett paket med foliebakt regnbåge. Tog min fångst som då uppgick i 3 fiskar. Den foliebakta kryddade jag med salt och vitpeppar samt enrisknoppar som jag fyllde buken och skårorna som skurits i ryggen. Ett par klickar smör så var det dags att lägga på glöden. Den rökta fisken fick endast salt och vitpeppar innan det var dags att starta röken som Bjarne hade med. Bagarn grillade kotlett och karréskivor för glatta livet som serverades med potatissallad. Att sitta under regnskyddet i glada vänners lag och äta på detta sätt är en ynnest som fler borde prova på. Lite munhugg angående vem som fått vad hör ju till i sammanhanget. Fiskehistorier avbröt varandra eftersom det är ju inte alla som provat det ena eller det andra fisket. Och det är ju alltid trevligt att få andras syn på olika fiskesätt. Efter en stunds tråkande och uppfyllning av bukhålor så klev vi ut för att fortsätta fisket. Jag lämnade min plats till förfogande då jag redan fått 3 och kunde låta någon annan få leka lite. Satte mig i stället hos Ahlgren som endast fått en och inte haft fler napp. Flera började traska runt sjön för att få fiska på o-störd fisk men det var nog bara Rotsén som fick en på andra sidan. På den "döda" fläcken hos Ahlgren satt jag kvar resten av fisket och kunde totalt summera 10 bågar och en kräfta. Sista bågen nöp när jag bara hade bottenmetet kvar och allt annat låg i bilen. Challe plockade 6 st och Bagarn 3 Anders 2 och Daniel 1 En trevlig dag med konstant regn hela tiden men bågarna ville ju vara med och dansa , maten var god och sällskapet trevligt.
Vad mer kan man begära?

Regn på Regnbågfisket

Imorgon skall det regna på Hökensås.
kl 0–6 Kraftig regn.  Gjelder for: kl 0–6 8,1 – 12,2 mm Flau vind, 1 m/s fra nord
kl 6–12 Regn.  Gjelder for: kl 6–12 1,6 – 5,6 mm Flau vind, 2 m/s fra sør-sørøst
kl 12–18 Regn.  Gjelder for: kl 12–18 10° 2,2 – 5,2 mm Flau vind, 2 m/s fra sørøst
kl 18–24 Regn.  Gjelder for: kl 18–24 10° 3,4 – 6,0 mm Svak vind, 3 m/s fra øst
Kan nog ändå bli en fin avslutning på styrelsemötet i morgon då vi skall avrunda med fiske i Norra Laxgölen.
Skall bli kul med lite rekreationsfiske som omväxling. Får se bara om bågarna vill vara med och dansa.
Söndagen inte bestämt ännu. Är lite sugen på karpen för att se om de är på hugget.

Blågrader

Sitter och söker med ljus och lykta efter blågrader i Sverige.
Kanske får stänga av lyktan ibland så att det inte värms för mycket av denna.
Is på bilen räcker inte men är ändå ett gott tecken. I Dalarna var det 4 -grader.
Närmsta veckan så kommer Norrbotten ha det kallast med Nikkaluokta i toppen strax följt av Kiruna och Norsjö.
Fast de har ju ändrat sig förr. Tror faktiskt att det är lättare att bli rik av KENO än att klara av att spå väder.
Nu på Söndag skall vi fiska regnbåge på Hökensås. Undrar vilka grejer man skall ha med. Fluga spinn eller mete?
Blir säkerligen alla tre som åker med men man vet ju inte på förhand vilket som är bäst.
Hoppas dock att vädret bjuder på flugfiske då det har varit brist på detta de senaste åren.
Är bra sugen på att åka till den kvoterade sträckan i Storån igen. Det är ju det bästa Paradiset som jag varit med om. Jämtarna får ursäkta men det är frihet som gäller där. Inga mobiltelefoner . Klockan används endast för att veta när fiskekortet börjar gälla och när det slutar. I övrigt används den bara för att ha koll på napptider. Allt annat ställs in efter magen och knoppen (inte Nora-Knoppen utan huvudet). Är man trött vilar man där man är och är man hungrig så äter man. Vill man fiska gör man det. Och vill man bara vara så är man det. En resa dit skall vara MINST en vecka då det tar 3-4 dagar att ställa in kroppen i njutningsläge. Sedan är alla bekymmer borta.
Något att rekommendera för alla att göra emellanåt. Det är mycket lättare att orka med sig själv då.

Per Häll segrade i Svartån

För Per Häll var det bara att damma av spöna som stått vilande ett tag, knyta några tafsar, köpa maggot och DOMINERA!
Ensam över 10 Kilo och segrare i årets R.S.T ledde han Örebroarna till en övertygande seger med över 10 Kilo till 2:an Värmland. Skaraborg får trösta sig med en 3:e plats i detta regionsmästerskap.
Att det skulle bli löja var det inte många som tvekade på då det plaskade friskt i Svartån under hela fisketiden.
Löjan till trots så testade jag även Matchmete på andra sidan bakom båtarna men det renderade endast i ett par dragande i masken under 5 drift. Trodde inte att det gick löja på våran sida då det var plaskfritt från mitten och hem.
Tog ändå 4-metaren och la ut och efter 2 sekunder satt första. Höll på ett tag med denna och när det var bra fart på dem bytte jag till 3-meters. Efter ett par plaskande med flötet hade jag fått in dem nån meter till. Nappfrekvensen varierade och test gjordes med olika djup och maggotfärger. Röd maggot var en bättre melodi än vit då jag missade färre och de blev lite större. Så fort maggoten tappade färg så blev det mindre storlek på löjorna. Var ute vid ett par tillfällen då löjnappen avtog med matchspöt. Fick 2 abborrar nedanför fötterna men sedan inte ett napp.
Sista timmen blev knepig då det började blåsa. Löjnappen avstannade helt. Löven som drev i strömfåran gick närmare land och flyttade med sig fisken. Sista halvtimmen 46 löjor. Fick höra av Dyberg att de längre ned hade haft bra fiske efter bottenfisk. Patrik Dahlström från Frövi hade fiskat bra och knep andraplatsen på 7730.
Själv knåpade jag ihop 5562 och knep 4:e platsen. Blev tyvärr Skaraborgs högsta vikt.
Matilda fiskade mycket bra idag och fick näst högsta Damvikten med 3698. Bra jobbat Tilda!
Ronja fick 24 löjor som vägde 310 gram och fick se sig besegrad av Emma Örhn från Wasa med 652 gram.
 
En av de större prestationerna gjorde nog ändå ch-ch-champ Lindgren.Han vinner Veteranklassen med 105 gram över 2:an.
Han tog dock och hjälpte den som föll ihop under tävlingen, larmade 112 och tog hand om mannen i fråga tills ambulansen tog över. En stor eloge till dig Ingemar.
Mannen har numera repat sig och kommit hem redan ikväll och vi önskar dig alla att du skall krya på dig.
 
Nu kommer de att köra en dubbel-tävling för 3-mannalag om 2 veckor och om 3 så är höst-träffen.
Kolla på Noras eller mittmetarnas sidor för vidare info.

R.S.T på Lördag

Nu på Lördag går årets R.S.T mete av stapeln i Örebro Svartån.
En tävling där Distriktens tävlande bildar lag med de som har högsta vikten i respektive Distrikt.
I laget skall ingå en Dam och en Junior. Sammanlagda Distriktsvikten avgör vilket Distrikt som går segrande ur striden. Synd att Nora-touren har en tävling samma datum och därmed decimerar Örebroarnas lag.
Fisket i Svartån då? Ja det är ett gott fiske i Svartån oavsett om man vill fiska löj eller bottenfisk. Bägge fiskesätten kan vara vinnande. Är det stora mängder löja inne så är det det som gäller. Annars finns det gott om bottenfisk med. Småbrax, björkna och mört dominerar på botten och man behöver inga avancerade grejer för att få dem. Mask, maggot och majs funkar allihop och beträffande spölängden så skall man helst variera från att fiska vid fötterna till andra sidan. Allt däremellan genererar fisk. Viktigt bara att inte fastna vid ett enda spö då man tömmer platsen på fisk och sedan får vänta lite mellan nappen. Varierar man spölängden så går det fortare mellan nappen.
Kommer troligtvis inte vara överdrivet mycket ström då det inte har regnat så mycket så att det skall ställa till problem.
När det gäller löjfisket så går det fint med flöten mellan 1 och 2,5 gram då löjorna vanligtvis inte är direkt blyga och av skaplig storlek. Liknar Lidan-fisket efter löja. Spölängd på 2-4 meter och krokstorlek 12 eller 14.
Till löjan är det lättast att fiska med maggot som bete men om den är trög kan det hjälpa med minimask eller bloodworm på kroken. Är inte speciellt troligt att detta skall behövas.
Flötena som används mitt i väljs efter smak. Viktigt bara att blya flötena ordentligt här då det ibland är mycket försiktiga napp. Flöten mella 1-6 gram är vanligast förekommande då det sällan är någon mening att gå utanför denna ramen. Extrema vind eller strömförhållanden kan göra att man får gå upp över 6 gram.
Rullspöfiske kan även det fungera gott. Blev väl 4:a senast endast med matchspöet upptacklat. Helt Ok när de 3 första sprungit uppströms för att piska löjor. Senast vann Kurt-Arne Larsson på 6,8 kilo med Jesper D på andraplats.
Kanske vi kan få en Skaraborgare högst upp på tronen i år? 

Feskehälja och Munksjön

Nu är jag matt!
Efter 2 dagars fiske med en hel del bilåkande skall jag försöka summera helgen som varit.
Drog iväg till Åmål på Lördag morgon 05:00 för att runda vänerns södra delar och åka till de västra delarna.
För att förklara detta för Dalmasarna så är Vänern en aning större än Siljan.
Resan tog ca 2 timmar och väl där så var jag bland de första på plats. Det var dock några som var ändå sugnare så de hade redan gått över hela sträckan för att se vart fisken gick. Allteftersom så dök den ena efter den andra upp och alla trevliga ansikten fick ses igen. Efter ett tag kom de och sa att jag var tvungen att lotta då det endast var jag kvar och ett par sena återbud gjorde att det fanns ett par lotter kvar. Fick reda på att det fanns en riktigt åtråvärd plats kvar som många ville ha. Tänkte att lotten har aldrig varit på min sida men denna gången var den det. Nummer 114 på grässlänten var i min ägo men min andra lott var inte så dum den heller. Nummer 152 var rakt nedanför parkeringen och där brukar det simma en hel del björkna och löja. Eftersom jag inte sett någon aktivitet från löjorna så föll valet på gräs-sträckan. Platsen såg ut att vara endast ett par nummer för högt upp men då det inte satt någon på 115 så skulle det bli bra ändå. Lodade upp platsen och märkte att jag inte kom ut i djuprännan från min plats så man får se om fisken kommer upp på kanten till mig. Plats 116 nådde rännan och hade minst en meter djupare att fiska på. Starten gick och jag provade 7:an utan framgång. Bytte snabbt till 9:an och i andra utlägget fick jag en braxen. Trögt fiske men trevligt sällskap med Crister från Åmål och Karin från Malung på min vänstra sida. Efter en halvtimma hade jag 4 fiskar 2 braxar 1 björkna och en liten abborre vilket var mer än jag sett någon få så långt mitt öga nådde. Tävlingsledarna gick runt och sa att det var klart tyngsta påsen än så länge då det i stort sett inte kom upp någon fisk alls. Efter detta började de få lite fisk i djuprännan och även på brygga 1 där det kom upp den fina mörten efter den andra. Fick även höra att Jansson från MK 820 börjat plocka på T.A.P vilket inte borde fungera där enligt mig men jag kan ju faktiskt ha fel ibland!
Fick lite ströfisk och avslutade med 4 småbraxar nednför fötterna och en påse på 1,9 Kilo.
Visste att Jansson fått mer och rykten gick att det var någon som fått mer än honom. Det visade sig vara fler som fått fisk, mest småmört och småbraxen. Jag tror att min vikt räckte till en 9:e plats vilket jag är nöjd med då det är min bästa placering än så länge på denna tävling men jag skall nog kunna slå denna med. Nästa år?
 
På Söndagen var det dags för Munksjön i Jönköping med Lag-DM 2 i Internationellt mete.
Manfall i laget gjorde att vi endast hade 3 man i laget men inget är ju omöjligt.
Tog platsen längst åt Telia med vetskapen om Bloms fiske efter småmört förra gången gjorde mig sugen på att träna på dem.
Blandade ihop 3 Kg Trabuccomäsk som skulle testas och starten gick. Lade huvud-grunden på 7:an och matchplatsen. Testade direkt med 7:an och 5:an för att förflytta mig till matchplatsen. Ingenting händer någonstans mer än att Pelle Hagman får sporadiska mörtar på matchspöet. Efter 2 timmar var han nog fortfarande ensam om att fått fisk. Klockan tolv får jag i rask takt 3 mörtar på matchspöt för att återigen bli stendött. Undrade om vi bytt till tradmete i Storsjön och nöp mig i armen. Det gjorde ont!
Långsamt fick alla var sin fisk så att de kunde väga in med 13:20 hände något. Nu var det inte bara Pelle som fick fisk utan alla började dra samtidigt! Körde med 7:an resten av tävlingen med singelmaggot på en 14-krok och missade en hel del fisk men spurtade mot Pelle. Pelle tar då till fula knep och får en gädda till att ta mörten han fått på T.A.P och sedan få den att släppa på min plats. Efter detta fick jag inga fler napp.
Spurten räckte inte och jag fick storstryk av Pelle. Jag hade 980 g och Pelle ca 2,5 Kg. Challe tog sin sektion medans Micke fick stryk på sin. Håkan defilerade på sin kantplats och säkrade Tärnans DM-titel.
Synd bara att det skulle avgöras på straffpoängen men ändå. Grattis Tidaholm!
Nästa Lördag är det R.S.T i Örebro och jag hoppas att det är många Skaraborgare som åker dit. Det blir nog 2 bil-laster från Lidköping/Götene och minst 1 från Tidaholm. Skövdefiskarna skall ju åka så nu kan vi ju få fullt lag då vi även har Damer och Juniorer med. Träna upp på löjfisket då det enligt rykten är bra fart på dem just nu men glöm inte de vanliga spöna för bottenfisk.
 
Förresten så var det is på bilen i morse. Vintern närmar sig!

Dubbla metpass

Var och testade det "nya" rudastället jag blivit tipsad om. 
Har hört rykten om detta ställe länge men aldrig fått tummen ur att testa själv.
Tog en eftermiddagstur ihop med Ronja och lade ut en liten grund med Överblivet mäsk från förra tävlingen med 1 Kg braxmäsk spetsat med 2 burkar majs och 2 dl maggot. Det dröjde inte länge innan det bubblade ordentligt över hela mäskområdet och även runt omkring. Varierade betet mellan majs, mask och maggot. Fiskade med betet liggande på botten upp till en halv meter ovanför. Bäst funkade ca 10 cm ovan botten. Mask var helt ute utan det var majs och maggot som gav alla fiskar. På masken blev det endast ett par dragande utan resultat.
Passade på att reka lite när jag ändå var på nytt ställe och såg flera heta platser. Synd bara att tiden inte räcker till att testa dem alla. Det finns så många fina platser i området så att man kan gråta. Varför har jag inte åkt hit förut?
Rudan lös med sin frånvaro, i varje fall ovanför ytan. Kan dock ha bränt en halv-vägs in men är inte säker eftersom jag inte fick se fisken. Fick som tröst en sutare som var min första under kilot vad jag kan minnas.
På kvällningen såg och hörde jag att rovfiskarna kom igång med mestadels gös som tog sig kvällsmat. Vissa av dem gick in i kanalen till vänster om mig och jag deppade att jag bojkottat spinnspöna denna gång.
Vädret var strålande och nästan vindstilla så det blev hett vissa stunder.
Blev sugen på ett morgonpass så jag ställde klockan på 04:50
Gick genast upp och kollade vädret. Lätt regn och hård vind var vad jag möttes av. Tänkte att jag skiter i det och tar det en annan gång. Gick och la mig utan att kunna somna. Tänk om det är världens race där ute nu?
Efter en timma snurrandes i sängen klädde jag på mig då det är bättre att vara ute en sväng än att våndas i sängen.
Sagt och gjort så klädde jag på mig trotsande vädret och for ut. Mycket riktigt så bubblade det ännu på platsen.
Satt ett par timmar med ungefär samma resultat som på kvällen. Enda skillnaden var att nu fick jag lite större braxar. Brände en fisk när jag fick trassel i spötoppen. Efter detta var det ingen större fisk kvar. Surt!
Knepigaste var att även idag så ratade fisken mask! Trots att det var fisk som braxen, björkna, mört och sarv som stod för mesta delen av fångsten. Fick även löjor men inte en enda abborre! Knepigt då det är massvis med folk som åker dit just för abborrfisket.
Mäktigt att se skådespelen som är i naturen så här års. När många plockar upp sina båtar så verkar fisken trivas med det för det var en hel del gös uppe och åt frukost idag. Mängder av fåglar som samlar sig för att flyga söderut ger oss en vink om att snart lägger sig isen (äntligen). Om vi har riktig tur så kan det vara 2 månader till vi kan beträda fruset vatten. Vem vet kanske det kan bli premiär på Gryveldammen eller Tallsjön i Noppikoski?
Det bästa vore nog om Storm och gänget kan trolla fram 2 möjliga vatten så att det kan bli fiske bägge dagarna.
Det är ju lite surt att åka 5,5 timme enkel resa för att fiska i 3.
Blir det dubbeltävling så är det nog mer än jag som vill åka upp och tillbringa helgen i Dalarna.

RSS 2.0