Ulf Stenqvist Dominerade på Ullvättern

Årets sista pimpeltävling på Ullvättern i värmland blev en för de flesta en trög historia men det fanns fisk och det var "bara" att knäcka koden.
Ingemar med genomgång inför dagens förväntansfulla fiskare.
 
Själva gick jag och Ronja tillsammans med Blom söderut och skulle prova av "dansgolvet" som brukar generera lite större fisk. Blom började intill vassen för att se om myrorna var hemma men själv var jag inte riktigt intresserad av dem så jag och Ronja satte oss längre ut. Ronja startade mycket vasst och redan efter 2 hål hade hon nästan ett halvt kilo fisk fördelat på 3 abborrar innan vi själva inte hade ett enda pet på grejerna.
 
Fortsatte mot ön och fick en liten följt av ett gäng mörtar i bästa PEO-stil men då de inte räknades idag så var det bara att flytta. Fick någon enstaka loppa emellanåt och begav mig utåt igen. Efter ett par hål kom Blom som då inte fått nåt ännu och själv hade jag tröttnat på att det nappat så dåligt så jag sa no more Mr niceguy och släppte ned Vänerpirken med 10:ans krok på och gjorde de sedvanliga procedurerna. Ett par ordentliga knack i botten följt av ett par meterlånga lockryck och vips knyckte det till i spöt och en 2 hektos for upp. Ned igen och kände att det var mer fisk så det blev 1 lockryck till och sedan kom en fisk på 4 hekto upp. Rena Jämtlandsfisket. Jaha då var koden knäckt tänkte jag men efter detta var det bara enstaka fiskar som kom upp och då inte i samma kaliber.
 
När det var en halvtimme kvar kom Kalle med sin skoter och det blev nog dagens höjdpunkt när Ronja fick ta sin första skotertur med Kalle. När det gick som fortast känndes det som att kinderna skulle trilla av sa hon storleende.
En salig Ronja fick en åktur med Kalle hon sent glömmer.
 
Fiskemässigt var det inget överdrivet om man inte kom på rätt ställe vid rätt tidpunkt men det var några som lyckades. Sporadiska matfiskar fanns i många påsar och min vikt skrevs till slut till 1172 gram och en ca 10:e plats medans dagens segerherre Ulf stenquist med sina 3,9 kilo följt av Anders Rotsén från Tärnan Tidaholm på 3,4 kilo var i en klass för sig. Hoppet ned efter dem var till 3:e plats 1,6 kilo och sedan var det jämnt.
 
 
 
Årets sista segrare Ulf Stenquist kan inte annat än le efter dagens dominans.
 
Ronja Slutade på 4 fiskar som vägde 533 gram och det blir ju som ett magert Jämtlandssnitt men bra för området.
Ronja med sina 4 fiskar.
 
Nu återstår bara att önska alla läsare och fiskekamrater ett gott nytt år och vem vet? Snart kanske vi träffas på någon is nära Er.
På Lördag är det Baggtjärn i Storfors och någon tävling i Enköping som hägrar och på Söndag Södra Hyn i Värmland. Men kanske Knallens isspioner har spanat ut något hållbart fruset vatten så att vi kan börja tampas på närmare håll? För jag är tveksam till att Skaraborg kan hålla sitt första DM nu på Söndag.
Sköt om er och kör försiktigt i trafiken.
 
 
 

Morgan Rhen kyligast på Färnsjön

Idag var vi 4 pojkar från Lidköping som for iväg till Färnsjön i Filipstad. Jag, Evert, Challe och Börjesson.
En glad kvartett som var förväntansfulla på hur Färnsjön skulle vara i kylan som idag var 17 sprittande minusgrader. Tur dock att det var i stort sett vindstilla för annars skulle det ha blivit tufft.
 
Startade med att traska över isen tillsammans med Evert för att se vad den sidan hade att erbjuda. Höll koll på de andra cart de gick då vi endast var 14 startande i en gemensam klass. Infödingen Ingemar Lindgren gick norrut längs med vasskanten följd av 2 Jönköpingsfiskare. Daniel gick till inloppet strax till vänster om oss medans de flesta gick till den södra änden av sjön.
 
Fisket började och Evert drog 4 snabba medans jag inte kände något. Fiskade mig norrut längs med den västra sidandå jag fick en myra upp ur vattnet. Ett par hål senare rasslade det till efter ett lockryck och jag funderade på om det var en isbit som lagt sig i en linögla eller om det var fisk. Gjorde ett lock till och fick ett litet pill och stramade till och en 3-hektos fick fara upp. Flera hål runt om utan napp gjorde mig besviken då jag trodde att jag hittat de riktiga fiskarna vid en vassudde.
 
En av Jönköpingsfiskarna hade nu bytt sida och fiskade med oss och strax efter kom Ingemar med. Fick lite ströfisk här och var men ingen ordning på vart fisken gick och hur man skulle göra. Fick till slut ihop 44 fiskar som vägde 1,1 kilo och var nog högsta vikten i den norra delen. Vid invägningen stod det klart att vi varit i fel ände av sjön då samtliga (tror jag) hade skapligt med fisk i påsarna. Värst av alla var återigen Morgan Rhen med sina 3,4 kilo och har inlett denna pimpelsäsong i stil med Chefen med 3 segrar alleredan. På andra plats kom Challe med 2,3 kilo och sedan var det tätt med många deltagare på 2,1-2,3 kilo och Börjesson var med i den skaran.
 
Summa summarum av dagen var att man skulle ha varit i den södra delen av sjön och plockat fisk i varierande storlek med helst så många bonusfiskar som möjligt. Många hade bara fått småfisk och hade då 150-200 fiskar medans andra hade flera matfiskar i påsarna. Trots allt en fin dag men det kliar lite i fingrarna efter dagens kyla. Skall bli intressant att se vad Nyårssmällen har att erbjuda på Onsdag då jag är övertygad om att det kommer att gå på Ullvettern. Svar om detta kommer senare efter iskontroll på Värmlands telefonsvarare. Reservsjö är annars Baggtjärn där isen är OK men fisket blir nog intressantare i varje fall för min del på Ullvettern då det finns mer av de större abborrarna. De små myrorna behöver jag verkligen träna på då de är min arkilleshäl som heter duga. Får inte till det med fiske på borrar under 20 gram över huvud taget. Tar gladeligen emot tips här eller på FB hur jag skall bete mig för att lura de små krypen. Och det duger inte med -svälj huvet och byt kropp.
Får väl se om jag kan komma ut på något träningspass på de små nån gång men avvaktar på israpporterna runt omkring oss. Det är flera som är ute och testar isarna men ingen is jag vill lägga ut här då de inte är tillräckliga för jemene man. Ta det försiktigt på de Skaraborgska isarna innan de har blivit stabila.

Chefen börjar bli "bossig"

Dagens tävling på Havsjön blev en kylig tillställning. På vägen upp varierade temperaturerna ordentligt för att börja hemma i Lidköping vara 9 minusgrader. I Gullspångstrakten var det blott 4 för att sedan ticka uppåt hela vägen tills vi mötte upp på tävlingsplatsen där det var 17 friska grader. Var på vissa ställen 21 minusgrader med men då satt vi i bilen så det räknas inte.
 
Ut från starten och fick reda på ett område där det skulle vara kuperad stenbotten och det lät intressant så jag gick dit och började lite avskilt från de andra. Längre bort på sidan av ön satt Mats och Möller med sina rena fina byxor. Fiskade mig in mot ön och i 3:e hålet tog jag upp och tittade på en fisk som lika raskt vände tillbaks ned i hålet. Fortsatte inåt och fick lite mer fisk och det såg lovande ut. När jag var inne på halvmeterdjupt vatten fick jag ett hål med 7-8 fiskar i och tänkte att nu har jag hittat melodin men det var egentligen bara att man skulle borra dem i huvudet så skulle det nog gå att få dem till att nappa.
 
Fortsatte tillbaks ut på djupare vatten och fick en riktigt grov fisk på säkert 45-50 gram. Men omkring fanns det bara myror att plocka och efter halva tiden hade jag 38 fisk mot Nilles 39. Men då kom Mats Pettersson till området och jag trodde först att fisken såg honom för det slutade nappa tvärt för mig och jag hade inte ett enda napp under en hel timme och fick dra mig ifrån området för att få något. Men det kunde ju inte stämma för Mats själv plockade på lite varstans så jag kom på att han hotade fisken med en flaska rotenon om de nappade på någon annans krok än hans.
 
Fick gå runt en större sten för att ryktet om Mats lilla flaska inte skulle ha nått fram och plockade upp ett par fiskar innan slutskottet. Fick ihop 47 fiskar totalt som vägde 830 gram som i varje fall räckte till att slå mannen med de rena byxorna. Värsting av Skaraborg/Knallen blev Anders Rotsén med 1,4 kilo. Heja Tibro!
Mats och Andersén kom även de upp på prisplats och Matilda vann Damklassen med sina 11 fiskar. Tyvärr var hon enda invägande dam.
 
Men Chefen får vi försöka bromsa upp för han delar inte med sig för 5 öre och visar ingen gästfrihet utan krossar allt och alla i sin framfart i år. 2,2 kilo räckte för att vinna och det är väl samma sak som en halv myrstack. För de flesta fiskar var av den mindre modellen idag men det var nog ingen som var förvånad över detta. Kul i alla fall att det var lite kortare att åka idag och man får lov att sova i sin egna säng.
Per "Chefen" Nilsson efter ytterligare en seger. Redan 3 denna vintern.
 
5 mil ifrån anordnade SFK Wasa en tävling där Morgan Rhen vann på 5,8 kilo. Både Challe och Börjesson blev 4:a i respektive klasser. Betydligt bättre viktmässigt på den sjön men vi hade en underbar dag då det inte blåste över huvud taget och var ändå ganska gott trots alla minusgrader. Man fick se en hel del äkarbrasor runt på isen samt att många sprang omkring för att hålla värmen.
 
Tack Nora för en fin dag på isen.

Havsjön i morgon.

Då var julstöket över för denna gången och jag fick mer klappar ön vad jag önskat mig. Måste varit extra snäll detta året för det handlar ju inte om man äter upp sin gröt för då skulle jag bli utan.
Det jag önskar mig varje år är en vit jul och snälla barn. Det brukar bara vara lite svårt med det förstnämnda men snälla barn har jag alltid.
 
Annandagspimpeln så blir det närmsta på Havsjön mellan Kopparberg och Hällefors och det skall bli kul att träffa de som inte farit runt på vägarna. Finns ju en hel del som inte har valkar i röven så att de kan sitta mer än en timme till fisket. Men nu får silkesrumporna chansen men det kan bli kallt till att börja med då det viskas i kulisserna om 15-16 minusgrader på morgonen. Så klä på er ordentligt i morgon.
 
Vad det gäller Havsjön har jag inte så mycket att komma med då jag inte är säker på om jag varit där tidigare så man kan väl tro att den är som de flesta i området. Det gäller att kunna plocka myror i rask takt men om man kommer på ett bättre ställe kryper storleken uppåt. Inslag av bonusfiskar i form av 2-8 hektos kommer det säkerligen att finnas för det brukar det göra. Samt att det säkerligen kommer att nappa bäst första timmen för att sedan avta och gammelhålsfiske kan vara giftigt i slutändan.
 
Hur det är med tafs och mormuskafiske har jag ingen erfarenhet av men det är ju många duktiga tafsfiskare med på isen i morgon. Kommer nog att bli en hel del folk på isen då det inte finns så många andra tävlingar i närheten.
Vad det gäller helgen så får vi återkomma med vart det kan bli för i morgon tar vi med Mats upp till Havsjön så då måste väl ismaskinen gå för fullt hos Knallarna. Att det ligger is där vet vi men om den duger för tävling vet vi inte förrän i morgon då Knallarnas isjägare skall kolla upp det hela under morgondagen. Ber er om att ta det vackert så att vi snart får ses på en is nära Er.
 
Från Distriktet verkar det bli 3-4 bilar och även Knallen kommer med 2 fast de skulle få plats i 1. Men för de flesta rekommenderas samåkning då det kan bli brist på parkeringsplatser längs med skogsvägarna.
 
Glöm heller inte att köra försiktigt då det ÄR vinterväglag som regerar nu.

Chefen bestämde på Gryveldammen.

Säsongens första tävling på Gryveldammen nordväst om Älvdalen är nu avklarad.
Utgången denna gången var från dammvallen och förutsättningarna var fina för att ta sig fram över isen. 8 minusgrader och en tunn hinna med snö över så att halkbroddarna kunde stanna i bilen. Lätt molnighet som emellanåt släppte fram den stora lampan så att det blev riktigt trevligt på isen.
 
Jag och Ronja gick rakt över till min lilla vik där jag hade så fint fiske förra året på första tävlingen. Och det var ju inga problem för hårdingen Ronja att traska över innan utgångstiden var över. Tanken med det hela var dessutom att få lä så att hon inte skulle börja frysa och det var ju skönt hela dagen så det lyckades vi med. 6 sekundmeter och 8 minusgrader kyler ju ganska ordentligt.
 
Började fiska utanför viken för att testa om det var någon fisk där och i andra hålet nöp en rackare över kroken. Andra hålet och samma sak. Skulle det vara så eller var det tillfälligheter? Här brukar det ju vara fler fisk än en ensam. Men de nappade ganska omgående och jag fick ett hål med 3 i. Följde upp med en dubbel uppsättning av 150 grammare och tänkte att nu blir det rock´nroll men det återgick till att vara en här och vart men det nappade ju i alla fall. Fortsatte runt på utsidan och testade både djupare och grundare men det var samma resultat.
 
Rotsén som gjorde säsongsdebut för dagen hade endast fått en microb och följde med mig in i lilla viken för att testa av lite. Fick 2 juniorer i andra hålet och fortsatte runt där jag fått fisk tidigare men det blev bara en liten rackare till innan jag gick ut igen. Rotsén stannade kvar och plockade lite microber men det funkar ju inte här så jag fortsatte att borra men nu ändå grundare än tidigare. Var till och med inne på 40 cm djup och även där nappade det men det var oftast för små som nappade och jag fortsatte nog där lite för länge.
 
Gick ut på lite djupare vatten igen och fick återigen lite bättre fisk och det vete sjutton om det inte gett mer att bara fiska på dem då det går många småfiskar på en bättre men man vill ju att det ska hända nåt hela tiden. Plockade ihop 84 fiskar som vägde 4040 gram och placerade mig på 8:e plats idag vilket jag är nöjd med efter förhållandena. Bäste Skaraborgare blev Patric E Olson alias bokstavsmannen som vilat sig i form för tävlingen och tog med ett grodskutt upp över 5 kilo fisk men han ville bara väga in färsk fisk så han väntade tills slutet med att plocka upp dem.
 
Bäst idag blev Per "Chefen" Nilsson som kammade hem tävlingen med 5,7 kilo
När Chefen ler så skingrar sig molnen. (Gammalt djungelordspråk i Kopparberg)
 
Uppe i Strömsund hade Ulriksforsarna tävling på Hammerdalssjön och segraren där petade ihop 10 kilo Jämtabborrar så den sjön kan ju vara kul även på nyis. Peo å andra hand gjorde ju som han tipsat alla om och gick lite mer åt höger och då gick det som det gick. Skriver inget om det resultate här utan den som söker den finner. (tips, kolla Ulriksforsarnas hemsida)
 
Härligt att höra israpporter som kommer längre söderifrån och nu ryktas det om att det eventuellt kan bli annandagspimpel på Siksjön eller Norrsjön. Underbart att höra då det är bara halva vägen om ens det.
Vi försökte så gott vi kunde att få ner kylan och tog så många bilar vi kunde för att lasta av dem söderut men det räckte bara till Gullspång där det bröt över i plusgrader.
Vissa rapporter om de kommande dagarna ger lite förhoppningar om is i närregionen med och då är det väl strängseredsjön eller grannsjön som står först på agendan.
Men det är bara att avvakta och se om hur de närmaste dagarna blir i verkligheten då meterologerna inte skall livnära sig på att spela Lotto.
Så till er alla önskar jag en fröjdefull jul och kör försiktigt i trafiken.
 
 

Jesper Dyberg kyligast idag.

Dagens tävling på Stordammen med Tenningen var en trevlig tillställning.
Allt var som man önskade sig med trevligt folk bra väder och en Fäsa som kokade korv för glatta livet.
Vädret var i stort sett vindstilla och 13 sprittande glada minusgrader gjorde oss alla glada i hågen när vi traskade ut på isen.
 
Ut på isen på återigen en ny sjö för oss sörlänningar blev igen en tävling där vi fick lyssna på goda råd av kamrater som ville dela med sig om bottenförhållanden och fiskemetoder. Vi tog första bästa alternativ som var på lagom gångavstånd och blev utpekade ett bra ställe och började där. Fiskade mig inåt mot mon och fick någon ströfisk emellanåt. Skaplig snittstorlek på borrarna gjorde att det i alla fall blev lite i påsen ändå.
 
Många bomhål emellanåt så jag gick över gammelhålen och fick lite fisk här och var. Isen växte fort i de gamla hålen så det var lättare att borra nytt. Under dagen låg det på 11 minusgrader i stort sett hela dagen. Södergård sågs plocka den ena fisken efter den andra men ville inte fiska på honom. Fisk fanns ju där jag var med men han fiskade mer rätt än mig och detta endast 50 meter ifrån våran startplats!
 
Fisket ökade mot middagstid men sedan bröt det nacken av sig för min del medans de flesta jag sågi min omgivning fick fisk. Men som det var där vi började så gällde det att komma på rätt sida om grästuvorna som fanns på botten. Men det var en intressant sjö med kuperad botten på sina ställen och dit åker jag gärna igen. Fick ihop 65 fiskar som vägde 3,5 kilo och Ronja fick 11 fiskar som vägde 8 hekto.
 
Pelle blev stugans värsting och vann veteranklassen med 5,7 kilo. Andersén som blev 3:a i HDH-cupen fick ihop 2,6 kilo. Men kyligast av alla fiskare var Jesper Dyberg som vann på 8,9 kilo följt av Södergård på 7,5 kilo och Gren blev 3:a på 7,1 kilo
Dyberg som dagens vinnare. Bilden säger att Jesper! In i dimman.
 
Under kvällen skall det vara lite händelser i Orsa city men vi får vila upp oss inför morgondagens drabbning på Gryveldammen. Utlovat 6 minusgrader precis som idag men vinden skall öka men bli lä på sidan alla fiskar. Vi får väl se men det blir nog återigen en fin dag på isen.
 

Ännu en helg i Dalarna.

Nu får det snart vara nog!
Inte för att jag tycker illa om Dalarna för det är aldeles fantastiskt där och mycket trevligt folk och skapligt fiske.
Mer för att det blir en massa bilåkande och övernattningar hemifrån som ställer till det.
Men att det skall bli pimpelbara isar kräver ju minusgrader och de lyser med sin frånvaro just nu. 6 plusgrader som skrattade mig rakt i ansiktet då jag steg ut från jobbet gjorde mig ännu mer säker. Vi åker till Orsa igen!
 
Under morgondagen far jag och Ronja mot nordligare breddgrader där temperaturerna är 10 grader kallare än här hemma. Vi får se lite snö och vintrigt landskap som ger en skönare känsla än att se regn, regn och åter regn.
Men det skall tydligen bli kallare framöver så vi får hoppas att isfronten kryper söderut. Kanske Knallarna kan hålla Mats ifrån ismaskinen så att det blir gångbara isar inom någorlunda räckvidd och får sova hemma om helgerna. För som inbiten pimpliot så far man ju land och rike kring i jakten på fiskbara isar.
 
Nu i helgen skall det bjudas upp till dans uti skogarna i Dalarna med en lördagstävling nordöst om Orsa på Stordammen-Tänningsjön som skall vara en fiskrik sjö med fina abborrar. Nytt vatten för mig men det gillar jag för då kan man gå ut förutsättningslöst och bara vräka upp fisk!
 
På Söndagen bär det av till Älvdalen och vidare nordväst tills vi kommer till Gryveldammen som är ett underbart vatten som kan bjuda på vad som helst i fiskeväg. Behöver ingen större förklaring då det är en sjö med många ansikten och man kan aldrig riktigt veta vilket ansikte som visas. Men kul skall det bli.
 
Hörde lite ryktesvägen att Grängesfirren har ställt in skinknappet och Baggtjärn är jag redan övertygad om att den kommer att bli inställd. Om Värmlänningarna lyckas skaka fram något alternativt vatten kan man ju se på team vidars sida där Kalle säkerligen kommer att skriva något om vad som sker. Men vi kommer att ta det säkra före det osäkra och ta oss upp till Orsa ytterligare en gång. Men sen får vi se om vi kan få lite kortare resor till den underbara isen.
 
Glöm nu inte återigen. Ta det vackert i trafiken då det fortfarande inte är några säkra vintervägar någon stans i södra Sverige. Och att de flesta är ringrostiga vad det gäller vinterförhållanden för bilarna.

HDH-cupen avslutad

Nu är segrarna i HDH-cupen korade. Lars Jansson, Marie Björklin och Göte Sjölander heter de som bemästrade årets sjöar bäst av alla.
Dagens tävling blev tydligen en kylslagen tillställning söder om Färila på sjön trerönningen. Ett nytt vatten igen för de flesta och koden är nog ännu inte knäckt på detta vatten heller. 36 fiskare plockade upp 40 Kg fisk. Metsadels småfisk men några klunsar fick syna ovansidan av isen. Bl.a Göte Sjölin som tydligen lyckades med konststycket att få 2 st klunsar och fick dagens högsta vikt.
 
Tyvärr fick vi lämna walk over då Ronja mådde lite dåligt under lördagskvällen och blev kommenderad sovmorgon av sin elaka far. Men då hemresan gick lugnt och fint tempo och till och med i dagsljus så gick vreden över. Vi passade på att kolla lite på isläget på vägen hem och började redan i Mora. På Siljan såg det ut som om hela viken var täckt med ett istäcke med varierade ålder och tjocklek vet vi inte.
Siljan i morse med bild tagen från "loket" och 6 friska minusgrade på morgonen.
 
Färden fortsatte söderut längs väg 26 och sjön innan Venjankorset såg stadig ut och från Johanisholms rastplats var det endast strömfåran som inte var isbelagd. Längs med vägen ner mot Vansbro låg det på 3-6 minusgrader men söder om Vansbro låg det på 0-3 minusgrader. Sjukt med 3 minusgrader och duggregn som det var ett tag men man får väl se det som att allt duggregn fryser på ytan och gör isen tjockare. Sedan kommer det deprimerande när vi kom in i Värmland. Från Filipstad och söderut blev det aldrig minus igen.
Från hamnen i Filipstad där isen endast låg i hamnbassängen och storsjön var öppen.
 
Vidare söderut kom vi nedåt och det blev alltjämnt sämre med isfronten. Vissa sjöar som Rämmen låg mest men från den stora ön och norrut i viken öster om kyrkan gick det öppet.
Ned till Storfors och en koll på isläget på Baggtjärn där isen i varje fall låg men var svart som synden och såg inte inbjudande ut. Och väderrapporten fram till nästa helg då det ska fiskas där utlovar mest plusgrader så den tävlingen kan vi nog redan glömma.
Baggtjärn idag med mörk is.
 
På Östersjön norr om Storfors låg det is men såg inget säkert ut och på sydsidan på Ullvettern så låg övervägande delen av sjön men med prognoserna som är nu så kommer den att försvinna.
Så inför stundande fisken i Värmland så ser det inte speciellt ljust ut utan man får nog blicka norrut.
På söndag stundar ju tävling på Gryveldammen vid Älvdalen och det är ju en favoritsjö då det inte har varit samma vinnarplats någon gång så vitt jag vet på de 6-7 gånger jag varit där och fisket har ju varierat det med. Men att det finns fisk där är det inget tvivel om. Träffar man rätt så kan det bara smattra i grejerna och man får hålla i dem då det kan hålla ett bra snitt på fisken. Men den kan ju även som alla andra sjöar vara trög och djävlig men det brukar alltid vara någon som knäcker koden för dagen och har ett riktigt bra fiske.
Ovansiljan skall köra någon tävling under lördagen men jag har inte kollat upp vart ännu.
 
Men för de som önskar så har det nu kommit in lite skryllor i ny tappning mot föregående år och de tas bara med vid beställning.
 
 
Benkaskryllan modell 2015

Råttjärnsjön 13/12

Då har vi varit ute på en ny sjö igen då!
Råttjärnsjön norr om Voxna blev en ny erfarenhet inte bara för oss utan även för en del av ortsbefolkningen. En liten lagom sjö med många öar och vikar men det fanns ingen förhandsinformation att tillgå över huvud taget. Men att det skulle vara en någorlunda grund sjö utan större djup var det nog klart med.
 
Efter en färd på 8 mil till vattnet så äntrade vi isen. Själv kom jag ut jättesent då det kom några eftersläntare i sista sekunden men som vanligt så fick det bli vad det blir och vi började där vi var när startskottet gick. Det blev den vänstra viken ut ifrån starten med ett djup på 2,5 meter. Jag och Ronja skulle fiska oss in mot vassen för att se var fisken stod för dagen. !0 hål borrades och endast en liten loppa nöp direkt vid nedsläpp. Fortsatte i höjd med där loppan nappade och fick någon ströfisk. Gick en omgång i gammelhål och fick fler i ett par hål och tyckte att jag ringat in fisken. Även Ronja fick fisk.
 
Började borra igen för att ha fler gammelhål att gå igenom med någon enstaka fisk emellanåt. Men efter detta borrande slog det tvärstopp och jag gick länge, mycket länge utan ett enda pet. Gick då över till Andersén som plockade lite på mormuska men kände inget där heller. Gick tillbaks efter en stund och drog ned mormuskan under isen och i 3:e hålet nöp en abborre följt av ännu en men sen missade jag allt för många napp och gick över till fjollspöt. Då hände det i alla fall något. Gick då igenom gammelhålen igen och det nappade i stort sett i vartenda hål. Petade ihop 39 fiskar med en vikt av 1,2 Kg. Ronja fick 19 fiskar som vägde 6 hektomedans Andersén fick ihop 2360 g och blev 6:a och bäste halvskåning.
 
Min insats hjälpte föga mot vare sig den gamle 67:an som Greven av Sade och de slog mig bägge 2. Får vara nöjd med att vara bäste Skaraborgare trots att Ronja hade det  ästa hålet av oss under dagen där hon säkerligen plockade 10 fiskar.
Bäst för dagen var Lars Jansson från Falubygden som petade ihop 3,8 kilo och vann den eftertraktade julbocken.
Dagens värsting Lars Jansson Falubygden.
 
Nu är det bara att ladda om batterierna med lite god mat och sömn så är det nya tag i morgon. För då är det ytterligare en ny sjö som skall upptäckas. Trerönningen som är en constellation av 3 st sjöar som ska äntras i morgon och vi får väl hoppas att det finns lite fisk som gör motstånd när vi ska dra upp dem.
Mer vet vi om det i morgon.

Förberedelser inför morgondagen

Har nu kommit fram till stugan i Orsa.
Allt är laddat så gott det går med bäddade sängar och frukosten i kylen. Detta efter en resa genom södra Sverige som snittar på noll grader. Kom till Mariestad och därifrån och till Vansbro låg det konstant på nollan och som kallast var det vid Venjankorset där det var 2 glada minusgrader.
 
Förberedelserna är väl inte mer än vanligt mer än att burkarna försetts med skumgummibotten för att ladda i blodisar i morgon bitti. Det är ju lite skillnad på Svenska larver och importerade. Vårdar dem dock ömt eftersom det är en bristvara med larver över huvud taget. Har redan sållat dem 2 gånger efter leverans och skulle personligen velat sålla dem en gång till. Men man hinner inte göra hur mycket som helst.
Men nu har jag idkat barnarbete och sysselsatt Ronja med att ladda burkarna med fräsch botten.
 
Vi har ju haft lite manfall under dagen och har nu gott om plats i stugan.
Får önska de sjuka att krya på sig så ses vi nog nästa helg i stället.
 

Nya sjöar och lite tips

Nu i helgens så går HDH-pimpel 3 och 4 av stapeln.
Nu är det klart att det blir nya sjöar, inte bara för min egen del utan för de flesta.
På lördagen går det på Råttjärnasjön norr om Voxna och på Söndag går det på Trerönningen söder om Färila.
Har inte en susning om vad det kan vara för fiske men om det inte är någon som åker dit och fiskar så kan det vara precis vad som helst.
 
Antingen är det för att fisket har varit så uselt så att det i folkmun är sterilt i sjön och men gör ingen satsning på sjön för "det är ju lönlöst"
Kan ju vara så att de tack vare detta har etablerat en stark stam av abborre och i bästa fall exploderat med fisk. Så det kan ju bli vad som helst.
Skall bli kul att se om det är klart vatten eller humusfärgat av forntida flottning med lita sjunkna stocka här och var som kan samla fisken.
 
Hur det blir med boendet får vi se då det är 7 mil mellan Orsa och Voxna och sedan till Söndagstävlingen är en sträcka till. Fäsa har ordnat med boende på ett vandrarhem och det är ett gott alternativ då man bor nästgårds till Lördagstävlingen och då har nära till Söndagens fiske.
 
Larver kommer in i veckan och tas med till tävlingarna såväl maggots som pinkies i olika kulörer samt bloodworms. Tyvärr är det svårt att få tag på Svenska larver på grund av bottenvegetation och innan det blir riktig vinter får vi hålla oss till tåls med importerade larver.
 
När det gäller lite tips så är det mest till de som skall ut och göra sin premiär på isen så kan det finnas lite grejer man bör kolla upp innan man ger sig ut:
Bland det första som kollas upp är att själva fiskeutrustningen är intakt och funktionsduglig. Att allt sitter på sin plats och är helt.
 Kontroll att isdubbarna är hela och ligger i skryllan.
Pirkarna gås igenom och de som inte håller den blankhet man själv önskar putsar man upp med autosol, häxan, ketchup eller liknande putsmedel. Glöm inte att torka dem helt rena, speciellt om ni använt något starkt doftande putsmedel.
Linor kontrolleras på spöna genom att dra ut linan från rullen och provdra dem. Finns det knutar så kapar man linan där så att det inte finns någon brottpunkt på linan. Byter man lina innan varje säsong är man alltid säker på att man har bra lina på och det brukar räcka med att göra det innan säsongen. Om linan inte byts så är det att rekommendera att i alla fall kbyta om pirkknuten så att man är säker på att den inte är defekt.
 
Krokasken gås igenom och om man har slarvat vid säsongsavslutningen så ser man en rostrand på krokskänkeln som sitter i foamen och får man på en bättre fisk på dem så går de ofta av och bör då kastas så man inte i stridens hetta sätter på något defekt.
Isbroddar kollas upp så att de inte har stalnat om man har galoscher, Inte sprucket i gummit oavsett material. Dubbar sitter kvar överallt.
Prova igenom kläderna så att de fortfarande passar och att man helst har något som får bort glipan som blir i svanken så man slipper framtida ryggbesvär
Stövlarna provas och bör även täthetstestas. Det kan man göra genom att doppa dem i en vattenfylld hink eller i badkaret. För blir man kall om fötterna så fryser man ordentligt i hela kroppen.
 
Pedikyr: Låter kanske lite fjolligt men är nog så viktigt. Har man för långa tånaglar och sätter på sig stövlar man inte använt på länge så trycks tånageln tillbaks i tån och man får blånagel med ömhet som följd. Så klipp naglarna.
Valkar under fötterna tas bort annars får man ont i fötterna.
All denna pedikyr bör göras minst en vecka innan man skall använda kängor eller stövlar för första gången på länge.
 
Glöm heller inte att få i er vätska och näring så att det räcker för en hel dag. Det drar mer än man anar att vara ute i det fria.
 
Glöm heller inte det allra viktigaste och det är att ha kul.

Gasjön idag

En händelserik dag på flera sätt.
En resa upp på morgonen där vi kunde följa vinterläget allteftersom vi kom längre norrut. Hemma 2 plusgrader till Gullspång sedan var det 3 fram till Filipstad som vanligt där det blev minusgrader och efter Vansbro kröp det sakta nedåt för att landa på 6 friska grader norr om Venjan,
 
Där väntade Gasjön som skulle bli en ny upplevelse för mig och flera andra då den inte har använts på ett 10-tal år inom tävlingsfisket. Rykten florerade om fin snittvikt på fisken och segervikter på 10 pannor. Men annars hördes även också att sjön kalkades i samma veva och blev betydligt sämre. Men förhoppningarna fanns.
Soluppgång över Gasjön idag lovade oss en fin dag på sjön
 
Hade fått ett tips om att starta 300 meter vänster från starten och gjorde så då jag lovat Ronja att inte dra ut på för långa sträckor på isen. Redan i andra hålet missade Ronja en fin abborre som klev av i iskanten. Själv hade jag inte ett enda pet på vad jag än stoppade ner. Så efter en timma i området flyttade vi oss norrut där det satt fler fiskare. Fick genast ett par snabba loppor och sedan ett par till. Men för att inte tråka ut er med en massa bomhål och tråkigheter går jag vidare.
 
När en timme återstod hade jag redan sedan länge insett att jag har inget i den här resultatlistan att göra så jag började hetsa Ronja då hon endast hade haft det där nappet i andra hålet. Trots påhejningar från Andersén och Rock´n Roul så fick hon ingen fisk att bita över grejerna. Tog då mitt egna fjollspö och satte det i händerna på henne och släppte mitt egna fiske. Fick igång henne bra och till slut fick hon en liten rackare att lägga i skryllan. I rena farten tog hon 2 till och hade 72 gram att väga in. Själv hade jag endast 15 fisk och 372 gram vilket jag inte hade på känn inför denna tävling. Förhoppningarna var större.
En riktigt lycklig fiskare strålar ikapp med solen då det äntligen kommer upp en fisk ovanför iskanten.
 
Att man i slutet var på ett bättre område än man var i början var det ju ingen tvekan om för både Andersén (7:a) och Dagens suverän Rock´n Roul Steiner som var den ende i startfältet som kom över kilot. Men nu får väl fiskeSverige se upp för Värmlänningarna i pimpel med och inte bara i tradmete där de dominerade under året SM. Bra kultur i Värmland nu med många duktiga fiskare som sporrar varandra.
Dagens segrare på Gasjön i Dalarna.
 
Hemresan startades direkt och temperaturen följdes på väg hemåt och vid startplatsen var det 3 minusgrader för att vid Venjan sjunka till 8. Lite varmare i Vansbro men sedan åter kalt fram till Filipstad. Från strax innan Kristinehamn så varierade det mellan 1 plus och 1 minusgrad och det är ju som bekant inte optimalt för att greppet skall vara bra. Blixthalka i Kristinehamn och det var nog inte så många som märkte det. För innan vi kom till Mariestad fick vi återigen vara med om en trafikolycka där hela vägen var avspärrad och tömdes för att helikoptern skulle kunna landa och undsätta de skadade. 2 gånger på 2 resor nu. Har aldrig varit med om det tidigare.
 
 
Otäck trafikolycka norr om Mariestad.
 
Tänk nu på att det varierande vädret ger varierande vägbanor med varierande grepp och då duger det inte med friktionsdäck utan det är dubbdäck som gäller för en frusen isyta beklädd med lite vattenånga är snorhal och det finns inte ett friktionsdäck som biter i det.
Så kör försiktigt där ute på vägarna.
 
 

Gasjön i morgon.

Nu blir det en en-dagars fisketur till Dalarna under lördagen.
Det är nu dags för Ronjas pimpelpremiär för året och det kom inom hennes tidsram för att åka bil. Det ska vara under 5 timmar dit enkel resa. Ganska tufft när en 8-åring sätter tidsramen och hon har ju inte haft fel förut.
 
Det blir även premiär för fler sör-länningar så förutom Andersén så kommer även Laila och Heikki Vuotolainen samt Peter Tettinen till Dalarna under helgen. De ska förresten fiska bägge dagarna då milsjön byttes ut mot Lysjön ett par kilometer utanför Malung.  Men för egen del så får det räcka med en dag i helgen hur gärna man än vill så kan det bli en overkill att ta en 2-dagars direkt med utlovat regn/snö under söndagen.
 
Att Ronja är en hårding som inte backar så lätt kommer väl alla Knallar ihåg då hon på Jogen i fjol var ute i snögloppet och vandrade över hela sjön för att hålla värmen. Och detta helt utan att klaga över huvud taget! Det var en dag som få glömmer då när man gick med nedböjt huvud i blåsten och emellanåt plockade bort stora snökockler som satt tjockt över jacka och byxor. Mössan hade emellanåt ett lager som var närmare decimetern tjock av blötsnö och någon propaganda-dag var det verkligen inte.
 
Men i morgon blir det en helt ny sjö igen och det är alltid kul då förutsättningarna ställs på noll. Man får lyssna på tips från lokalfiskarna och bilda sig en egen bild utifrån det och bara ha kul på isen.
Att det sedan är en 2-dagarscup spelar ingen roll för oss men det hade varit skoj att vara med på bägge då även söndagens tävling går på ett vatten jag aldrig borrat i förut. Men man får väl höra kommentarerna från de andra deltagarna efteråt
 
Även i Trysil skall det vara pimpelkonkurans i helgen så det blir väl en del Värmlänningar som far dit.
Men tänk på det ni som åker iväg. Det är halt på vägarna uppåt även om vi själva inte haft tillräckligt med vinter ännu trots att det har skinnat på Lidan ett par gånger redan.

Tallsjön 30/11

Då var säsongens andra pimpeltävling avklarad.
Arenan var Tallsjön, nordväst om Noppikoski i Orsa Finnmark och andra deltävlingen i HDH-cupen.
Efter en natt fylld av skönhetssömn på Orsa camping for vi iväg för att förlusta oss tillsammans med ett 50-tal ystra pimpelfiskare. En dag med lite snålblåst och inslag av kornig snö som kylde ganska väl.
 
Planen var att släppa iväg alla delar av ur-befolkningen och sedan välja en plats dit ingen annan gick. Mest för att bevisa att de hade gått fel. När alla gått startade jag och Matilda direkt till vänster om utgångsplatsen i var sin vik och fiskade oss in mot land. Första hålet blev återigen ett bomhål men i andra fick jag en liten abborre som fick syna insidan av skryllan. I andra hålet missade jag en och fick upp en så jag mpste ju vara på väg åt rätt håll!
 
10 hål senare utan napp valde jag att gå om hålen som gett fisk och fick ytterligare 2 raska småttingar. Men sen var det slut oavsett om det var nya eller gamla hål. Vi gick då mot inloppet där det alltid finns fisk och blev förvånade då det endast var 4 fiskare i området. Kollade vart de hade borrat och tyckte att de gått för långt ut och slog ett hål innanför. Hade dock inte ett napp i de hål jag gjorde och valde då att testa deras gammla. Fisk direkt och det blev en eller flera i de flesta med en topp på 10-15 stycken.
 
Kom då ihåg förra året då det var stört omöjligt att få fisk om någon borrade närmare än 30 meter och tog då borren och gjorde 12 startegiskt placerade hål i 2 prydliga rader. Satte mig ned i första hålet för att sedan beta av dem ett efter ett. Inte ett napp förrän jag kom till 8:e hålet och plockade upp 3 stycken. I nästa kom det upp mer än 10 stycken och i 12:e fick jag till och med min första Tallsjö-öring.
Min första Talljö-öring.
 
Gick sedan fram och tillbaka för att sondera bottenstrukturen och hittade en ränna som inte gick dö jag trodde den skulle gå. Inga fler hål borrades och det var bara att sparka upp de tidigare hålen och jag fick nog fisk i de flesta, bara de inte var nyborrade. Från ca metern och ned till 3,4 meter nappade det och ett litet område gav lite större fisk än resten av området men då var det färre fiskar och gick på ett-ut.
 
Testade även lite inne i vegetationen och det spelade ingen roll om det var beväxt eller inte och kunde nappa vartsomhelst eller inte. Närmare land eller längre ut spelade heller ingen större roll utan fanns fisken där så nappade den om man inte borrade. Matilda blev lite kall i snålblåsten och gick ut över grundflaket på andra sidan ön för att förhoppningsvis få lite bättre storlek på fisken medans jag själv stannade kvar för de flesta for omkring som yra höns ute på isen och det är ju ett tecken på att de inte är nöjda med fisket där just De är.
 
Satt kvar med förhoppning om att det skulle vara ändå surare på resten av sjön och att det ändå skulle räcka nånvart. Efter några hål lyfte jag upp pirken till mellanvattnet och då sög det i en bättre fisk och man fick skåda en skönhet på isen.-En röding!
Tallsjöröding.
 
Kull att det varierar och väcker smaklökarna med då man väl skulle kunna tänka sig ett dussin fisk nystekt i salt smör över en öppen eld. Mums!
Ingen fara då det är en tävling där man inte får ta upp dessa fiskar så de simmar fortfarande kvar i sjön.
Vägde in 1537 gram men hade 3 fiskar kvar som inte blev vägda. (de vägde säkert att par kilo!) Vilket blev en plats i mittenregionen. Vann gjorde Lars Westlund med 4,2 kilo. Damklassen vanns av Marie Magnusson på 1,8 kilo följd av Marie Björklin på 1,7. Veteranklassen vanns av Stig Enström på 3 kilo.
Tack alla för en trevlig helg på isen.
 
Nästa helg skall det köras tävlingar dagarna 2 igen och på lördagen blir det eventuellt en sjö norr om Venjan som låter intressant medans på Söndagen en tävling på Milsjön söder om Malung. Får se om det kan bli den på Lördagen för egen del men det får Ronja bestämma då hon inte kunde vara med i helgen. Hon är ju lite "taggig"
 
 

RSS 2.0