Premiär på Stortandsjön.

Nu är vi äntligen igång!
Efter en strapatsrik resa upp under fredagen kunde vi äntra isen på Lördagens premiärpimpel på Stortandsjön.
En vintrig dag med 6 glada minusgrader på startplatsen och en vind som låg på 1 sekundmeter med stormbyar med säkerligen 4-5 sekundmeter så förstår ni att det var inte helt äckligt att äntra isen denna premiärdag.
 
Glada fiskare från flera delar av Sverige och inte bara Dalmasar och Hälsingar utan även Skaraborgare, smålänningar, Bohuslänningar, Stockholmare och Jämtar. Kan vara fler men dessa vet jag.Ut på isen för att samlas för en liten genomgång innan fisket.
En vintrig dag är ett paradis för en pimpelfiskare.
 
Utgång och min vana trogen pratade jag för mycket med några glada pimpelvänner och kom inte ut så vidare långt utan startade på samma ställe som föregående år. Första hålet med en 38 mm S/B och en 12:ans krok betad med en maggot resulterade i frisk luft. Nästa hål och där var det high life. 15 spralliga abborrar fick syna insidan av skryllan och tanken gick till att nu blir det rock´n roll hela dagen. Men ett par hål senare var jag nere på jorden igen. En fisk emellanåt och ibland ett par stycken i hålen men ingen höjdarfart.
 
Fisken betedde sig lite som en skygg röding och man kunde ana att fisken var där och trixa till det så nöp den till och satt i alla 3 krokarna. Men emellanåt så smackade de bara till. Fortsatte inåt och då det var som segast gick jag ned med tafs men fick då en lillfingerfisk och bytte tillbaks. Fortsatte inåt och när det blev för grunt bytte jag till en 25 mm S/S och vips kom en lite finare och svalde pirken. Plockade lite fisk härochvar och även på halvmeterdjup nappade det men det var nog effektivare längre ut. Fortsatte med den lille på samma djup som i början och fick fisk oavsett om man var aktiv eller slö, fiskade på botten eller högre upp så jag fick ingen logik i fisket men vem fick det?
 
Vägde i 3,3 kilo och det får vara efter omständigheterna godkänt och Pelle fick liknande. Andersén fick 3,7 kilo och vi var alla utanför prisplats. Värst idag var Björn Kajs med 6,3 kilo fisk och näst bäste hade 4,8 kilo så han var outstanding idag.
 
Efter denna underbara dag så är det bara att ladda om inför morgondagens fiske på Tallsjön vid Noppikoski. En god middag på bowlingen och lite skönhetssömn så är vi i alla fall mätta och fagra i morgon men om vi kan fiska återstår att se.
 
En liten varning och påminnelse till de som åker dit så var det ishalka på 45:an och precis bredvid vägen stod 2 stycken älgar och åt. Så ta det försiktigt alla som skall den vägen i morgon.
Bättre sent än aldrig!
Och till er som inte åkte hit.-Det är bättre att vara här än på 25-årskalsas. Det är även bättre att vara här än att stå och stryka tvätt en lördagskväll.
Den här listan kan göras lång men ni skall bara veta att vi har det inte allt för dåligt här uppe trots att vi skall pimpla i morgon med.
 

Mera uppladdning.

I väntan på ett positivt besked norrifrån får man passa på att förbereda sig.
Vrålåket har fått på sig sin vinterpäls med dubbade däck som kronan på verket.
Som vanligt bytte jag däcken själv men senast var det förra ägaren som gjorde det och då gick det som det gick. Letade efter domkraften i bilen men den saknades. Fick då åka och köpa en ny och inleda arbetet. Hjulbultarna satt i stort sett fast allihop då det inte var insmort med någon form av pasta på gängorna. Ett litet tips är att lägga på kopparpasta eller grafitfett på gängorna så tål de det Svenska klimatet. Zinkpastan kan ni spara och lägga på näsan under påskpimpeln i stället.
 
När jag skulle ta det 4:e däcket sprack hylsan och en mindre ramsa som inte skrivs ut i text kom från mitt inre. Nåväl jag har ju en hylsa till och redan i första försöket spräckte jag även denna. Har all min försäsongsträning gjort mig aldeles för stark?
Fick åka iväg och köpa kraftigare verktyg och genast fungerade det bättre och även 4:e däcket blev bytt. Så nu är det bara att invänta det underbara beskedet man längtar efter så hett att det skall bli tävlingar i helgen.
Dubbarna på plats på ALLA 4 hjulen.
 
Kommer bli en körig dag i morgon då allt skall packas, bokas, jobbas och även ta sig till Orsa där det är tänkt att härbärgera under helgen. Ännu finns det plats kvar i stugan och de som hör av sig först har naturligtvis första tjing på en bed i stugan. Och Ja Pelle. Du är först av alla så klart.
 
Önskar så starkt att få återkomma till Stortandsjön där jag varit 2 gånger men bara en gång fysiskt och det gick bra bägge gångerna. Den fysiska gången var i fjol då jag knepade ihop 6,9 kilo och en 4:e plats i det starka startfältet det var så är jag helt nöjd med det. Hade fiske de första 2 timmarna men då jag vägrade fiska tafs blev jag ordentligt akterseglad av Lill-Thomas som vann även denna tävlingen. Diktig fiskare den där men som gunde sa: Ingenting är omöjligt så får man väl inrikta sig på att matcha honom i första hand för vart skall man sikta om inte mot stjärnorna?
 
Hoppas nu alla kör försiktigt på vägarna upp för det rapporteras om blixthalka på många ställen och vi söderlänningar är ju svältfödda och ringrostiga då det gäller halka. Kommer bland annat ihåg att jag själv höll på att ramma rakt in i Dybergs bil men hann undanmanövrera i sista sekund och styra rakt ut i diket. Lyckligtvis så var det nog den enda platsen på hela skogsvägen där det inte var djupa raviner eller stenbumlingar i diket och jag kunde snika in framför Jesper och hålla den täten hela dagen. Alla sätt går ju bra. Ingen skadad men kanske lite skärrade av incidenten.
 
Så kör försiktigt så ses vi snart på is.

Rokad

En fin höstdag är snart till ända.
Synd bara att en sån fin dag blir så sent på året. Det är nu slutet på November och så pass varmt att det nästan går ur mannaminne när det var så dåligt med vinter. Att vi inte skulle ha någon vinter i Skaraborg är väl en sak men snö och vintergränsen går mycket mer Norrut än vanligt.
 
Här i Skaraborg är det inte så vanligt med bärkraftiga isar innan nyår men visst händer det. Annandagspimpeln på Höjentorp har ju gått att genomföra flera gånger. Tråkigt bara att folk gnäller på att det är för dåligt fiske där då det oftast är "loppor" som gäller men det finns ju klunsar där med. Har ju min egen största abborre på 1647 ifrån denna tävlingen följd av en på 1570 fast det var ju mer en "standardluns" då det var på Gåxsjön Gakuåsen. De andra klunsarna över strecket är ju också från påskpimpeln och 4 över kilot har det blivit på detta fantastiska fiske de bjuder på påsk efter påsk. Varma rekommendationer till alla att åka dit och fira påsken. Men helst om ni är glada i sinnet för det är alla andra däruppe.
 
Dagen tillägnades den årliga rokaden i fiskeförrådet. Nu har alla sommargrejer förutom 2 löjspön med revar fått förpassa sig till vinterförvaring. Ett skönt tecken då man vet att nu är det nära.
Dags att ta fram grejerna för det riktiga fisket.
 
Morgondagen får gå åt till att kolla igenom så att allt är väl förberrett inför den stundande vintern. Till och med Stange-mannen tagit sitt förnuft tillfånga och gjort samma rokad och det är säkerligen fler som gjort samma sak. 
 
Inför nästa helg så avvaktas det med beslut om hur det blir med HDH-cupens första helg. Förståndigt då de befinner sig i The Twilight Zone. Hoppas bara att alla moln med nederbörd kan skingra sig så kylan kan slå till med full kraft och ge oss de isar vi längtar efter. Ingen väderrapport är den andra lik så man får ge sig till tåls och vi kan nog inte räkna med ett definitivt svar förrän tidigast på Torsdag eftermiddag. Tänk bara på det där med bokning av stugor och liknande då uthyrarna inte bryr sig om isläget och betalda pengar sällan betalas tillbaka. (Kolla bara på de som bokade stugor inför det inställda SM:et i år)
 
Peo har hittat en ny favoritmormuska men den lämpar sig inte att lägga ut här då det kan vara barn som kommer åt att titta på denna sida. Men jag kan avslöja att snygg är den då inte och då liknar den bara Peo på vissa delar.
 
Fortsätt nu att hålla tummarna för det var i alla fall igår kväll minusgrader och snö i Orsa och det ligger ju längre ned än de tilltänkta premiärsjöarna. (Stortandsjön och Tallsjön)
 

Nu är det dags!

 Nu är det dags och det går inte att vänta längre.
Att isen gått bort i Orsa Finnmark är ju beklagligt men det kommer ny. Frågan är bara om den blir tillräcklig tills nästa helg. Men som den inbitna optimist jag är så har jag fullt förtroende för kung Bore. Väderrapporterna varierar från dag till dag och som vanligt är det ömsom vin ömsom vatten eller skall man säga ömsom is ömsom vatten?
 
Kollar man på Noppikoski och Sveg de kommande dagarna skall det vara övervägande minusgrader men inte kallare så det blir 2-siffrigt. Hoppas det kan räcka ändå så man får göra sitt premiärfiske på Stortandsjön och Tallsjön nästa helg. I väntan på det så är det bara förberedelser som gäller. Har väntat in i det längsta med att se över pirkarna men kan inte vänta längre nu.
 
Hur det skall vara med ansningen av ytan på en pirk delar di lärde om. Enligt vissa skall det vara blankpolerat medans vissa vill ha pirkarna så ärgade/skitiga som möjligt. Däremellan finns alla kategorier. En del har alltid helblanka pirkar t.ex Heikki Vuotolainen som alltid är farlig på isen och har 2 SM-guld i bagaget som vittnar om vilken duktig pimplare han är. Sedan finns det en uppsjö med pimplare som aldrig putsar pirkarna över huvud taget och ändå hävdar sig på tävlingarna. Det kan dock vara en avvägning hur man skall göra med finishen på pirken.
 
Att ha bägge kategorierna i skryllan kan ju vara bra för det är nog samma med fisken som med oss människor. Ena dagen vill vi ha blankt och skrikigt medans andra dagar skall det softas och vara dova toner för att man skall trivas. Har själv märkt vid vissa tillfällen att en skitig pirk fiskar bättre än en blank. Detta har hänt vid ett flertal
Dags för ansning av några pirkar.
 
 
 
tillfällen över hela landet och man blir inte klok på vid vilket tillfälle det gäller att använda en speciell pirk. Men känslan i kroppen gör ju att man helst släpper ned en pirk som är blank och vacker. Funkar det inte kan man byta till annan färg t.ex en bronsfärgad och se vad som händer. Men just brons är väl den pirken som har flest nyanser.
Är den välputsad är den nästan lika ljus som en silverpirk och är den ansatt av surt vatten eller till och med har ärgat så är den mörk som natten.
 
Vad som önskas ute vid en tävling beror väldigt mycket på var och när man är ute på isen. Den största variationen var mellan 2 rivaliserande klubbar i Sverige då jag var till den ena klubben och sålde pirk och de där synades med lupp och inte minsta lilla por fick finnas på ytan. När jag sedan åkte till den rivaliserande klubben på premiär året efter satte jag mig och högglanspolerade mina pirkar för att skryta om vilka fina pirkar jag hade. Väl där kom det dit en massa spekulanter men de flesta frågade mig vad fasen jag hade gjort med pirken och sa då som det var. Kommentarena var eniga från kunderna: så vill vi inte ha dem! Resultaten blev inte en enda pirk såld!
 
Året efter åkte jag återigen på deras premiär och tänkte att de är ju ändå inte intresserade av mina pirk så jag låter bli dem. Tyckte själv inte att det var jättekul att servera dessa opolerade pirkar som till och med en del var gröna av ärg. Kunderna kom igen och nu var det annat ljud i skällan och pirkar såldes i parti och minut. Resultatet var att de köpte nästan alla pirkar jag hade och kvar låg endast ett par blanka pirk ensamt i lådorna. Så man blir ju inte klok på oss fiskare heller.
 
Hur skall man då göra med pirkarna då?
Ja det beror ju på hur blanka pirkar man vill ha. Tar man en standardpirk som kommer från de flesta grossisterna så finns det ju olika sorter där med. Ta t.ex Bergman,Olles SM-pirk. Pilo, Vicke, Mattse med flera som ärtillverkade i rostfritt eller liknande. De kan blänkas upp med autosol eller häxans för att bli så blanka som de kan bli. Men lystern blir inte 100%ig. Det finns gjutna pirkar som Inge, Hedenskog special och Pipa Special som har ett yttre skal som man inte kan göra något åt och kanckar man de i stenbotten är det som att skala en banan och bara innanmätet finns kvar. Det hindrar dem inte från att leverera fisk men är ju ingen fröjd för ögat. Sist finns det de handgjorda pirkarna där materialet har de sidor tillverkade i det material det skall vara. Silver är silver. Mässing är mässing,koppar är koppar och brons är brons. Dessa är då ädelmetaller och har mycket större spektra i nyanserna.
 
Ädelmetallerna har då en tendens att då de blir ansatta av syror som finns såväl i luften som i de flesta sjöar matar då ytan på dem i varierande hastighet. Har själv sett med fasa då en nyputsad pirk redan efter ett par nedsläpp i en sur sjö mattats ut ordentligt då det sura vattnet fräter i ytan. Att det sedan var så ytligt att det räckte att släpa pirken mellan hålen för att den skulle bli blank igen är en annan sak.
 
Om man inte vill ha blanka pirkar är det bara att låta dem vara men sedan så beror det som sagt på hur blanka Ni vill ha dem. För att få bort det värsta från en pirk så lägger man den bara i byxfickan och tar den med på en tur. Har Ni militärbyxor så går det fortare då materialet i fickorna är så pass grovt att det putsar pirkarna fort. Har ni sedan bomullsfickor så tar det mycket längre tid. Med detta så räcker det enligt mig me även jag vill ha blankare pirkar emellanåt och tar då dessa fick-putsade pirkar och putsar dem med autosol eller häxan och toapapper eller bomullstyg beroende på vilken lyster jag vill ha. Vill man gå ett steg längra så tar man tidningspapper för den sista ansningen men nu pratar vi överkurs.
 
Det finns en uppsjö med poleringsmedel men man får passa sig så att det inte sitter kvar något polermedel på pirkarna då fiskarna kan reagera på detta. Kan ju annars vara en idé att lägga pirkarna i vanlig ketchup. Men låt dem inte ligga i flera dagar för då äter ketchupen upp ytan och den blir aldrig den samma. Men även den ytan kan vara en dräpare vissa dagar och resultera i ett kanonfiske.
 
Hoppas dessa tips ger er lite mer kött på benen när det gäller ansning av pirk så det fyller just Era krav på en pirks finish.
Och alla som träffar Mats! Se till att han inte lämnar närområdet och far upp till Dalarna innan tävling för de har ryckt i startsnöret till ismaskinen nu och den får absolut inte störas!

I väntans tider

Så här i höstrusket när man sitter och väntar på den riktiga säsongen blir det andra sysslor i görningen. Man surfar i cyberrymden och söker information om när, var och hur det händer.
Stange har gjort sitt bästa att fläska upp en hel kasse med regnbågar på fluga som han gör varje höst. Och det var oroväckande sent då även detta brukar vara ett tecken på att isen närmar sig. Lilja frossar i olika våldsfilmer men han kanske ändrar lite på utbudet nu när han blivit krösus efter att ha lekt med maten.
 
Såg en härlig bild på PK Nordics hemsida om en pimpeltur på 8-10 cm is. Helt fri från snö och några abborrpinnar vid hålet. Tävlingsmötet är avklarat och de största rubrikerna verkar vara att det skall skickas ut på remiss till distrikten angående 3-mannalag i junior och damklasserna för att höja deltagarantalet. Samt att feeder fortfarande skall vara OK att använda i DM/SM i Interationellt mete. Är ju helt OK bestämmelser då de båda håller upp deltagarnivån inom båda disciplinerna.
 
Hemma är vi i stort sett färdiga med köksrenoveringen då det endast återstår att bonka dit lite golvlister. Snyggt med ett kök gåendes i grått i olika delar av gråskalan och nymålat tak. Allt detta utan att PEO fick sätta sig i Mercan och åka ned för assistans. Inte heller fick Andersén slita sig från Bohuskusten eller att Ahlgrens alltjänst blev anlitade. Nej vi gjorde det mesta på egen hand men när det kom till tapetseringen fick vi ta till hjälp av svåger och svärfar för att det skulle se respektabelt ut. Och det med den äran att resultatet blev bra.
 
Satt igår med Matilda då hon är hemma på besök i helgen. Fick då hjälp med FB som ännu är rena Grekiskan men det skall nog gå att förstå det här med. För om fjortisar klarar av det här så skall väl en gubbe klara av det med? Om man annars klarar av att programmera robotar och styrsystem med felsökningar och intaktningar så skall det väl inte vara en omöjlighet med FB? Fascinerande hastighet bara på det för redan vid inregistrering så kom första vänförfrågan upp. En fiskevän sedan länge lade in en vänförfrågan utan att någon fått veta att FB existerar för min del. Emma Forsberg var snabb som en kobra med denna förfrågan och jag fick vägledning i hur man godkänner detta. 
 
I och med FB kommer man åt en hel del information sägs det då det är mycket info som läggs ut här och bara här så man kommer nog att få reda på mer grejer tack vare detta. Det är ju flera tävlingar/kulor som bara finns på denna app. (Ja de finns ju i verkligheten med) Men det är enda sättet att få reda på dem samt flera resultat som endast kommer här.
 
Hur det ligger till med isläget har jag ännu ingen information om men man kollar ju temperaturbilden varje dag och det verkar vara en markant skillnad med gräns i Östersund. Norr om detta så är det vinter medans söder så är det tveksamt eller finns inte på kartan. Temperaturerna ändras för varje dag och det är oftast åt fel håll. Det som var på -10 ena dagen kan ha förvandlats till +grader nästa dag. Så det är nog säkrare att spela lotto än att vara meteorolog. Begriper ju inte hur de kan komma med prognoser som gäller månader eller till och med år i framtiden då inte ens morgondagen går att gissa sig till.
 
Kollar man på vädret i Sveg/Noppikoski så finns ju i alla fall chansen till att isen skall ligga till den 29 Nov då Sverigepremiären skall avklaras. Men om isen skall hinna bli hållbar så borde den ligga redan nu. Väntar med info om isläget tills jag får några säkra rapporter men håller så många tummar jag kan. För nu är pimpelsuget stort och minskar ju inte direkt då man kollar igenom alla youtubeklipp som finns angående vinterfisket. Finns ju en hel del att välja på både till abborrpimpel som rödingpimpel. Alla av varierande kvalitet och SR får nog skärpa till sig om de vill ha kvar någon status alls för med så många duktiga filmare/redigerare det finns ute i landet så är många saker bättre här än på SR. Men de är ju inte så kända för att ligga i täten även om de gjorde det på stenåldern. Utvecklingen går för snabbt för de gamla stofilerna där.
 
Hoppas nu att Mats sitter fastkedjad och inte har en chans att störa Kung Bore i vårat avlånga land utan att vi kan få en pimpelsäsong där inte halva tiden går åt till att åka bil.

Far vs son

Igår var det ju Fars dag och i alla fall de flesta fäder blev uppvaktade på ett eller annat sätt.
Själv blev jag servad med frukost på sängen av Ronja med både kaffe och smörgås. Gick upp och fick ett sms från den utflugna Matilda och sedan ett samtal från Albin som tyckte att han skulle aktivera Far på denna dagen genom ett fiskepass.
Sagt och gjort så skjutsade jag Ronja till kusinen för blandade smålekar och hämtade Albin. Hem och bryggde kaffe samt plocka fram lite grejer för dagen.
 
Vi visste ju inte vad som skulle erbjudas just på denna delen av säsongen så jag tog med lite lätt utrustning med förhoppning om att det skulle finnas både abborre och gös kvar i ullersundet. Även ett löjspö togs med så vi kunde meta upp lite agn och det ska väl gå fort så mycket löja det brukar vara där.
 
Ut till Ullersundet och basecamp närmast fiket på bryggan. Lite ostlig vind och skaplig ström åt väster och en plats som läade skulle bli våran hemvist idag. Som tävlingsfiskare så satte vi upp en tävling med poängräkning där abborre skulle ge 1 poäng, gädda 2 poäng och en gös skulle ge hela 10 poäng. Vanligtvis på hösten så samlas stora mängder betesfisk här och löjspruten brukar avlösa varandra. Men inte idag då det var skralt med vakande fisk men de skall säkert komma igång då jag mäskar hit löjorna. I denna strömmen borde de komma ganska snart.
 
Tänkte det att jag får ta det lite lugnt så jag inte krossar Albin allt för hårt så jag går ut lugnt. Började med att lägga i lite löjmäsk och kastade sedan ut bombardan med en jigg i änden som såg ut som en skadad nors. I slutet av andra kastet nöp det till ordentligt men slaknade fort när linan brast. Troligtvis en gädda hade bitit av linan och då jag satsade på abborre och gös så körde jag utan tafs. Albin gick lite västerut men det hände inget där så han kom tillbaks.
 
Försökte hårdare med löjfisket men det var lögn att få in några till mäskplatsen. Men vi fick upp en mört så vi i alla fall kunde lägga ut 1 gäddmete. Lade det på 1,2 meters djup så det skulle kunna glida över grundtopparna i sundet och lät det ligga. Strömmen avtog och vände  och samtidigt fick Albin på en fisk.
Snart så stod Albin och drillade första fisken som gav en bra strid.
Första fisken landad och det blev en gädda på 1,7 kilo.
 
Fortsatte med att mäska för löjan men de var hemskt sega idag och det blev bara lite mört och björkna som nappade så segt att flötet bara stannade och om de drog ner flötet så var det i slow motion som om man precis hade satt på ett för stort bete.
 
Vi fortssatte att jigga då även jag gått ifrån bombardan nu och satt på en 4 tums jig för att fånga gös eller gädda men endast ett par stötar i grejerna blev allt.
10 minuter senare fick albin på en fisk igen på jiggen men denna var lite slöare än den första och även lite mindre men ändå storleken spelar ju ingen roll idag.
Albin med sin andra gädda för dagen.
 
Dagen fick väl summeras som 4-0 till Albin då jag inte fick någon poängfisk på kroken. Förutom den som snöt jiggen.  Men att gammal är äldst och man skall ha respekt för de äldre gäller ju inte alltid och jag fick se mig helt krossad idag. Men om 19 dagar! Då ska jag inte vika mig så lätt.
 
Ska försöka få ut lite info om tillverkning av en varpsticka. Möller har ju redan lagt ut en modell som har funkat för honom men det finns ju många sätt att göra stickorna på. Grodan är ju lite nervös att alla hemligheter skall komma ut och vart skulle de komma ut om inte här?
 
Är det några som är sugna på att hänga med på pimpelpremiären så kan ni höra av er. Bokar nog på Orsa camping och stugby snart men det kan vara bra att veta hur stora stugor och hur många som skall bokas.
Nils på åsen är ju välkommen han med för det är alltid trevligt att träffas redan innan tävling. Kanske det blir en lite brasa nån stans i urskogen?
 

Lampan är tänd!

Vi går allt närmare rätt årstid.
Allteftersom kommer tecknen tätare och tätare. Det börjar med V-formationer av fåglar för att fortsätta med regn och lövras från träden. Första frostnätterna och kanske till och med en is-hinna på vattenpölarna. Fisketävlingarna tar slut i programmet och måsespelen börjar avta. Lampan i bilen som larmar om halt väglag är tänd och nidingar ringer och talar om att det skall vara insatstävlingar i parti och minut bara för att riva upp en sargad pimpelsjäl. Igår fick jag en bild av farbror Storm som satt på isen med isborret bredvid sig och trodde då att han redan varit ute men så var inte fallet, i alla fall inte då.
 
Men det säkraste vintertecknet kom just idag ut på nätet och det är Stanges eminenta pimpeltävlingslista som han varje år sätter ihop på ett fantastiskt sätt. Man får hoppas att han fortsätter med detta för det är ju inte många sanktionerade tävlingar om man går in på sportfiskarna. Att Stange sätter ihop denna lista uppskattas inte bara av mig utan av de flesta som älskar det där med pimpeltävlingar. För vem har inte ögnat igenom den där listan både en och flera gånger per säsong?
Har nu länkat till den sidan så man lätt kan hitta vilka tävlingar som går av stapeln och när så man kan välja rätt.
 
I och med denna listan kan man ju konstatera att helgerna under vintern är för korta för man vill ju egentligen vara med på alla. Att man sedan behöver arbeta under veckodagarna är ju ingen höjdare när man skulla kunna vara på is och ha det glatt. Om det blir något fiske i närområdet återstår att se men förra vintern blev det ju rätt så många mil bakom ratten och många övernattningar, speciellt på Orsa camping och stugby. Bra boende där vi samsades från de flesta distrikt från söderland. Skaraborgare, Göteborgare, Bohuslänningar och smålänningar blandades friskt i de stugor som är av lagom storlek. Maten på Byakrogen är ju helt OK och kommer säkert att få något besök i vinter med.
 
Det är nu 22 dagar till planerad pimpelpremiär och jag är inte ens säker på att det ligger is där men det är i alla fall i begynnelsefasen. Fjolåret var ju en trevlig tillställning med gott om folk från hela Sverige där och själv åker jag gärna tillbaks då det blev fjolårets högsta vikt för egen del. Det vittnar ju om att förutsättningarna är annorlunda där jämntemot våra egna här i Skaraborg. Härhemma blev det ju bara 2 tävlingar och det var DM:en och de gick ju inget vidare. 10 meter fel på första tävlingen och en tappad bumling under isen på den andra var ju nära men ändå ack så långt bort från bra placeringar. Att det sedan blev ett öppet SM tackar jag för då det inte finns en chans att så många tackar nej till SM-start så att jag får vara med.
 
Att mitt fiske passar bättre norrut bättre än här hemma syns ju på placeringarna. Här hemma är det så många som kan vattnen så bra att jag inte har så stor chans med mit o-ortodoxa sätt att fiska. Medans norrut stämmer det mer överens då det finns mer fisk på fler ställen där och man behöver inte alltid träffa fisken med precitionsborrning. Bättre då att slumpa hålen som jag gör med mycket variation. Men jag får krypa till korset med det där med tafsfiske. Alltför många tävlingar har glidit mig ur händerna då jag har vägrat att plocka fram tafsen för det har ju varit bra drag på fisken tidigare under passet. Har då fått se på när en efter en fiskat om mig med en bloodwormagnad tafskrok.
 
Att det sedan är sällan som det gäller tafskrok hela tävlingen är ju ett faktum som ställer ytterligare krav på flexibilitet. Vissa har ju anammat detta och har alltid 2 spön framme för att snabbt kunna växla i ett och samma hål. Vid vissa tillfällen används fler spön och det är ju bara att se vad Andreas Möller använde uppe i Kälarne om jag inte minns fel. Tror att det var till och med 4 spön som växlades i ett och samma hål. Fram och tillbaks mellan spöna för att trigga fisken. Liknar ju Matildas första tävling på isen när hon var blott 4 år. Hon var med ut på blankisen på Åsunden och vi hade en pulka med fårfäll om hon skulle bli trött. Efter en stund sa hon lyckligt att- Pappa jag har kommit på hur man får fisken nu! Man tar ned den stora vänerpirken och rycker lite. Då kommer fisken fram och är nyfiken. Sedan tar jag den lilla pirken i stället och då nappar de. Om de försvinner så tar jag den stora prken igen. Så Möller var långt ifrån först med detta. När hon sedan blev lite trött så lade hon sig på rygg på fårfällen och medans hon pimplade i ryggläge sa hon också att: Pappa, det här är livet. Då känner man sig som en god Far som låter barnen prova på något sådant friskt som pimpelfiske.
 
Så glöm nu inte att ta med juniorer även om det inte är era egna barn så att de får prova på det där med isfiske. Det är ju en ynnest att se den glädje de sprider bara de får ett napp eller en nygrillad korv. För det finns väl inga som är mer positiva och glada till att få vara ute i naturen och då helst på en is?

SM i havsfiske 2014 avgjort

Under helgen den 1-2 November avgjordes SM i havsfiske med utgång från Helsingborg med båtarna Vandia och Tärnö. Arrangerande Kinnarp drog ihop 40 startande för att göra upp om titeln Sveriges bäste havsfiskare. Och de gjorde det med den äran och får mycket beröm för sitt arrangemang- Visst var det lite strul i början men de löste uppgiften väl och skall ha all cred för en god insats för fiske-Sverige. Att det var vissa klubbar som bojkottade tävlingen är ju bara synd om de själva då de inte kunde anpassa sig till de nya regler som gällde för tävlingen.
 
De nya reglerna var ju inte så massivt annorlunda som man kan tro för en bojkott och de farhågor som fanns var som bortblåsta.Ändringen var att alla minimimått försvann och en sjökapten registrerade var fisk som kom upp och omeddelbart återutsattes. Skillnaden var att han inte behövde mäta varje fisk och återutsättningen gick rekordsnabbt. Som det var innan så skulle varje fisk mätas så att det med millimeterprescission skulle stämma med tävlingens minimimått. Med andra ord så tog det mycket längre tid att kontrollera fisken samt att det behövdes 2 man för att fullfölja mätningen då man blir blöt och kladdig när man tar i fisken och sedan skall skriva på ett papper en hel dag. Mycket bra arbetande kaptener skötte detta utmärkt och allt flöt på väl.
 
Åter till själva fisket.
Dag 1 så samlades vi på kajen för att lotta på vilken båt/sida som vi skulle fiska på och min lott sa Vandias babordsida. Fick med mig Challe som skulle fiska på styrbord sida så vi kunde ge varandra lite info under dagen. På min sida kom även Benny Johansson och Ragnar Nilsson som jag såg som de största hoten redan innan avfärd. Fisket började med skrubbafiske på 5 meters djup och det började trögt för min del och det är lite problem för min del att fiska så grunt som 5 meter när man är van att fiska på 15-45 meter. Fick i alla fall ihop 2 st skrubbor medans Benny hade 5 och Ragnar 7 st.
 
Jaja tänkte jag det är ju inte så konstigt då de har rutin från detta fiske sedan stenåldern och jag kommer igen när vi kommer till djupet. Efter detta for vi ut en bit och fiskade på 10-12 meter och det kom upp lite mer fisk och jag blandade med rödspätta, sandskädda och knot. I och med denna flytten hade vi även bytt plats för att det skulle bli rättvist med platserna på båtsidan. För min del var det fortfarande midskepps och ingen riktigt lyckad fiskedag då det inte riktigt stämmde för mig.
 
Nästa flytt ut på M 7:an och fiske på 28 meter djup höjde mina förväntningar med en plats nästan i fören och jag kunde svinga mitt låååånga spö ganska yvigt och få fart på grejerna. Fart i fisket blev det också då rödspätta. sandskädda och knot svingades upp både högt och lågt och jag närmade mig täten. Tyvärr fick man ju bara stå på den här platsen i 1 timme och 10 minuter innan det var dags för nästa flytt.
 
4:e passet för mig blev på en akterplats och fiske återigen på 10-12 meters djup. Började bra med ett par snabba fiskar men sedan blev det återigen trögt. Ragnar och Benny å andra sidan fortsatte att plocka fisk i jämn takt och var o-stoppbara för min del. Plockade ihop 51 fiskpoäng vilket stod sig slätt mot Ragnars 98 och renderade mig i 53,68 poäng eftersom poängen räknas i hur många fiskpoäng man har i förhållande mot sidsegrarens fiskpoäng i procent. Ragnar som var bäst av alla startande  fiskade då ner oss andra på sidan i och med hans krossning.. Challe å andra sidan vann sin sida med 69 fiskpoäng och var med i ledningen tillsammans med Ragnar, Sixten Dalbom och Finn Rostgaard. Alla var de ju sidvinnare och fick med sig 100 poäng till dag 2.
 
Kvällen drog ihop sig och vi laddade in våra grejer på City vandrarhem och vi knöt lite tackel och en sväng på stan. In på samma ställe som vanligt och åt en stadig middag i form av en plankstek nedsköljd med lyte bryggd humle som satt som handen i handsken. Sedan vet jag inte varty allt grus kom ifrån men det for in i ögonen och det var dags att krama kudden.
20 förväntansfulla fiskare på Vandia under söndagens fisketur
 
Dag 2
Frukost på vandrarhemmet och iväg till kajen för ny lottning.
Denna dagen blev det Tärnö för min och Kenneths del så nu var det helt andra förutsättningar. Styrbord sida för min del men plats nummer 4 precis som dag 1. Tärnö driver ostadigare än vad Vandia gör och man får fiska lite anorlunda där. Första timmen var det skrubbafiske igen och självförtroendet sjönk ordentligt. Inte ett enda napp över huvud taget! Annars så fick nog de flesta fisk i varje fall och jag var nästan ensam om att ha nollat.
 
Flytt upp på båten och nya förhoppningar då vi kom ut på djupare vatten. Efter en stund så släppte det och jag plockade en hel del fisk som torsk, rödpätta, vitling, knot och sandskädda och det fanns lite förhoppning om att varje fall få 1 bra resultat med mig under helgen trots att Henrik Karlen stod på samma sida. Här ute fick jag nog ihop lite bättre än honom och många andra med för den delen så känslan var positiv för resten av fisket.
 
Nästa flytt ut på M7:an och återigen en plats i fören och jag plockade på skapligt och höll jämna steg med storfräsarna och låg skapligt till. Dog ut en liten stund men jag knäckte nöten igen och fick åter lite fisk.
 
Ny flytt igen och tillbaks på mellandjup och starten var kanon då det nöp en torsk direkt vid nedsläpp som följdes av 2 snabba sandskäddor och sedan blev det broms i fisket medans Henrik fortsatte att plocka fisk i fören. Det är ju en stor fördel att kunna svinga ut betena ordentligt då man är på grundare vatten för att fiska av större område och reta fisken till hugg. Slutade dag 2 med  53 fiskpoäng medans Henrik petade ihop 80 och vann sidan. På Vandia hade Benny varit dagens fiskare och krossade alt motstånd med över 120 poäng.
 
Rafflande väntan på resultatet satt vi och mumsade i oss en saftig hamburgare få restaurangen där prisutdelningen var och vi visste att det var jämnt mellan en kvartett fiskare då Benny och Kolbäck hade vunnit sina sidor medans gårdagens toppfiskare hade fått lite sämre. Men när resultaten stod klara stod Sixten Dalbom som segrare med 194 poäng. Detta var hans 3:e SM-guld i havsfiske på 3 år och det är en prestation som är svårslagen och han lär ju vara storfavorit även nästa år då det kanske flyttas till Råå där båtarna är lite jämnare fiskemässigt. På silverplats med 190 poäng kom artfiskespecialisten Niklas Kohlbäck som spurtade upp sig med en sidseger dag 2. Men på 3:e plats kom som vanligt våran egen Challe Fasth på 189 poäng. Inponerande att han får plats med alla sina SM-medaljer då han plockar i alla discipliner han ställer upp i. I år har det blivit guld i mormuska, brons i Int--mete lag och individuellt, Tradmete lag och individuellt och nu även brons i havsfiske. Storstilat jobbat Challe!
På den nesliga 4:e platsen kom Benny Johansson med 180 poäng och kunde inte rädda upp sig från Ragnars kross från dag 1.
 
Horreds stoltheter Daniel och Samuel tog guld respektive brons och kommer att bli giftiga i framtiden då de hade hävdat sig skapligt även i seniorklassen så nu får vi alla se upp för dessa storfiskare.
Skönt att se att det inte blev något stort uttag med fisk i och med de nya reglerna och det var inte mycket fisk som försvann ifrån vårat hav.
På 40 man togs det hem 1 torsk och ca 40 rödspättor totalt vilket är ett sparande för framtiden.
 
Nu är det bara att skölja av grejerna och stoppa undan dem och önska att vintern tar ett ordentligt grepp åtminstone uppe på kullarna mellan Orsa och Sveg så att premiären kan bli av som förväntat.

RSS 2.0